Balić za Index: Mr. Football može biti sretan da ima Livaju iza kojeg se može sakriti

Foto: Josip Regović/PIXSELL; HINA

HAJDUK je izgubio od Lokomotive na Poljudu i tako napravio veliki kiks u borbi za naslov prvaka. Rijeka je sada četiri boda ispred Bijelih, a Dinamo četiri boda iza, ali uz dvije utakmice manje. Poraz od Lokomotive obilježili su crveni karton Dine Mikanovića i promašeni penal Marka Livaje, a Hajduk nakon reprezentativne pauze čekaju dva derbija s Dinamom u prvenstvu i Kupu te utakmice s Rijekom i Osijekom.

Aktualnosti vezane uz splitski klub za Index je komentirao bivši golman Hajduka Vladimir Balić, kojeg je Torcida 2004. godine zbog borbenosti i zalaganja na terenu proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te sezone, kao i one iduće, osvojio naslov prvaka. 

Kako ste vidjeli poraz od Lokomotive? Kolike su sada šanse Hajduka za titulu?

Ne bih još razmišljao o prvaku. Hajduk ima priliku da se iskupi i opet vrati na početak. Imamo direktne dvoboje s glavnim konkurentima do kraja sezone, da ih nemamo, bili bismo u većem problemu. Igramo s Dinamom i Rijekom i jednostavno ih trebamo pobijediti. 

Naravno da bi sve bilo lakše da smo pobijedili Lokomotivu, ali i dalje imamo šansu pobijediti Dinamo i Rijeku, a i oni moraju negdje posrnuti. Stvari su i dalje u našim rukama, devet utakmica je jako dug period.

U hajdučkoj javnosti se spominje opcija mijenjanja trenera. Treba li potjerati Mislava Karoglana? 

Očito je da Karoglan nije pronašao model igre, nije stvorio neki dobar sustav. Treba li ga mijenjati će ipak morati odlučiti predsjednik. Ja osobno smatram da je puno više od Karoglana zakazao sportski direktor Mindaugas Nikoličius. 

Prije nekoliko mjeseci sam spominjao da nam treba igrač poput Nike Kranjčara ili Dejana Računice, netko tko će povezati obranu i napad. Nikoličius po tom pitanju nije napravio ništa i mislim da je samoprozvani Mr. Football zakazao ove polusezone. Prema tome, nema nikakvo pravo donositi odluke o Karoglanu.

Odluka je naravno na predsjedniku, a ja mislim da ovi igrači i trener u idućih 14 dana mogu pronaći način kako da pobjede Dinamo. To je sada najbitnije, ta pobjeda dala bi nam neki novi optimizam. Dinamo i Rijeka su nam ključne utakmice, da smo pobijedili Lokomotivu i izgubili u te dvije, ionako ne bismo imali šanse. Titula nije izgubljena, šansa je i dalje tu.

Dio navijača Hajduka proziva Marka Livaju zbog promašene panenke. Zaslužuje li on te kritike?

To je naša tipična bolest. Razapinjemo najbolje ljude. Kod penala je bitno samo jesi li ili nisi zabio, a legitimno ga je zapucati na sto različitih načina. Može se pucati jako, plasirano, lijevo, desno, gore, dolje. Da je zabio, svi bi hvalili panenku. Nije dao gol? Pa što, neki od najvećih igrača su promašili penale u još bitnijim utakmicama.

Kada nosi klub, onda je divan i krasan, a sada nekima Livaja ne odgovara. Takav način razmišljanja nema veze sa životom. Marko Livaja nosi cijeli Hajduk na svojim leđima, sve, uključujući i sportskog direktora. Ljudi na čelnim pozicijama mogu biti sretni što imaju nekog poput Livaje iza kog se može sakriti.

Zašto se Mr. Football sad ne oglašava na Instagramu? Poručio bih mu da se probudi i krene raditi svoj posao. Još jednom bih podsjetio, prilika je tu. Dužnost nam je pobijediti Dinamo i Rijeku, a na samom kraju što Bog da... Ako ne misle pobijediti Dinamo i Rijeku, uzalud bi bila i pobjeda protiv Lokomotive. Neće biti lako, ali da je lako, svatko bi bio prvak. Situacija je loša, ali nije tragična.

 

Pročitajte više