BALKAN VULKAN Nijemci su tako prozvali Vujovića nakon njegovog golmanskog showa

Foto: EXPA/ Eibner/ Felix Koenig i Marko Lukunić, Dalibor Urukalović / Pixsell
 
NAJČITANIJI NJEMAČKI list fasciniran je neobuzdanim Veselinom Vujevićem. Legenda svjetskog rukometa i Jugoslaven, kako se deklarira ovaj Crnogorac na klupi Slovenije, priredio je novi show.

I to u trileru koji su u Zagrebu u drugom kolu skupine EP-a odigrali njegova reprezentacija i Njemačka (25:25), aktualni prvak Europe.

Zato je Bild temperamentnog Vujovića prozvao "Balkan Vulkan".
 
11 sekundi prije kraja Drux je zabio za 24:24 i činilo se da će Nijemci, nakon što su gubili šest razlike, doći do boda. No, Veselin Vujović je to predvidio na time-outu prije Druxova gola i njegova momčad reagirala je sjajno.
 
"Ako nam zabiju gol u zadnjoj sekundi, svaka im čast. Ali ako nam ostane vremena, pazite da odmah krenemo prema centru. Gol im je prazan, imajte to na umu", govorio je Vujo na time-outu.
 
Tako je i bilo. Slovenci su odmah nakon gola izveli loptu i u zadnjoj sekundi Janc je u padu sa šest metara zabio za 25:24. Pohitali su Slovenci jedni drugima u zagrljaj, počelo je veliko slavlje, ali onda su litavski suci odlučili pregledati snimku.
 
Nakon više od pet minuta pregledavanja i vijećanja, isključili su slovenskog igrača te dosudili sedmerac za Njemačku. Blagotinšek je dobio crveni karton jer je nakon gola Janca za, činilo se, slovensku pobjedu, stao pred njemačkog igrača Druxa na centru i blokirao mu očajnički šut. Na to je imao pravo, ali nije smio napraviti ono što je pri tome uradio - bio udaljen manje od tri metra od suparnika koji izvodi prekid 30 ili manje sekundi do kraja. Prema pravilima koja vrijede od 2015., kazna za to je isključenje i sedmerac.
 
 
Aktualnim prvacima Europe tako su dali najveću priliku da se spase od poraza i bod uzmu iz kaznenog udarca. I to nakon završetka utakmice!
 
Očekivano, to je bilo previše za Vujovića, glasovitog po kratkom fitilju. Na ovu sudačku odluku potpuno je poludio i stao na gol kao da će on braniti sedmerac. Dugo je razgovarao sa sucima, točnije žestoko im prigovarao s ljutitom, izobličenom grimasom na licu, ali oni ga nisu slušali i Reichmann je deset minuta nakon završetka utakmice sa sedam metara zabio za konačnih 25:25.
 
"Eto, to je jedno rukometno pravilo za koje ne zna nitko osim sudaca i delegata. Ono kaže da, ako nisi udaljen tri metra od izvođača u zadnjim sekundama, onda, budući da nema vremena da te isključe, dosude sedmerac", ironično je komentirao Vujović.
 
"Prvi put u povijesti primijenilo se to pravilo, naravno, protiv Slovenije. Suci su doveli utakmicu u egal tako što su izmislili sedmerac na Gensheimeru, koji nitko nije vidio, pa su isključili Kavtičnika i Šerbeca na klupi i dvije minute smo igrali s četiri igrača. Primili smo te golove i Nijemci su došli u egal u utakmici u kojoj nisu imali nikakve šanse. Za mene je moja ekipa pobjednik. Da je bilo malo pravde, Slovenija bi danas imala četiri boda, a zamislite, ima jedan. Ali to će zaboraviti i mediji i svi drugi. Negdje će pisati da je Slovenija bila peta, šesta ili dvanaesta na ovom prvenstvu, pričat će se da su ovi igrači loši, a da sam ja loš selektor. Ništa, idemo dobiti Crnu Goru i ući u drugi krug, ali ne znam koliko ću izdržati u ovim uvjetima", grmio je Vujović.
 
Objasnio je zašto je otišao "braniti sedmerac" dosuđen Njemačkoj:
 
"Htio sam napraviti sprdnju, neki show. Oni su već ionako napravili cirkus od rukometa, pa zašto se ja ne bih priključio? Napravili su sport smiješnim jer ga vode debili! No moji igrači i ljudi na klupi su disciplinirani, a ja sam takav kakav jesam pa su me zamolili da ispoštujem sudačku odluku", dodao je Vujović koji je nakon utakmice zamolio suce za objašnjenje:
 
"Pitao sam ih zašto nisu njemačkog igrača isključili napad prije kad smo mi izvodili brzi centar. Oni meni: 'Pa zabili ste gol.' Ja ih pitam zašto niste zaustavili vrijeme i isključili ih, a oni meni da 'nećemo sad o tome'", otkrio je Vujović.
 
Njegova reprezentacija ostala je bez pobjede zbog videotehnologije koja je prvi put uvedena na ovom prvenstvu.
 
"Mi smo napredna zemlja pa nek smo mi dobili po dupetu od nove tehnologije", zaključio je u svom stilu Veselin Vujović.
 
Balkanski vulkan proradio je i nakon prvog kola, u kojem je Slovenija izgubila 24:25 od Makedonije. I tada je Vujović bio bijesan na suce:
 
"Moram priznati da poslije 43 godine u rukometu ne znam rukometna pravila. Ne znam sudačke kriterije i ne znam zašto su u velikom broju slučajeva moji igrači dobili isključenja. Imali jedan gol prednosti u drugom dijelu, a onda nam bude isključen igrač na drugoj strani i nitko ne zna zbog čega. Pitao sam suce i delegate zbog koga se igra ova igra - zbog gledatelja i rukometaša ili zbog njih koji o svemu tome odlučuju", naglasio je nezadovoljni Vujović u razgovoru za Index.

Pročitajte više