Ballkani o istrazi utakmice s Dinamom: Pozivamo sud, istražitelje, novinare...

Foto: EPA

KOSOVSKI klub Ballkani objavio je priopćenje nakon što je objavljeno da je pokrenuta istraga zbog sumnje u namještanje utakmice s Dinamom u drugom kolu skupine C Konferencijske lige. Podsjetimo, bilo je to prošle jeseni kada je Ballkani u Prištini slavio 2:0 protiv favoriziranog Dinama. Priopćenje kluba prenosimo u cijelosti.

"Pokušava se baciti prašina na nesvakidašnju i povijesnu pobjedu protiv zagrebačkog velikana Dinama"

"Zabrinjavajuća je tendencija da se vijestima koje kolaju medijima i društvenim mrežama želi narušiti imidž FK Ballkanija. Ogorčeni smo na ono što nam se pokušava staviti na naš dugogodišnji rad koji uključuje odricanje i trud svih članova kluba, koji su beskrajno radili kako bismo došli do razine na kojoj podižemo naš i nacionalni nogomet.

Pokušava se baciti prašina na nesvakidašnju i povijesnu pobjedu protiv zagrebačkog velikana Dinama, utakmicu koja je zaokupila europske i svjetske medije. Pozivamo pravosuđe, tužiteljstvo, sud, istražitelje i novinare da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem i razjasne javnosti svaki mogući detalj.

Kada se to napravi, neka oni koji su uključeni u ovu priču preuzmu odgovornost jer ne možemo dopustiti da se blati ime našega kluba, naši rad i znoj. Otvoreni smo za pomoć nadležnim tijelima kako bi se sve što prije raščistilo", objavio je Ballkani.

Tužiteljstvo: Potvrđujemo da se po ovom pitanju poduzimaju istražne radnje državnog odvjetnika

Dinamo, kojem je standard proteklih par sezona bio igrati Ligu prvaka, tada je odigrao jednu od najgorih europskih utakmica u svojoj povijesti. Izgubio je od prvaka Kosova, nogometno još uvijek egzotične zemlje, protiv kojeg je uoči utakmice bio favorit na kladionicama. Ballkani je bio u zadnjem potu skupine i momčad s najmanjim koeficijentom u Konferencijskoj ligi.

Ipak, pobijedio je relativno lako. Glasnogovornica Tužiteljstva Laureta Ulaj za kosovski Nacionale potvrdila je da je pokrenuta istraga. "Potvrđujemo da se po ovom pitanju poduzimaju istražne radnje državnog odvjetnika", rekla je Ulaj za Nacionale.

Kako je tekla utakmica?

Podsjetimo, domaćini su u prvom dijelu izgledali bolje, stvarali kakve-takve prilike, a nagrada je stigla u 44. minuti, kad je zabio Kryeziu. Bila je to jednostavna akcija po desnoj strani. Zyba je jednim dodavanjem u prostor izbacio pola Dinamove obrane. Kryeziu je ušao u taj prostor i našao se sam pred golmanom te zabio.

Sumnja je bila da je bilo zaleđe, VAR je provjeravao ovu situaciju, ali sudac je na kraju priznao pogodak. Mihajličenko nije na vrijeme izašao kako bi namjestio zaleđe. Ukrajinac, blago rečeno, nije odigrao utakmicu za pamćenje, puno je griješio. Dinamo u prvom poluvremenu nije ostavio dojam momčadi koja je uoči utakmice bila favorit.

Dinamo ispao u osmini-finala

Dinamo je u drugo poluvrijeme ušao dosta dobro, pritiskao je i konstantno bio pred golom domaćina. No nedostajalo je pravih prilika. Sve centaršuteve Kosovari su odbijali s lakoćom, a siguran je bio i golman Kolici. Vjerojatno najbolju priliku imao je Tibor Halilović, koji je pucao s 10-ak metara u golmana nakon što mu je Kulenović odložio loptu.

I to je bilo to od Dinama, čiji su obrambeni igrači puno griješili. Šutalo je u 83. minuti izgubio još jednu loptu koju je trebao s lakoćom riješiti. Hamidi mu je došao iza leđa, uzeo mu loptu te se sam sjurio na gol i pogodio pored Nevistića za konačnih 2:0. 

Porazom je Dinamo ostao na drugome mjestu skupine s tri boda, ali je kasnije podigao formu i prošao skupinu te ispao u osmini finala od PAOK-a.

Pročitajte više