BANKROT VLASNIKA MILANA Imovina mu se rasprodaje na "kineskom eBayu"

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAMO deset mjeseci nakon kupnje posrnulog velikana talijanskog i svjetskog nogometa za 740 milijuna eura, kineski biznismen proglasio je bankrot.

"Hvala Berlusconiju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo dalje u nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim poljima."
 
Ovako je 14. travnja govorio Yonghong Li, kineski biznismen težak pola milijarde dolara, kada je u ime kineskog konzorcija Sport Investment Lux za 740 milijuna eura kupio 99,93 posto Milana. 
 
Tako je okončao 31 godinu dugu eru kontroverznog talijanskog biznismena i političara, tijekom koje su Rossoneri osvojili 29 trofeja. Ipak, posljednjih godina bio je daleko od nekadašnje slave, pa su bila potrebna nova i velika ulaganja kako bi se klub vratio na talijanski i europski vrh.
 
Ugovorom o kupnji Milana Kinezi su se obavezali u tri godine investirati 350 milijuna eura u klub. Krenuli su doista žestoko i samo ovog ljeta, njihova prvog u klubu, na čak 15 novih igrača potrošili preko 220 milijuna eura.
 
Ipak, samo pola godine nakon preuzimanja Milana, Li Yonghong počeo je tražiti kupca 25 posto dionica kluba koje je nudio za 200 milijuna eura. Ali nije bilo zainteresiranih za četvrtinu vlasničkog udjela u Milanu.
 
Milanova gazdu na ovo je natjerao dug od 80 milijuna eura, odnosno dospijeće rate kredita ukupnog iznosa 300 milijuna eura koji je podigao kod investicijskog fonda kako bi kupio Milan.
 
Li Yonghong nije imao čim vratiti navedenu ratu, a u nevolje ga je bacila njegova reputacija; zbog financijskih malverzacija nije mogao naći investitore koji bi mu pomogli pod povoljnijim uvjetima. 
 
U očaju se pod nepovoljnim uvjetima zadužio kod lešinarskog fonda, kojem više ne može plaćati, a zbog dugova tužile su ga dvije banke.
 
Neminovni konačan pad uslijedio je danas. Li je, kako piše Corriere della Sera "proglasio bankrot i njegova imovina prodaje se na dražbi na Taobaou, kineskoj verziji eBaya."
 
Kineski sud naložio je prodaju tvrtke za pakiranje procijenjene na 60 milijuna dolara, u kojoj Li ima 11 posto vlasničkog udjela, kako bi se namirili dugovi bankama Jiangsu i Canton.
 
Talijanski dnevnik navodi da je Li bio nesolventan i u travnju prošle godine, kada je kupio Milan. To se očituje u tome što je presuda o stavljanju spomenute tvrtke na dražbu donesena u veljači prošle godine. Ali tada je rasprodaju spriječio žalbeni postupak. Sada više nema odgode.
 
Pitanje je što će sada biti s Milanom. Igračima i navijačima ova vijest dolazi kada se momčad konačno podigla pod vodstvom legende Gennara Gattusa nakon lošeg ulaska u sezonu.

Pročitajte više