LIGE PETICE

Barcaleaks: Pique je rekao da će potpisati samo ako bude najplaćeniji branič svijeta

Foto: Profimedia

EL MUNDO, jedan od najuglednijih europskih dnevnih listova, objavio je novi nastavak "Barcaleaksa", u kojem otkriva detalje ugovora i odnosa u Barceloni na osnovu dokumenata koje je dobio. Na redu je dio o Gerardu Piqueu. Španjolci pišu da mu je Barcelona ispunila želju i učinila ga najplaćenijim braničem svijeta iako je istovremeno u internom klupskom izvješću navedeno da "klubu radi jako veliku štetu sukobom interesa između Barcelone i svoje privatne kompanije". 

Pique producirao film o tome kako Griezmann odbija Barcelonu

To se odnosi na dokumentarac o Antoineu Griezmannu, odnosno njegovom premišljanju hoće li ostati u Atleticu ili otići u Barcelonu. Na kraju nakon dugog vaganja Griezmann odluči odbiti Barcelonu. Problem je što je film o njegovom odbijanju Barcelone producirala kuća čiji je vlasnik jedan od simbola Barcelone - Gerard Pique.

"Njegova poslovna strategija postala je problem za Barcelonu. Zato je klupski predsjednik Josep Maria Bartomeu tražio izvješće je li Pique produkcijom ovakvog dokumentarca prekršio odredbe ugovora s Barcelonom", piše El Mundo i otkriva da je Barcelona ozbiljno razmatrala da kazni Piquea, ali da je od toga odustala zbog "mogućeg medijskog pritiska i želje da Pique ostane u klubu do kraja ugovora".

Barcelona je za njega dala 142 milijuna eura za pet godina. U to nisu uračunati bonusi i premije

Što se tiče spomenutog ugovora, Barcaleaks prema dostupnoj dokumentaciji otkriva da je Barcelona na Piquea od 2017. do 2022. izdvojila 142 milijuna eura bruto, samo prema plaći koja mu je zajamčena ugovorom, bez premija i bonusa. El Mundo otkriva i detalje o tome kako je došlo do potpisa ugovora u prosincu 2017.

"Pique je došao do Bartomeua na pregovore i rekao mu da želi biti najplaćeniji branič na svijetu i zarađivati više od Sergija Ramosa. Predsjednik mu je udovoljio pa je Pique nakon oporezivanja godišnje zarađivao 15 milijuna eura te tako preskočio Ramosa s 12.5 milijuna neto godišnje.

Dobio je fenomenalnu kompenzaciju za smanjenje plaće zbog korone

Osim toga, Barcelona je Piqueu dala i "porezni bonus" kako bi mu nadoknadila ono što mu je uzela porezna uprava te je tako Pique dobio još 7.1 milijun eura. Barcaleaks navodi da premda je Pique pristao na smanjenje plaće zbog krize izazvane koronom, klub mu je to nadoknadio produljenjem ugovora do 2024.

To znači da bi za Barcelonu igrao do 37. godine. Međutim, ove sezone, prve kompletne pod trenerom i njegovim bivšim suigračem Xavijem, Pique je odigrao samo jednu od osam utakmica. 

Pročitajte više