La Liga

Barcelona je izašla iz krize. Pobjedom u El Clasicu ušla bi u borbu za titulu

Foto: Siu Wu/picture-alliance/dpa/AP Images/Guliver Image

BARCELONA je reprezentativnu pauzu u listopadu dočekala sa samo jednom pobjedom u šest odigranih susreta i bilježila negativne rekorde klupske povijesti i Lige prvaka. Nakon dva vezana trijumfa te povratka Ansua Fatija i Sergija Aguera, Katalonci mnogo lakše dišu, a danas od 16:15 čeka ih El Clasico, u kojem bi s nova tri boda pokazali da se i ove sezone mogu boriti za titulu.

Barcelonu čeka najveći derbi koji joj može donijeti mnogo više koristi nego štete, a to je i više nego povoljna situacija za klub iza kojeg se nalazi turbulentan period kakav se ne pamti. Ovo ne znači da je Barcelona odjednom gigant koji je favorit u svakom natjecanju, već da njena kriza nije ni blizu velika kao što je izgledalo početkom listopada.

Tribine protiv Dinama govorile su kako navijači gledaju na ekipu

Ekipa je sačinjena od iskusnih igrača i nekoliko izuzetnih mladih talenata i ove sezone ima sve preduvjete da opet postigne slične rezultate kao i godinama prije. No fokus javnosti usmjeren je na druge stvari.

Najveća financijska kriza u povijesti kluba, odlazak Lionela Messija i nekoliko teških poraza razočarali su navijače kluba i trenera Ronalda Koemana doveli na rub otkaza. Posebno su bila bolna dva poraza u Ligi prvaka od Bayerna i Benfice, uz gol-razliku 0:6 te nijedan upućen udarac u okvir suparničkog gola. U posljednjih 15 godina samo su tri momčadi prije Barcelone u dvjema vezanim utakmicama propustile puknuti u suparnikove okvire golova, a to su bile BATE Borisov i Dinamo Zagreb.

Najbolji pokazatelj Barcinog crnila bila je fotografija tribina Nou Campa tijekom susreta protiv Dinamo Kijeva protekle srijede u Ligi prvaka. Iako su vlasti dozvolile povratak navijača u punom kapacitetu, prodano je tek oko 50 posto karata.

Ipak, nakon pobjede nad ukrajinskom momčadi koja je stigla poslije osvojena tri boda u ogledu s Valencijom, stvari izgledaju mnogo bolje. Barcelona u prvenstvu ima samo dva boda manje od Real Madrida i Atletico Madrida, dok prvoplasirani Real Sociedad ima pet bodova više, ali i utakmicu više.

Možda se sada nije teško zapitati je li Barcina kriza uopće bila velika koliko se predstavljala. Odnosno, ako je Barcelona bila u velikoj krizi, u kakvoj su situaciji bili Real Madrid i Atletico koji su gubili bodove u ogledima protiv Levantea i Alavesa.

Kriza je bila preuveličana

Dojam je da su odlasci Messija i Antoinea Griezmanna, loša financijska situacija i trzavice Koemana i predsjednika Joana Laporte utjecale da svaki kiks bude preuveličan i da se zaboravi da Barcelona i dalje ima vrlo snažnu momčad, sposobnu nadati se sličnim rezultatima kao u ranijim sezonama.

Jedan od klupskih senatora Sergio Busquets je izabran za najboljeg igrača završnog turnira Lige nacija, Pedri je oduševio javnost igrama za Španjolsku na Euru, a kvaliteta Frenkieja de Jonga je poznata. Takvom veznom redu pridružio se još jedan 17-godišnji talent Gavi, a tu su i Sergi Roberto, Coutinho, Riqui Puig...

Martin Braithwaite i Luuk de Jong nisu igrači koji ulijevaju strah protivnicima, ali uz povratke Ansua Fatija i Aguera te Memphisa Depaya, koji se već pokazao kao izvrsno pojačanje, Barcin napad izgleda vrlo opasno. Ako Koeman uspije probuditi i Ousmanea Dembelea, onda će imati potrebno oružje da u svakom susretu ide na pobjedu.

Barcelona u El Clasicu može više dobiti, nego izgubiti

Bekovske pozicije su također odlično pokrivene jer Sergino Dest i Jordi Alba spadaju u svjetski vrh, a Barca najveće probleme ima na mjestu stopera jer Eric Garcia još ne igra na očekivanoj razini, a veliku sigurnost ne ulijevaju ni Clement Lenglet ni Oscar Mingueza, dok je Ronald Araujo ozlijeđen. Jedini pouzdan igrač je Gerard Pique, ali sve je sporiji i jako je važno da se netko od mlađih braniča pokaže kao rješenje koje svojom brzinom može pokriti Barcinog iskusnog braniča.

No kad se ovako prođe kroz Barcin roster, lako je primijetiti da je on i dalje vrlo snažan, a vrlo je pozitivno što se u njemu nalazi i veliki broj supertalentiranih igrača, od kojih se očekuje da budu sve bolji.

Predstojeći El Clasico nije ključna Barcina utakmica sezone jer ipak se radi o devetoj ligaškoj utakmici, ali  Barcelona u njoj može mnogo više dobiti nego izgubiti. Porazom neće biti daleko od najvećih rivala, a pobjeda bi je potpuno uključila u borbu za titulu i uljepšala atmosferu oko kluba. U sezoni koja je popraćena s ogromnim turbulencijama, to je više nego dobra situacija.

Pročitajte više