Barcelona noćas nakon 44 godine igra u kontroverznim dresovima

Screenshot: Twitter

BARCELONA će u 4.30 ujutro po srednjoeuropskom vremenu u Los Angelesu protiv Arsenala igrati prijateljsku, ali svejedno povijesnu utakmicu. Na njoj će prvi put nakon čak 44 godine igrati u bijelim dresovima. 

Posljednji put Barca je u bijelom bila 7. ožujka 1979. u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova kod engleskog Ipswicha. Odluku o povratku dresa bijele boje donio je predsjednik Joan Laporta. Objasnio je to potrebom poštovanja klupske povijesti. Barcelona je u bijelim dresovima, kao drugoj, rezervnoj varijanti, igrala od osnutka do kraja 70-ih. No zatim su nestali iz Barcelone, kojoj se bijela boja izgubila s dresova čak i u tragovima.

Kada se prije sezone 1992./1993. na dresovima pojavila bijela boja, to je izazvalo velike kontroverze. Navijači naime bijelu boju smatraju zaštitnim znakom Reala, najvećeg rivala Barcelone. Prema njihovom mišljenju Barcelona mora nositi boje Katalonije - plavu, crvenu i žutu.

Ipak, Laporta je odlučio ne robovati predrasudama i vratiti Blaugrani bijelu u velikom stilu. Ako se ovaj eksperiment pokaže uspjelim, španjolski mediji pišu da će Barcelona u novoj sezoni bijeli dres nositi kao drugi. Za sada je rezervna garnitura dres žute boje s plavom horizontalnom crtom.

Pročitajte više