Tko će voditi Dinamo i HNS? Barišić ne zna, Šuker je stalno na putu

Foto: Hina

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda odlučilo je da Zdravko Mamić može na slobodu kad uplati 14 milijuna kuna jamčevine, ali ne smije obnašati svoju dužnost u Dinamu. Važna je to odluka Vijeća i do sada najveći udarac za Zdravka Mamića. 
 
Tko će sada voditi klub, pitali smo predsjednika Dinama Mirka Barišića koji nam je prije svega nekoliko dana kazao da nema razloga sa sazivanjem izvanredne Skupštine. 
 
"Malo smo zatečeni i teško mi je odgovoriti na vaše pitanje. Ne znamo još ništa, moramo se okupiti i dogovoriti koji će nam biti daljnji koraci. To je sve što vam mogu sad kazati", rekao nam je Barišić nakon što je saznao za odluku Suda.
 
Zdravko će jamstvo uplatiti u nekretninama, što će proceduru izlaska iz pritvota produžiti moguće i do početka sljedećeg tjedna. Gazda neće stići na utakmicu Bayerna i Dinama, koju bi mogao gledati samo u svojstvu navijača. Obzirom na izrečene zaštitne mjere, Zdravko ne smije pokazati da je aktivni član kluba. Na stadion može doći kao navijač, ali ne i kao službena ili odgovorna osoba. Ne smije komunicirati ni ljubakati se sa svjedocima u loži, ne smije u svoj ured. Stoga ovaj put nećemo gledati spektakularan doček koji su uposlenici kluba ljetos priredili braći. Po izlasku iz pritvora odmah su pojurili na utakmicu s Folom, a Mamić je dočekan ovacijama zapada.
 
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu spriječilo je ponavljanje tog scenarija. 
 
Prema Statutu Dinama, Zdravko Mamić kao izvršni dopredsjednik kluba odgovoran je za rad Uprave, koju još čine glavni, sportski i financijski direkor kluba, sve odreda ljudi s kojima Mamić ne smije komnicirati. Kako će odgovarati za rad Uprave ako mu je zabranjen rad? U klubu se nisu nadali da će morati birati novog šefa Uprave. 
 
Za HNS je Mamić član Zagrebačkog nogometnog saveza
 
HNS bi se od slučaja mogao ograditi, jer je Zdravko Mamić, prvi dopredsjednik Davora Šukera, u HNS biran kao predstavnik Zagrebačkog nogometnog saveza. Izborni mehanizam u HNS funkcionira onako kako je to odgovaralo onima koji su ga slagali. Nove izmjene Zakona o sportu propisuju promjene u izbornom sustavu i ustrojstvu skupština, no ostaje vidjeti hoće li ih, kako i kada HNS i primijeniti, obzirom na nejasno propisane sankcije. 
 
"Upitno je kako će Zdravko Mamić, uz izrečene mjere opreza, obavljati dužnost dopredsjednika HNS-a. Mamić je formalno prvi čovjek saveza jer je Šuker stalno u inozemstvu", za Index je komentirao bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.
 
"Diskrecijsko pravo čelnika HNS-a je da ne suspendiraju Mamića, kao što su suspendirali neke druge, poput Željka Širića i Stjepana Djedovića. Oni su suspendirani odmah nakon uhićenja, no HNS ima diskrecijsko pravo da ne postupi jednako u ovom slučaju. Iako je to apsurdno, to je njihovo pravo. Dosljednost je jedan od temeljnih postulata za uvjerljivost sustava", dodaje Brleković. 
 
Zoran Mamić održao je iza 13 sati press konferenciju u Dinamu i kazao da ne zna kako će izbjeći komunikaciju s bratom. 
 
"Možda će on dati intervju u novinama, a ja ću mu odgovoriti", ironičan je.
 
Komunikaciju bi, dakle, trebali provoditi odvjetnici. Mamić oko sebe ima iskusnu ekipu, Jadranku Sloković i Marjana Hanžekovića, koji usput posjeduje i dnevne novine. 
 
Jedan od Šukerovih dopredsjednika i Mamićev suradnik u Savezu Ante Kulušić Indexu je kazao da Mamić može normalno raditi u HNS-u, gdje je on predstavnik Zagrebačkog nogometnog saveza. Predsjednik ZNS-a je Damir Vrbanović, također inkriminiran s postupku. On je, poput Mirka Barišića također nadređen Mamiću, ali s njim ne smije komunicirati! 
 
Predsjednik HNS-a Davor Šuker trenutno se nalazi u Županji, gdje je otkrio spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj.
 

Sud izbacio Mamića iz Dinama!

Posted by Index Sport on 8. prosinca 2015

Pročitajte više