U SURADNJI S GERMANIA SPORTOM

BAYERN - BORUSSIA 3:2 Bayern u ludoj utakmici osvojio Superkup i peti trofej u 2020.

Foto: Getty Images/Guliver Image

BAYERN je na Allianz Areni pobijedio Borussiju iz Dortmunda 3:2 i osvojio njemački Superkup. Momčadi Hansija Flicka to je peti trofej u 2020. godini.

Bayern je poveo 2:0 golovima Corentina Tolissoa u 18. i Thomasa Müllera u 32. minuti, da bi se Borussija vratila preko Brandta u 39. i Halanda u 55. minuti. Gosti su nakon toga promašili veliku šansu, a trofej Bayernu donio je Joshua Kimmich osam minuta prije kraja.

Loš ulazak Borussije u utakmicu

Hansi Flick je nakon debakla protiv Hoffenheima (1:4) izrotirao sastav. Na bokovima su igrali Hernandez i Pavard, Boateng je ostao na tribini, a Alphonso Davies zaigrao je lijevo krilo. Lucien Favre na teren je poslao najbolje što ima, ali je već nakon pola sata gubio 2:0.

Bayern je poveo iz prve prilike koju je stvorio. U 18. Thomas Müller je krasno proigrao Comana na desnoj strani, a on, Tolisso i Davies potpuno su pobjegli gostujućoj obrani. Lopta dolazi do Tolissoa, čiji udarac Hitz odbija u gredu, ali se lopta odbila ravno na noge Bayernova veznjaka koji iz drugog pokušaja na griješi.

Šest minuta kasnije Reus je u dobroj poziciji pucao ravno u Neuera da bi Bayern u 32. minuti praktički iz drugog ozbiljnog udarca na gol poveo 2:0. Odlični Davies ubacio je na drugu stativu gdje Müller dobiva skok protiv statičnog Akanjija i glavom od stative posprema loptu u gol za veliku prednost domaćina.

Činilo se da je Borussia slomljena, no momčad Luciena Favrea tek tad je počela igrati. Pet minuta prije poluvremena visokim presingom prisilili su domaćine na pogrešku. Delaney je oduzeo loptu i našao Halanda koji gura loptu do Juliana Brandta, a ovaj strašnim udarcem probija Neuera za 2:1.

Borussia je u nastavku furiozno krenula na Bayern i već u 47. minuti Meunier je izbio sam ispred Neuera i iskosa s desne strane u velikoj šansi pucao visoko preko gola. No, u 55. minuti gosti su došli do zasluženog izjednačenja. Opet je visoki presing rezultirao izgubljenom loptom i Delaney savršeno proigrava Halanda koji izlazi sam pred Neuera i rutinski pogađa za 2:2.

Tko zna kako bi sve završilo da je Haland samo četiri minute kasnije realizirao čisti zicer. Opet je pobjegao domaćoj obrani i gotovo iz identične pozicije pucao u Neuera. Gađao je opet isti kut, ali iskusni Nijemac se odlično postavio i obranio njegov udarac.

Favre izmjenama ubio igru svoje momčadi

Bayern je u tim trenucima fizički pao i činilo se da će Borussia zabiti i treći gol jer je postajala sve opasnija. No, Lucien Favre je, u želji da svojoj momčadi da dodatni poticaj, od 67. do 76. minute napravio pet izmjena i potpuno razvodnio igru.

Nestalo je kombinatorike, nestalo je okomitosti i Bayern je polako dolazio k sebi. Kako to obično biva u dvobojima ovih protivnika, Bayern je na kraju došao do pobjede. U 82. minuti Kimmich je oduzeo loptu Delaneyu i odigrao Lewandowskom koji je pričekao da se Kimmich priključi i onda ga gurnuo u čistu šansu. Kimmich je pucao u Hitza, ali je odbijenu loptu sjajnom reakcijom u padu zabio za konačnih 3:2.

Tako je Bayern došao do petog trofeja u 2020. godini. Flickova momčad osvojila je prvenstvo, kup, Ligu prvaka te europski i njemački superkup.

Pročitajte više