Više od tisuću Boysa i građana okupiralo Ministarstvo sporta: "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije"

Foto: Index, Facebook/Zajedno za Dinamo 
Video: Dario Dalmacija

VIŠE OD TISUĆU Bad Blue Boysa, Dinamovih navijača i građana koji su ih podržali, održali su prosvjed pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta nezadovoljni dugogodišnjim ignoriranjem kriminala u Dinamu, ali i cijelom hrvatskom sportu.

> Mornar nije dočekao Boyse, ali im je poručio: "Na krivoj ste adresi"

> VIDEO Marš Bad Blue Boysa za slobodni Dinamo

> FOTO Pogledajte kadrove sa žestokog provjeda za slobodni Dinamo

Bad Blue Boysi, njih nekoliko stotina, okupili su se u parku Ružmarinka u blizini stadiona Maksimir, odakle su u povorci krenuli prema Sveticama gdje se nalazi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Do sjedišta Mornarovog Ministarstva skupilo se više od tisuću ljudi, a pred zgradom MZOS dočekala ih je interventna policija. Tamo su skandirali protiv aktualnog vodstva Dinama i na transparentima osudili odnos tog Ministarstva prema problemima hrvatskog sporta posljednjih godina. BBB su pred Ministarstvom na stup javne rasvjete zalijepili proglas pod naslovom "Za one koji rade sve da ne naprave ništa". 
 


"S obzirom da se protiv čelnika Dinama vodi više istraga za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, za svaki idući dan koji oni provedu na svojim funkcijama u Dinamu smatramo odgovornim trenutnu vlast (a i svaku buduću) i nadležno ministarstvo čija je sportska inspekcija imala i još uvijek ima zakonske ovlasti odstraniti taj karcinom iz našeg kluba," poručili su BBB zatraživši raspuštanje svih tijela NK Dinamo od Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora.

BBB su naglasili kako se prosvjed protiv institucija ne tiče samo navijača Dinama, nego svih građana grada Zagreba.
 
"Institucije se spremaju na posao vratiti čovjeka koji je optužen za krađu stotina milijuna kuna, na posao na kojem ima pristup novcima poreznih obveznika. Vašim novcima," dodali su BBB koji su izvjesili nekoliko transparenata poput "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije" i "MZOS - pokrovitelj sportske pljačke stoljeća".

Građani podržali prosvjed: "Ovo je protest protiv kriminala u svim porama društva"

Sve je osiguravala interventna policija, a zbog velikog broja Boysa ulica Donje Svetice bila je zatvorena za promet. Kolona je uz transparente "Sloboda Dinamu" i "Stop okupaciji" prošetala od Ružmarinke preko Svetica do sjedišta MZOS pod pratnjom policije i čak tridesetak novinara, snimatelja i tv-ekipa iz regije.

Kolonu BBB-a pozdravljali su brojni stanovnici okolnih zgrada. Građani su prilazili koloni navijača, davali su im podršku i hrabrili novinare, mnogi od njih kažu nam da nisu ni navijači Dinama, ali su došli dati podršku jer smatraju da je, isto kao i u Splitu prije godinu dana, ova akcija protest protiv kriminala u svim porama društva. "Ovo nije samo za Dinamo, nek` se više nešto pokrene u ovoj zemlji! Ovo je za sve nas i cijelu Hrvatsku", dodaju neki.

I članovi Hajduka podržali prosvjed Boysa

Pojedini članovi Hajduka pridružili su se prosvjedu, kako su rekli Indexu, kako bi dali podršku borbi za dekriminalizaciju i depolitizaciju sporta.

Index je razgovarao i s Boysima koji su iz inozemstva došli radi prosvjeda, a neki iz Slavonije, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske.

"Mamić i MZOS, četiri godine uspješne suradnje"

Uz pjesmu otpor sistemu do posljednjeg čovjeka Boysi su stigli pred MZOS oko kojeg su obruč napravili deseci pripadnika interventne policije. Oni čuvaju Mornarovo ministarstvo i traže navijače da odu 10 metara dalje od ulaza u zgradu da izaberu svog predstavnika koji će u Ministarstvo odnijeti papire, najvjerojatnije proglas sastavljen za Ministra sporta.
 
Razvili su veliki transparent "MZOS pokrovitelj sportske pljačke stoljeća" i "U ovoj zgradi rade da ne bi napravili ništa, Mamić i MZOS, četiri godine uspješne suradnje", "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije".
 
Osim nekoliko bačenih topovskih udara, par baklji i skandiranja "Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje" te sličnih slogana, prosvjed je prošao mirno, a vođe su smirivale one koji su izletili iz okvira mirnog prosvjeda.

"Ovo je samo početak", objavili su navijača preko megafona nakon što su na stup ispred Ministarstva zalijepili proglas naslova: "Za one koji rade sve da ne naprave ništa".
 
 

>> Šaljite nam putem Facebooka i e-maila sport@index.hr svoje fotografije, stavove i komentare uoči prosvjeda. Argumentirane stavove kao i obično objavljujemo u našoj rubrici Vaši komentari.
 
TIJEK PROSVJEDA

> Umalo incident na prosvjedu: Vođe BBB-a spriječili okršaj sa specijalcima

19:00 - Završen je prosvjed, a navijači su se razišli
 
18:50 - Velik broj navijača i dalje pjeva i hoda prema Kennedyjevom trgu, kao da i dalje prosvjeduju, iako je dio pred Ministarstvom gotov.
  
Pojedini članovi Hajduka pridružili su se prosvjedu, kako su rekli Indexu, kako bi dali podršku borbi za dekriminalizaciju i depolitizaciju sporta.

Index je razgovarao i s Boysima koji su iz inozemstva došli radi prosvjeda, a neki iz Slavonije, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske.
 
18:40 - "Ovo je samo početak", objavili su navijača preko megafona nakon što su na stop ispred Ministarstva zalijepili proglas naslova: "Za one koji rade sve da ne naprave ništa".
 

 
Boysi su povikali "Mamiću, cigane", bačeno je nekoliko topovskih udara, no vodstvo grupe smirilo je one koji su izletili iz okvira mirnog prosvjeda.
 
PROSVJED PRED MINISTARSTVOM JE ZAVRŠEN 
 
18:30 - Uz pjesmu otpor sistemu do posljednjeg čovjeka Boysi su stigli pred MZOS oko kojeg su obruč napravili deseci pripadnika interventne policije. Oni čuvaju Mornarovo ministarstvo i traže navijače da odu 10 metara dalje od ulaza u zgradu da izaberu svog predstavnika koji će u Ministarstvo odnijeti papire, najvjerojatnije proglas sastavljen za Ministra sporta.
 
Razvili su veliki transparent "MZOS pokrovitelj sportske pljačke stoljeća" i "U ovoj zgradi rade da ne bi napravili ništa, Mamić i MZOS, četiri godine uspješne suradnje", "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije".
 


 
18:20 - Više od tisuću BBB-a ide prema ministarstvu. Građani im se pridružuju, neki prilaze novinarima i govore: "Ovo nije samo za Dinamo, nek` se više nešto pokrene u ovoj zemlji! Ovo je za sve nas i cijelu Hrvatsku".
 
Građani podržali prosvjed: "Ovo je protest protiv kriminala u svim porama društva"

Na Donjim Sveticama poveći broj građana dočekuje kolonu kod Ministarsva sporta. Čuju se topovski udari, ali sve je pod kontrolom. 


 
Jače od udara čuje se pjesma navijača. "Stop okupaciji", glasi jedan od transparenata koji se vijori na čelu kolone.
 


Građani prilaze i hrabre novinare, mnogi od njih kažu nam da nisu ni navijači Dinama, ali su došli dati podršku jer smatraju da je isto kao i u Splitu prije godinu dana, ova akcija protest protiv kriminala u svim porama društva.
 
"Živi zid" podržao zahtjeve BBB-a - jedan član, jedan glas
 
Povodom prosvjeda Dinamovih navijača pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta oglasio se i Živi zid, stranka koja je na posljednjim izborima ušla u Sabor.

Prva je to parlamentarna stranka koja je dala javnu podršku navijačima Dinama u njihovim zahtjevima da u klubu vrijedi pravilo "jedan član jedan glas".

Živi zid je pozvao navijače nogometnog kluba Dinamo, tako i sve druge ljubitelje tog sporta, da se distanciraju od nasilja u sportu, naročito onog po osnovi teritorijale pripadnosti. 

18:10 - Kolonu BBB-a pozdravljaju brojni stanovnici okolnih zgrada, snimaju ih i viču "Dinamo, Dinamo". Na početku kolone je transparent na kojem stoji "Sloboda Dinamu". Kolona pod pratnjom policije ide prema Ministarstvu, trenutno je blizu Branimirove ulice, promet je blokiran.

"Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje", viču Boysi uz ostale slične slogane.
 

 
18:03 - BBB nisu raspoloženi za novinare i kamere, prosvjed prati tridesetak i više novinara i snimatelja, čak i televizijske kuće iz regije

BBB su krenuli Donjim Sveticama prema Ministarstvu, uz par "topovskih udara" i pjesmu "Nema života bez Dinama".
 
17:50 - Za sada je sve mirno. BBB su pripremili velike zastave iza kojih će ići stotine okupljenih navijača. Najavljene su i izjave za novinare isped zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.  

U 18 SATI POČEO je prosvjed Dinamovih navijača koji su pokrenuli Bad Blue Boysi za oslobođenje Dinama iz ruku jedne obitelji koju čekaju optužnice zbog sumnje u stotine milijuna kuna tešku pljačku. 
 
17:45 -  Bad Blue Boysi već se okupljaju u Ružmarinki, a na ulicama je i velik broj policajaca. Uz Donje Svetice raspoređene su interventne jedinice, a oko parka u kojem se okupljaju navijači raspoređeno je 20-ak policijskih "marica".
 
 
 
Potaknuti posljednjim uhićenjem Zdravka Mamića i rasvijetljavanjem situacije oko njegovog načina poslovanja preko Dinama, nastavljaju svoju borbu protiv pretvorbe Dinama u bankomat Obitelji.
 
Zagreb, ali i mnogi drugi hrvatski gradovi (Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Sisak, Slavonski Brod...), osvanuli su oblijepljeni plakatima i transparentima koji pozivaju na akciju, kojoj su se pridružili i malonogometaši Futsal Dinama.
 
Još jednom podsjetili su na motive borbe koju vode godinama i u sklopu koje sad spremaju najveću ofenzivu, kako sami kažu:
 
"Navijači Dinama znaju zašto, za sve ono na što smo upozoravali godinama, ali pomnoženo sa 1000. Za ukradene snove, za ukradeni klub.
 
Ali prosvjed protiv institucija koje to dozvoljavaju ne tiče se samo navijača Dinama, nego svih građana grada Zagreba. Ljudi dragi, institucije se spremaju na posao vratiti čovjeka koji je optužen za krađu stotina milijuna kuna, na posao na kojem ima pristup novcima poreznih obveznika. Vašim novcima. 
 
U danima u kojima vas iz istog ministarstva uvjeravaju kako nema novaca za uvođenje informatike u niže razrede osnovnih škola, spremaju se na posao vratiti čovjeka koji ima pristup vašim novcima. Čovjeka koji je u neprekinutom sukobu interesa više od deset godina.
 
Razmislite, dvije su opcije:
 
1. Kukanje iz fotelje i u birtiji
2. Prosvjed, PRVI U NIZU, ovaj put ispred MZOS."
 
 

"Stop okupaciji Dinama", poručuju Boysi!

Posted by Index Sport on Tuesday, November 24, 2015

Pročitajte više