Belgijanac Amrani novi je Red Bull Manny Maniac

SVJETSKI finale Red Bull Manny Mania dokazao je da je skateboarding univerzalni jezik kojim su se vrlo dobro sporazumijevali natjecatelji iz različitih zemalja, a nakon najnapetijeg finala u povijesti natjecanja, pokazalo se da ga najtečnije govori Belgijanac Youness Amrani.

Belgijanac je u finalnom okršaju jedan-na-jedan pobijedio Španjolca Danija Delgada i odnio nadasve zasluženu pobjedu.

Nakon što su u grupama od po četiri natjecatelja najbolji amaterski skejteri iz 32 zemlje pokazali što umiju, odabrano je 8 najboljih koji su ušli u polufinale, a potom i četvorica koja su odmjerila snage u finalu - Amerikanac Bert Wootton, Australac Dean Palmer, Belgijanac Youness Amrani i Španjolac Dani Delgado.

Kreativne izvedbe skejterskih trikova kojima su natjecatelji izazivali svoje protivnike u njujorškom je Coleman Parku pratilo 1.500 gledatelja. Stilovi su bili vrlo različiti i svaki je natjecatelj bio poseban, a Amrani je, prema mišljenju sudaca, izveo najbolji trik dana.

Skromni je Belgijanac je bio vrlo uzbuđen:

"Bilo je ludo. Pritisak nije bio prevelik. Svi smo imali dovoljno vremena i mogli smo biti opušteni. Za mene su se uvjeti pokazali vrlo dobrima. Mislim da sam imao sreće."

Naš se Denis Pušić u kvalifikacijskoj skupini borio protiv natjecatelja iz Švedske, Norveške i Austrije. U polufinale se plasirao Austrijanac, a Deno je nakon kvalifikacijskoga kruga imao 72,50 bodova i bio na 21. mjestu u konkurenciji 32 natjecatelja. Konkurencija je bila žestoka a uzbuđenje veliko i Deno se nažalost nije domogao polufinala. No hrabro se borio i u svakom slučaju zaslužuje čestitke.

Nagrada koju pobjednik dobiva san je svakog amaterskog skejtera. Amraniju su pokriveni svi troškovi vikend-boravka u središtu skejterskog svijeta, kalifornijskom Venice Beachu, a vikend će provesti u društvu superzvijezde manualnog skateboardinga Joeya Brezinskog koji će ga zasigurno naučiti ponekim novim trikovima.

No, prije odlaska u sunčanu Kaliforniju, Belgijanac će danas u New Yorku nastupiti na finalnom natjecanju Red Bull Manny Mania Pro, gdje će se okušati uz bok s najboljim manualnim skaterima današnjice. Tu će biti pobjednici ranijih Red Bull Manny Mania finala Ronnie Creager (2007), Joey Brezinski (2008) i Eli Reed (2009) i druge skejterske zvijezde kao što su Brandon Biebel, Kenny Anderson i Stevie Williams.

Profesionalci su već bacili oko na novoga protivnika, a Joey Brezinski je komentirao:

"Iskreno, pomalo se bojim momka koji je danas pobijedio."

Iako na kraju nije pobijedio, Španjolac Dani Delgado bio je vrlo zadovoljan ishodom:

"Za mene je ovo bilo najbolje natjecanje ikad. Bilo je zaista uzbudljivo. Vidio sam više trikova no ikada do sada."

Charlie Wilkins, jedan od sudaca na natjecanju, izjavio je:

"Bio sam izvan sebe, jer nikada nisam vidio pola trikova koje su ovi momci izveli. Belgijski je klinac doslovno pomeo konkurenciju. To je bilo u stilu   dođi u SAD i stvori ime. "

Rezultati:

1. Belgija - Youness Amrani

2. Španjolska - Dani Delgado

3. Australija - Dean Palmer

4. SAD – Bert Wootton

5. Meksiko- Polo May

6. Argentina - Pablo Sanchez

7. Peru - Luis Guillermo Vascones

8. Austrija - Philipp Josephu

9. Danska – Tobias Lynge Moving

10. Izrael - Ran Fernandez

21. Hrvatska – Denis Pušić

Pročitajte više