Beogradski i svjetski mediji o utakmici Dinamo - Partizan, FIFA najavljuje oštre kazne klubovima

OD SVIH beogradskih medija najiscrpnije o neredima na prekinutoj utakmici Dinamo Partizan u finalu turnira u švicarskom Kriensu javlja beogradski Radio B92, koji ima informacije da će kazna za oba kluba biti drastična.

Radio B92 dodaje kako nema ozlijeđenih među navijačima Partizana, te navodi da je sreća što su se igrači obje momčadi uspjeli skloniti u svlačionicu kada su navijači upali u teren.

Izvještavajući o tijeku sinoćnje utakmice, taj radio konstatira da jer sve počelo u 26. minuti kada je je igrač Dinama Niko Kranjčar udario Ivicu Ilieva. Tada je nastala velika gužva koju je sudac smirio isključenjima, ali kad je izgledalo da je izgred završen, nastaje opća gužva, utrčavaju navijači na teren i nastaje prekid koji je trajao pet minuta", te se dodaje da je "utakmica ipak nastavljena, ali u znatno gorom ozračju".

"Što reći nakon svega, loše iskustvo zbog prekida, zbog tučnjave, nisam vidio sve što se događalo na terenu, kažu da je bila nezapamćena tučnjava, možda ima i mrtvih, vidjet ćemo, kažu da je bila nezapamćena tučnjava", prenosi Radio B92 sinoćnju izjavu nogometaša Partizana Ivice Ilievog, koju je dao nakon prekida utakmice, još iz svlačionice.

"Nije mi jasno kako nismo pobijedili s 2:0, odigrali smo stvarno dobro, imali smo nekoliko strašnih šansi. Njihov vratar je branio odlično, svaka mu čast, a mi smo primili dva smiješna pogotka. Katastrofa je što su oni samo dva puta šutirali na vrata i oba puta zabili. U trenutku prekida bilo je još dvadesetak minuta, pitanje je što bi bilo, i pored ovakvog rezultata", kazao je Iliev sinoć za Radio B92.

Taj radio ističe da je drugo poluvrijeme počelo uz za nogomet posve neobičan detalj jer sudac nije dopustio da ekipe zamijene strane, kako se navijači ne bi mogli približiti protivničkim vratarima.

Tages Anzeiger: Utakmica se pretvorila u farsu

Većina švicarskih medija zabilježila je navijačke nerede i prekid utakmice Dinamo Partizan.

Tako Tages Anzeiger navodi kako je ogled Dinama i Partizana završio divljim scenama nedostojnima jedne nogometne utakmice. "Utakmica se pretvorila u farsu, a nakon trećeg prekida došlo je do masovne tučnjave na terenu u kojoj su sudjelovali i neki igrači obje momčadi. Sudac Carlo Bertolini nemoćno je pratio tučnjavu, a kada je 200-tinjak specijalaca zaustavilo divljaštvo utakmica je prekinuta," piše novinar Tages Anzeigera. O izgredima je izvjestio i niz televizijskih i radio postaja.

Njemačka novinska agencija DPA navodi kako je ovo već drugi put da su hrvatski i srpski navijači izazavli nerede, prisjetivši se događaja s kranjskog plivališta i finalnog ogleda Europskog prvenstva u vaterpolu. DPA navodi kako je u neredima nekoliko navijača ozlijeđeno, dok ih je desetak završilo u pritvoru.


Reuters i AFP o neredima na utakmici

O navijačkim neredima na sinoćnjoj finalnoj utakmici nogometnog turnira u švicarskom Kriensu, mjestu u blizini Luzerna, danas javljaju i vodeće svjetske novinske agencije Reuters i francuski AFP.

Reuters u tekstu pod naslovom "Balkanski navijači prekinuli finale prijateljskog turnira u Švicarskoj", ističe kako je utakmica između zagrebačkog Dinama i beogradskog Partizana prekinuta u 68. minuti, kada je Dinamo poveo 2:0 a njegovi su navijači upali na teren.

Reuters citira i policiju u Luzernu koja navodi kako su "navijači kluba iz Zagreba ušli na teren i da su time bili isprovocirani navijači beogradskog kluba".

Policija u Luzernu ističe kako je za utakmicu bilo angažirano 200 policajaca, te da su oni na kraju ipak uspjeli uspostaviti red. Jedan navijač završio je u bolnici, a deset je osoba uhićeno prije utakmice u čarkama oko Kleinfeld stadiona u Kriensu.

Britanska agencija, pozivajući se na pisanje lokalnih medija, navodi da su u tučnjavi na terenu sudjelovali igrači obaju klubova te trener Partizana Nijemac Lothar Matthaeus.

Citira se i izjava koju je izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić dao hrvatskom Vjesniku. Mamić je kazao kako nema opravdanja za ponašanje određenih pojedinaca, te da se radi o velikom propustu organizatora.


Navodeći kako je finale međunarodnog prijateljskog turnira u Kriensu prekinuto zbog tučnjave navijača dviju ekipa, zagrebačkog Dinama i beogradskog Partizana, France presse ističe kako je pri rezultatu 2:0 za Dinamo u 68. minuti nekoliko hrvatskih navijača utrčalo na teren kako bi izazvali navijače protivničkog kluba. Švicarski sudac tada je označio kraj utakmice.

U tekstu se napominje kako je 200 policijaca interveniralo da bi razdvojili navijače, koji su samo za tu prigodu autobusima stigli iz Hrvatske i Srbije.

AFP navodi da su se sukobi odvijali i izvan stadiona te da je u njima oštećeno nekoliko vozila. No, ozljeđenih nije bilo.

I prije početka utakmice, policija je već uhitila desetero ljudi koji su se tukli izvan stadiona. Oni su u međuvremenu pušteni, no morat će odgovarati za nanesene ozljede i remećenje javnog reda i mira, piše AFP.


                                        

Pročitajte više