regija

Beogradsko tužiteljstvo se oglasilo povodom vrijeđanja hrvatskog trenera Zvezde

VIŠE javno tužiteljstvo u Beogradu oglasilo se priopćenjem nakon sramotnog transparenta navijača Crvene zvezde kojim su na nacionalnoj osnovi vrijeđali trenera svoga kluba, Hrvata iz Kotora Mirka Vičevića.

"O navedenom događaju obaviješten je dežurni zamjenik Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama sudionika događaja nisu stekli elementi krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivost, već da isticanje transparenta s natpisom 'Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija' može predstavljati kršenje Zakona o javnom redu i miru.

Imajući u vidu, da je u konkretnom slučaju moglo biti učinjeno protupravno djelo kojim se na javnom mjestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mjestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vrijeđa moral i ugrožava opća sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koji su istakli transparent eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamjenik javnog tužioca uputio policiju na konzultaciju s dežurnim sucem Prekršajnog suda", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, navijači Crvene zvezde su za vikend sramotnim uvredama i skandiranjem ratnom zločincu Ratku Mladiću poručili treneru svog kluba Mirku Vičeviću da nije poželjan u klubu. Zvezda je pobijedila Šabac 13:6 u srpskoj Superligi, a crnogorskog trenera hrvatske nacionalnosti žestoko su vrijeđali s tribina.

"Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija", bio je transparent koji je razvijen uz skandiranje Zvezdinih navijača ratnom zločincu Ratku Mladiću tijekom utakmice. Također, Delije su tijekom cijelog susreta tražili od Vičevića da ode iz Zvezde jer tu nije dobrodošao. Vičević je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru, a navijači Zvezde kivni su na njega i zbog angažmana u DPS-u, Đukanovićevoj stranci.

Posebnu bizarnost donosi činjenica da je Vičević vodio šest susreta Zvezde prije posljednjeg duela sa Šapčanima, od toga tri na domaćem bazenu. Vičević je debitirao još 21. siječnja, i to trijumfom protiv Partizana s 13:11, a tek sad se našao na udaru navijačke grupe.

Pročitajte više