Bez obzira na presudu, ovaj dokument je ključ slučaja Mamić

Foto: Index

Kakvu god presudu Zdravku Mamiću i klanu danas pročita sudac osječkog Županijskog suda Darko Krušlin, ona teško može obuhvatiti kompletno optužnicom inkriminirano razdoblje. Mamiću i suradnicima proteklih 14 mjeseci sudi se po optužbi da su pokrali gradski klub za 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

Uz Mamića su za krađu iz Dinama optuženi njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Za hrvatski nogomet, koji je dobrim dijelom ostavština Zdravka Mamića, manje je bitno hoće li on završiti u zatvoru i hoće li dobiti više ili manje od pet godina. Nije važno hoće li pobjeći nego što će iza njega ostati. Važno je hoće li izrečena praksa udariti temelje prakse sportskih transfera u Hrvatskoj i rasvijetliti jesu li Luka Modrić i Dejan Lovren nakon odlaska iz Dinama s Mamićem dijelili svoj ili Dinamov novac. Presuda će utjecati na postupke koji su tijekom suđenja pokrenuti protiv Lovrena, Modrića i njegove punice i bivše računovotkinje Dinama Vesne Juraić te njihov status svjedoka, osumnjičenika te optuženika u procesu. 

Sudac Krušlin svojim riječima sudi i Skupštini Dinama te njenim članovima koji tvrde da Dinamo nije opljačkan, što je glavni argument Mamićeve obrane. Pravo je pitanje tko je Skupštini Dinama i Zdravku Mamiću dao moć da uprava i trguje gradskim klubom. 

"Ako nema štete, nema ni kaznenog djela. Nisam čuo ovdje tko je utvrdio tu štetu. Ne može USKOK nagovoriti Dinamo da kaže kako je pokraden. Mi ovdje nemamo oštećenika, to je utvrdio Izvršni odbor Dinama, Nadzorni odbor te Skupština kluba", rekao nam je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, koji je Indexu ustupio cijeli tekst završne riječi priložene u spis suca Krušlina.

Završni govor sa suđenja Zdravku Mamiću by Index.hr on Scribd

Što god sudac odlučio, završne riječi Veljka Miljevića ostat će kao jedan od ključnih dokumenata postupka protiv Mamića, koji potvrđuje sve ono što je Index napisao još prije deset godina, a Mamić se time danas paradoksalno brani. Istovremeno je bio predsjednik i menadžer kluba i njegovih igrača, najmoćnija i odgovorna osoba Hrvatskog nogometnog saveza te financijer vlasti. Mamić i Dinamo krojeni su po zakonima koji su pisani za njih, a danas im se po tim zakonima sudi. Nema takvog postupka USKOK-a koji to može popraviti, izuzev onog koji bi naložio da se istraže oni koji su Mamiću pomogli. Dinamo je udruga građana koja godinama posluje kao privatna obiteljska tvrtka, ali to USKOK zanima tek odnedavno. 

Mamić ne negira da je dijelio novac od transfera Modrića i Lovrena, ali tvrdi da je to napravio legalno.

Tvrde to i članovi Skupštine koji su ga dva dana pred presudu ovacijama ispratili iz kluba. 

Kaže da USKOK nije dokazao svoje optužbe o nezakonitoj podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i igrača Modrića i Lovrena, koji su novac potom predavali Mamiću i članovima njegove obitelji, na temelju privatnih ugovora. Mamićev sin godinama je bio menadžer igračima koje je u Dinamu prodavao njegov otac. 

Index je o tim poslovima pisao deset godina, a Mamić je uz pokroviteljstvo politike sve negirao.

Nakon što je podignuta i druga optužnica protiv Mamića i dijela njegove obitelji zbog sumnje u udruživanje u zločinačku organizaciju zbog pljačke iz Dinama te je na Indexu objavljena i dokumentacija iz istrage u Švicarskoj gdje operira tvrtka Marija Mamića, Zdravko nam je na press konferenciji priznao da je cijelo vrijeme lagao.

Na pitanje zašto nam deset godina priča da njegov sin ne posluje s igračima Dinama, kad optužnica tvrdi kako je za fiktivne poslove svom sinu po offshore računima uplaćivao novac Dinama, Zdravko je Indexu odgovorio:

"Da, lagao sam. To nije kazneno djelo. Trebate to gledati u kontekstu vremena."

Tijekom istrage i suđenja protiv Mamića ispitano je 97 svjedoka, provedena su financijsko-knjigovodstvena, informatička i grafološka vještačenja, a pred suca je predstavljeno 15 tisuća stranica u 167 spisa te 2388 dokazna prijedloga. Danas ćemo vidjeti jesu li u njima i odgovori na važna praktična pitanja poput onog kako se prije nekoliko dana dijelio višemilijunski transfer Ante Ćorića. 

Pročitajte više