ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Bila je najljepša priča ZOI-ja, sad će sud odlučiti o njenom izbacivanju

Foto: Profimedia

KAMILA VALIJEVA (15), ruska umjetnička klizačica koja je izvela senzaciju na Olimpijskim igrama, ali su potom u njenom tijelu otkriveni tragovi trimetazidina, lijeka protiv angine koji je Svjetska antidopinška agencija zabranila, i dalje je u središtu pažnje i jedna od glavnih tema Zimskih olimpijskih igara. Bila je suspendirana, potom joj je suspenzija ukinuta, a sad se čeka ponedjeljak i presuda Sportskog arbitražnog suda.

Valijeva je, podsjetimo, dobila pozitivan test na trimetazidin i suspendirana je nakon što je Ruska antidopinška agencija (RUSADA) to doznala 8. veljače, ali je samo dan kasnije suspenzija ukinuta, objavila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA). Ruska djevojčica je osvojila momčadsko zlato u Pekingu s reprezentacijom Rusije nakon što je ušla u povijest Igara kao prva klizačica koja je uspjela izvesti četverostruki skok.

Od najljepše priče do velikog skandala

Jedna od najljepših priča ZOI-ja u Pekingu tako je postala skandal zbog kojeg će saslušanje biti održano u noći na nedjelju. Dodjela medalja odgođena je zbog pravnog savjetovanja jer trimetazidin poboljšava protok krvi i izdržljivost, što sportaši mogu koristiti kako bi si olakšali teške napore.

"Ako poboljšate protok krvi, možete poboljšati i nečiju sposobnost da dulje trenira ili da vježba efikasnije jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno. Nepoznato je hoće li uzimanje toga lijeka doprinijeti boljoj izvedbi. Teoretski je to moguće, ali za to ne postoje čvrsti dokazi", izjavila je Sadiya Khan, kardiologinja i profesorica na sveučilištu Feinberg, za Reuters.

Zlato Amerikancima?

Budu li Rusi diskvalificirani, zlato bi pripalo Amerikancima, srebro Japancima, dok bi predstavnici Kanade osvojili brončanu medalju. Hoće li tako i biti odlučit će tročlani odbor Sportskog arbitražnog suda na saslušanju iza zatvorenih vrata.

Inače, Valijevu štiti antidopinški kodeks jer nije napunila 16 godina. Rusija ni na ovim Zimskim olimpijskim igrama ne nastupa pod svojom zastavom, nego pod zastavom svog saveza. Razlog je umiješanost vlasti u dopingiranje sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Pročitajte više