euro 2020

Bild: Nova pobuna pred Euro. Dva najskuplja Nijemca u povijesti ne žele na klupu

Foto: EPA-EFE/David Ramos / POOL

NIZ debakala na velikim natjecanjima Njemačka želi prekinuti na predstojećem Euru. Međutim, sudeći prema onome što njemački mediji javljaju sa završnih priprema Elfa prije početka najteže skupine na EP-u, to će teško uspjeti.

Bild, najčitaniji njemački list, objavio je da je u reprezentaciji izbila pobuna igrača koji ne pristaju na želju izbornika Joachima Löwa da na EP-u igraju s tri stopera.

U tome su protiv usamljenog Löwa ujedinjeni svi igrači. Oni žele da Njemačka i na EP-u igra onako kao što je i do sada, s četiri igrača pred golom.

Međutim, to nije jedini problem za izbornika na odlasku. Isti izvor koji je donio vijest o buni zbog obrane javlja da Löw problem ima i na drugom kraju terena.

Odlučio je da će na Euru u napadu igrati Leroy Sane, Serge Gnabry i Thomas Muller. Međutim, to nikako ne prihvaćaju Kai Havertz i Timo Werner. Oni smatraju da su odličnom sezonom u Chelseaju, koji su vodili do osvajanja Lige prvaka, zaslužili mjesto u prvoj momčadi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Ambiciozan sam i naravno da želim igrati od početka protiv Francuske", citiraju Nijemci mladog Havertza, koji će prvog dana Eura navršiti 22 godine. Sezonu je završio s po devet golova i asistencija, a zabio je jedini gol u finalu LP-a.

On je prošlog ljeta postao najskuplji njemački nogometaš u povijesti jer njegov transfer iz Bayera u Chelsea vrijedi rekordnih 80 milijuna eura. Drugi pobunjenik te njegov klupski suigrač Timo Werner u isto je vrijeme prešao u Chelsea iz Leipziga za 53 milijuna eura te je tako postao drugi najskuplji Nijemac ikad. 

Löw nakon EP-a napušta funkciju koju obnaša 15 godina. Sada ima velike probleme samo deset dana prije prve utakmice na Euru i to protiv sjajne Francuske, aktualnog prvaka svijeta. Njemačku još čekaju i Portugal, aktualni prvak Europe, te Mađarska, a skupinu prolaze dvije najbolje reprezentacije.

Nakon osvajanja svjetskog naslova 2014. te polufinala na Euru dvije godine kasnije Njemačka je pod dugovječnim izbornikom jako loša. Obranu svjetskog naslova je prije tri godine završila već u skupini. Nakon toga je u oba izdanja Lige nacija od deset utakmica pobijedila samo dvije.

U posljednjoj utakmici kvalifikacija za SP doživjela je povijesni debakl, domaći poraz od Sjeverne Makedonije, 65. reprezentacije svijeta po ljestvici FIFA-e. 

Pročitajte više