Bild proglasio Hrvatsku najboljom sportskom zemljom na svijetu

NJEMAČKI časopis Bild, koji dnevno čita 2,5 milijuna ljudi, proglasio je Hrvatsku najboljom sportskom zemljom na svijetu.

Status "najsportskije" nacije Hrvati su zaslužili izvanserijskim uspjesima u tenisu, vaterpolu, rukometu i mnogim drugim sportovima, piše Bild i objašnjava da Hrvatska ima samo 4,2 milijuna stanovnika, tek nešto više od Berlina (3,5 milijuna). Hrvatska globalno igra značajnu sportsku ulogu i s obzirom na svoju veličinu, može se reći da je najjača sportska zemlja na svijetu, pišu Nijemci.

Bild podsjeća na uspjehe hrvatskih rukometaša koji su godinama u vrhu te svjetske prvake vaterpoliste, favorite svakog turnira. Kao najveće zvijezde ističu Gorana Ivaniševića, pobjednika Wimbledona iz 2001. godine, te Janicu Kostelić, skijašku heroinu s četiri olimpijska zlata i dva srebra.  

Situaciju im je objasnila još jedna legenda iz Hrvatske i član Kuće slavnih Dino Rađa.

Kako, dakle, tako mala zemlja igra tako važnu ulogu u svijetu sporta? 

"To su naši geni. Imamo talente, mlade ljude više od prosjeka. Prepoznajemo talente i guramo ih", rekao je Rađa, koji je s Hrvatskom osvojio i povijesno srebro na košarkaškom turniru u Barceloni 1992., jednu od najvažnijih medalja u povijesti Hrvatske. 

Pročitajte više