Bili su švicarski Dinamo. Sada su zakucani za dno, a njihov Hrvat kuka: Ubijate nas

Foto: Profimedia

20 PUTA su bili prvaci, 13 puta osvojili kup. U europskim kupovima igraju stalno već gotovo 25 godina. Švicarski su rekorderi po broju nastupa u Ligi prvaka i prvi klub iz te države koji se izravno plasirao u skupinu najjačeg natjecanja. Prije dvije godine su postavili i nacionalni rekord osvojenih bodova u grupnoj fazi eurokupova, kada su skupinu Konferencijske lige okončali s čak 14 poena. 

Harali su Švicarskom i briljirali u Europi. Sada ih odande izbacuje Hajdukov nižerazredni krvnik, a u prvenstvu su zadnji

No ovo sezone je Basel nakon deset kola Superlige zakucan za dno sa samo pet bodova. U Europi je ispao na prvoj prepreci. U pretkolu Konferencijske lige izbacio ga je Hajdukov stari poznanik Tobol iz Kostanaja. Nevjerojatna je to katastrofa najvećeg švicarskog kluba, koji od početka milenija u Europi nisu željeli izvući daleko jači klubovi. Za sada posljednji u nizu debakala mu je domaći poraz od Servettea, što je klubu iz Ženeve prvi put nakon 25 godina da je pobijedio kod velikana.

Baselu je to bio treći poraz zaredom i osma utakmica u nizu bez pobjede. Raspali velikan je posljednji put pobijedio prije tri mjeseca. Naravno, već je ove sezone smijenio trenera, ali nasljednik Tima Schulza samo je postavio crni rekord. Heiko Vogel izgubio je sve tri utakmice, pri čemu je njegova momčad primila sedam golova, a nije postigla nijedan. Tri utakmice bez boda i gola se nikad do sada nisu dogodile Baselu

Raspad Basela glavna je tema u Švicarskoj. Svi citiraju Hrvata iz katastrofalnog velikana

Raspad Basela glavna je tema švicarskih sportskih medija, koji na tu temu citiraju Hrvata. Adrian Leon Barišić (22), dijete Hrvata iz Njemačke koje igra za Bosnu i Hercegovinu, od ljeta je ključni član prve momčadi Basela. Tamo je stoper došao iz Osijeka uz odštetu od tri milijuna eura, a na pitanje što je razlog potopu njegove nove momčadi odgovara spominjanjem druge valute:

"To je pitanje od milijun franaka. 90 posto igrača iz momčadi nikada nije bilo u ovakvoj situaciji. Pa i ja sam, kao i oni, došao u Basel osvajati trofeje i ići daleko u Europi, a ne boriti se za opstanak. Pod strahovitim smo pritiskom medija i navijača i to nas ubija. Moramo sjesti i razgovarati kako riješiti ovaj problem. Basel je najveći švicarski klub, a nakon deset kola ima samo pet bodova. To je nedopustivo."

Tablice omogućuje Sofascore

Pročitajte više