Bilić: Ako ne uspijemo, opalite po meni isto kao što ste me digli u nebesa

PREDSJEDNIK HNS-a Vlatko Marković konačno je pristigao u Bad Tatzmannsdorf. Za uvertiru isplanirao je druženje s novinarima u restoranu "Sreiber Herbert", valjda jedinom mjestu koje je navečer otvoreno u "umirovljeničkom raju".

Očekivali smo da će HNS-ovi predstavnici na večeri s medijima biti Vlatko Marković, predsjednik HNS-a i Zorislav Srebrić, glavni tajnik, međutim ostali smo iznenađeni kad smo vidjeli kompletan stručni stožer predvođen Slavenom Bilićem i njegovim pomoćnicima: Aljošom Asanovićem, Robertom Prosinečkim, Nikolom Jurčevićem, Marijanom Mrmićem i Ivom Šuškom.

Nakon zaista ugodne i obilne večere, Vlatko Marković održao je svoj tradicionalni govor.

"Sve je napravljeno. Ispunili smo zahtjeve koje nisu uspjele ispuniti neke najveće europske sile. Neke od njih nisu tu upravo radi nas. Ljudi s moje lijeve strane, a ponajprije gospodin Bilić stvorili su momčad kada nije bilo baš previše nade. Hvala im za sve. Ovim putem želim poručiti da su svoj cilj već ispunili. Naravno da želimo proći skupinu, ali ponavljam, mi smo prošli kvalifikacijsku skupinu smrtonosnih. Dijelom ste i vi mediji pomogli; tretirali ste naše nove momke poput najvećih zvijezda, zbog vas ih je Hrvatska zavoljela. Pola Europe htjelo je biti na Europskom prvenstvu, a ne može. Mi smo sretni što smo tu. Ako prođemo grupu to će biti fantazija, sve drugo - o tom potom. Kad vidim ove ljude s moje lijeve strane znam da oni vjeruju u četvrtfinale; vjerujem i ja. Mi svake godine radimo novu reprezentaciju. Devedeset posto hrvatskog nogometa je amaterizam i da nema amatera ne bi bilo niti nas. Hvala amaterima! A vi novinari pišite što vidite, kritizirajte kad je neophodno, ali i pohvalite kad smo to zaslužili", rekao je Presidente.

Nakon Markovića red je bilo da svoje dojmove šarolikom društvu iznese i izbornik Slaven Bilić.

"Hvala vam na dosadašnjoj suradnji. Nije floskula kad kažem da ste i vi dali svoj obol našem uspjehu. Gospodin Marković rekao je da smo svoj cilj već ostvarili. Ali želio bih reći da smo taj cilj ostvarili prije šest mjeseci. Wembley je zaboravljen. Dobar si ukoliko je tvoj rezultat u datom trenutku dobar. Mi znamo da smo spremni, to vam nije kao i s ispitom na fakultetu kad moliš Boga da nije sutra, da ti da još vremena. Mi jedva čekamo da prvenstvo počne, jedva čekamo nedjelju. Da nam Bog ponudi da vratimo vrijeme tri tjedna unatrag, ne bi pristali, jer ništa ne želimo mijenjati. Naš cilj je da igramo dobro, a to bi nas trebalo dovesti u poziciju ravnopravnosti s ostatkom nogometne Europe. Naš minimalni cilj je proći grupu, koja je jaka. Imamo ispred sebe fenomenalnu budućnost i, da se razumijemo, mi nismo pomlađivali ovu reprezentaciju. Išli smo na rezultat, ali poklopilo se da su neki klinci bili najbolji, ujedno i najpotrebniji. Potpisujem da će 18 igrača od 24 koliko ih je trenutno u kadru konkurirati za Južnu Afriku. Naravno, doći će i neka nova imena", optimističan je Bilić.

Optimističan, ali i prilično lukav. Izbornik će uvijek ostaviti prostor za eventualni neuspjeh.

"Nogomet je zajeban. U tri-četiri utakmice svašta se može dogoditi. Ako nam se dogodi neuspjeh, opalite po meni. Baš onako kao što ste me digli u nebesa. Ali najprije nam pomozite. Pričekajmo kraj, dok imamo realne šanse ne skidajmo dečkima glave. Ako ne uspijemo radije, skinite moju glavu. Isto tako vas molim da nakon Austrije u slučaju pobjede ne letimo u euforiju. Isto kao što ne želim da u slučaju poraza ne padamo u depresiju. Mislim da će nakon nedjelje sve biti ok i da ćemo uspjeti na ovom Europskom prvenstvu".

Pročitajte više