SLAVEN BILIĆ

Bilić dobio otkaz i u saudijskom velikanu: Presudio mu Mamić

Foto: Gulliver / Getty Images

AL-ITTIHAD iz Jeddaha, najtrofejniji klub Saudijske Arabije, dao je otkaz Slavenu Biliću samo pet mjeseci nakon što je postao trener tog kluba.

Biliću (50), koji je šest godina (2006.-2012.) bio izbornik Hrvatske, ovo je već četvrti otkaz koji je dobio na jednako toliko gaža kao klupski trener. Prije vremena morao je otići s klupe Lokomotiva iz Moskve, Bešiktaša, West Hama i sada Al-Ittihada.

Saudijskog velikana vodio je na 15 prvenstvenih utakmica uz očajan skor od tek tri pobjede, četiri remija i čak osam poraza.

Najtrofejniji i najbogatiji klub u zemlji doveo je Bilića zbog velike krize igre i rezultata i bogovski ga platio

Bilić je Al-Ittihad preuzeo početkom listopada, nakon gotovo godinu dana "akademske pauze" koju je uzeo poslije otkaza u West Hamu. Velikan iz Saudijske Arabije, najveći i najbogatiji klub u zemlji, doveo je novog trenera kao spasitelja zbog velike krize igre i rezultata i bogovski ga platio - tri milijuna eura po sezoni.

Prije početka sezone Al-Ittihad je u momčad uložio 26 milijuna eura, ali je u prvih pet kola uzeo tek jedan bod, zbog čega je smijenjen dotadašnji trener, proslavljeni argentinski napadač Ramon Diaz. 

Bilić je doveden kako bi posrnulog diva Arabije, ali i nogometnu instituciju u tom dijelu svijeta, vratio na staze stare slave. Preuzeo je najstariji klub u Saudijskoj Arabiji koji je osvojio osam naslova prvaka države, dva puta AFC Ligu prvaka te AFC Kup pobjednika kupova. Trebao je biti čovjek koji će razbuditi momčad i postepeno je vratiti u borbu za naslov prvaka, koji slavni arapski klub čeka od 2009. godine. 

Očekivalo se da bude spasitelj, ali užasno je startao

Plaćen je sukladno Al-Ittihadovoj (sve)moći i zadatku koji je pred njega postavljen. No Bilić je užasno startao u novom klubu. U prvih devet utakmica zabilježio je sedam poraza te po jednu pobjedu i remi. Očito je, dakle, bilo da je Al-Ittihad i s Bilićem i bez njega u velikoj krizi, ali i da novi trener nije uspio donijeti preokret i preporod. Evidentno je međutim bilo još nešto; da se u Saudijskoj Arabiji radi sve kako bi se pomoglo posrnulom gigantu.

Nisu mogli pomoći ni suci

Suci su tako iz kola u kolo produljivali utakmice Bilićevog kluba pokušavajući mu dati priliku da u beskrajno dugim nadoknadama zabije barem za bod. Tako je Al-Ittihad kod kuće od Al-Nasra gubio 2:1. Iako je četvrti sudac pokazao da će se igrati pet dodatnih minuta, to je preraslo u čak 12 minuta sudačke nadoknade. No ni to nije pomoglo Biliću, kao ni što mu prilikom hvatanja minusa (0:1) protiv Al-Ettifaqa nije pomoglo što je ugledni srpski sudac Milorad Mažić pokazao da se igra šest minuta dodanog vremena.

U zimskom prijelaznom roku beskrajno bogati Al-Ittihad doveo mu je pet pojačanja, nakon čega je konačno krenuo oporavak

Biliću je ipak kratkoročno pomogla još jedna demonstracija Al-Ittihadove svemoći. U zimskom prijelaznom roku dobio je sve igrače koje je poželio, a klub mu je za novog golmana (Grohea), stopera (Da Costu), defenzivnog veznjaka (Sanoga), krilo (Rodriguesa) i napadača (Prijovića) ukupno iskeširao 33 milijuna eura samo za odštete. A to su samo neki primjeri velikog bogatstva kojim raspolaže Al-Ittihad. Primjerice, novi srpski napadač dobio je ugovor na četiri i pol godine težak 27 milijuna eura. 

Presudio mu poraz od Mamića

Biliću su pojačanja donijela niz bez poraza u prvenstvu koji je trajao pet utakmica (dvije pobjede i tri remija), ali to mu i dalje nije bilo dovoljno da se izvuče iz zone ispadanja.

Prije tri dana presudio mu je poraz od vodećeg Al-Hilala, koji je nešto ranije preuzeo Zoran Mamić. 

 

Pročitajte više