Bilić zabrinut zbog Tottenhamove krize: Modrić i Ćorluka osjećaju pritisak

"OPERACIJA Ukrajina" službeno je otpočela večeras u 18:30 okupljanjem reprezentacije u zagrebačkom hotelu Sheraton nakon čega je Slaven Bilić s novinarima podijelio prve dojmove o predstojećem susretu. U Sheratonu su se večeras pojavila tek tri igrača: Ognjen Vukojević, koji je igrao jučer, te Jerko Leko i Dino Drpić koji su klupskih dužnosti oslobođeni zbog žutih kartona. Do kraja dana pridružile su se i mlade snage Dinama i Hajduka. Debitant Danijel Subašić i Nikola Kalinić na okupljanje su došli izravno iz Kranjčevićeve gdje je Hajduk poražen od Croatije Sesvete, a Mario Mandžukić dolazi nakon što "odradi" gostovanje Osijeka na Maksimiru.

"Kompletni ćemo biti tek sutra. Većina će stići do ručka, a ostali će polako pristizati tijekom dana. Kako je dosta igrača danas igralo u klubu, prvi pravi trening odradit ćemo tek u utorak, a sutra će trenirati samo nekoliko igrača", izvijestio je Slaven Bilić, te dodao kako su zasad svi igrači s popisa zdravi, a forma je više nego zadovoljavajuća.

"Gotovo svi igrači su standardni u svojim klubovima, a neki su se još više nametnuli. Drago nam je što Pranjić, Petrić i Olić redovito zabijaju, Knežević i Križanac danas su također igrali, javio se Srna, sretan je što su napokon pobijedili, kapetan je također dobio minutažu nakon Engleske, možda čak i preveliku, a neki, poput Mandžukića, još večeras trebaju igrati...", izreferirao je Bilić.

"Bilo bi dobro da je Tottenham napokon pobijedio"

No, da situacija ne bude savršena pobrinuo se Tottenham koji je svoj gubitnički niz danas nastavio i protiv Hull Cityja. Kriza Spursa koja traje od početka sezone nije se mogla ne odraziti na Modrića i Ćorluku, "naša dva krucijalna pojedinca", kako kaže Bilić.

"Šteta što su opet izgubili. Za samopouzdanje igrača bilo bi dobro da ta kriza napokon stane i naravno da nas to brine. Upravo je to, ako ćemo biti iskreni, bio glavni razlog mog putovanja u Englesku jer obilazak Kranjčara i Eduarda nije bio toliko hitan. Njih sam planirao obići tek nakon ove dvije utakmice, ali sam otišao ranije zbog Luke i Čarlija. U razgovoru s njima je očito da oni tu krizu osjećaju, posebno jer su novi i momčadi i jer su stranci pa se od njih očekuje da povuku i dobrom igrom pokrenu suigrače. To mora na njih utjecati, ali s druge strane, oni znaju koliko vrijede. Pobrinut ćemo se da ih idućih dana dobro pripremimo, i psihički i fizički. Na kraju krajeva, Luka i Čarli su u reprezentaciji uvijek igrali jako dobro", podvukao je Bilić.

Ukrajince trese euforija

Razmišljanja su se nakon toga okrenula prema dalekom Harkivu u kojem Hrvatska za šest dana igra ključnu utakmicu ovih kvalifikacija. Ukrajinci su u prve dvije utakmice ugrabili maksimalan broj bodova i nimalo ne sumnjaju da će se niz nastaviti i protiv Hrvatske. I Bilić je, nekad davno, imao priliku igrati protiv Ukrajinaca; u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. bili su vrlo nezgodan protivnik.

"To je bilo doba kad su počela ta velika ulaganja u ukrajinski nogomet i kad je Dinamo Kijev bio hit Lige prvaka. A kako nisu imali drugih jakih klubova, reprezentacija je bila preslika Dinama. Danas su tu i Šahtar, Dnjipar pa sad i Metalist", kaže Bilić i prisjeća se kako je njegova generacija u Ukrajini izgubila 1:0 iako su u Maksimiru slavili 4:0. Hrvatska se s Ukrajincima opet susrela 1997. u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i u Zagrebu slavila 2:0 u "jednoj od najčvršćih utakmica koje su odigrali", kako ju je izbornik opisao.

"Naravno da svaki izbornik u reprezentaciju donese nešto novo pa tako i Oleksij Mihajličenko, ali to je reprezentacija koju su uvijek krasile čvrstina, disciplina i odgovornost. A naravno da imaju i par pojedinaca koji su svjetske klase i koji uvijek mogu odlučiti utakmicu", oprezno će Bilić uz napomenu kako ne treba zaboraviti da su "zlatno-plavi" u Njemačkoj 2006. došli do četvrtfinala gdje su ih izbacili svjetski prvaci Talijani. "U kvalifikacije su ušli odlično, dvije pobjede, šest bodova i sigurno im je to podiglo samopouzdanje i tamo stvorilo euforiju", zaključio je Bilić.

Navijači koji su sačuvali kartu za Kazahstan na Andoru mogu besplatno

Oni malobrojni hrvatski navijači koji su se odlučili zaputiti na gostovanje u daleki Harkiv svoje su ulaznice vjerojatno već rezervirali preko kluba navijača "Uvijek vjerni". Iako je zaključni dan za rezervacije bio danas, prodaja ulaznica po cijeni od 150 kuna nastavit će se do isteka raspoloživih zaliha.

A od petka u prodaju će krenuti i ulaznice za utakmicu protiv Andore, koje će navijači moći kupiti na maksimirskom stadionu. Podsjećamo, oni navijači koji su sačuvali svoju ulaznicu za utakmicu protiv Kazahstana mogu je na Maksimiru zamijeniti za besplatnu ulaznicu za utakmicu protiv Andore, ali samo do ponedjeljka 13. listopada. Dan prije utakmice i na dan utakmice te zamjene neće biti moguće obaviti.

Nema tv-prijenosa iz Ukrajine?

RTL televizija, koja inače prenosi gostujuće utakmice hrvatske reprezentacije, zbog sukoba između Ukrajinskog saveza i agencije Sport Five još nije dobila prava prijenosa! RTL se ne želi natezati s Ukrajincima pa je od prijenosa odustao, a još nije sigurno ni hoće li ga biti na HTV-u.

Božo Sušec je, u izravnom prijenosu utakmice Dinamo - Osijek, gledateljima otkrio kako se HTV nada da će dobiti prava prijenosa za koji nudi velik novac, ali situacija je još neizvjesna pa bi se lako moglo dogoditi da Hrvati ne vide najvažniju kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo. Slična situacija u Ukrajini se već jednom dogodila; kad je prije dvije godine Italija gostovala u Kijevu, tv-prijenos je Talijanima odobren tek dva sata prije početka susreta.

P.V.
Foto: K.H.

Pročitajte više