Bilićeve taktičke "gorke brige" pred Wembley: Ćorlukino isključenje ruši već nagriženu koncepciju

CRVENI karton braniču iskoristivom na bilo kojoj od četiri pozicije u zadnjem redu, veliki je udarac slaganju momčadi, već nagriženoj Modrićevim izostankom i Srninom lošom formom.

> Bilić odgovorio Terryju: Prigovaraš li Drogbi kada on simulira?

> Bilić: Englezima fali ono "englesko" u igri

> Kritičari savjetuju Capella: Na Hrvate s Rooneyjem i Defoeom!

Očito je da je Bilić u najgori trenutak ostao bez tri ključna igrača, na kojima temelji koncepciju: jer Ćorluka je u njegovim nacrtima jednako bitan i nezamjenjiv kao i Modrić, a Srna u stanju kojem je trenutno, ne ulijeva baš veliko povjerenje.

Izbornikova ideja, kojom se zabavljao poslije Minska, da na lijevi bek postavi Ćorluku, a Pranjića odatle prekomandira na krilo - njemu prirodno mjesto na istoj strani, propala je deset minuta prije kraja subotnje utakmice.

Sada mu preostaje jedino da na lijevi bok postavi u reprezentaciji neprovjerenog Čalu jer s centralnim braničama smo isuviše tanki da bi se kockao slanjem Šimunića na to mjesto. Osim Trabzonsporovog ljevaka, "četvrti" izbor za tu poziciju je i Nikola Pokrivač, ali teško da će se Bilić odlučiti za tu soluciju.

Jurić od otpisanog do ključnog čovjeka na Wembleyu

Srna je prebačen na desni bek, naprosto što nitko drugi ne može pokriti tu poziciju i to sada dovodi do pretumbacija u vezi i sredini obrane.

Neovisno igrali u Engleskoj s dva središnja defanzivna veznjaka i tri polušpice ili s četiri igrača u liniji na sredni terena, dva teška veznjaka, kojima će biti "zabranjeno prelaziti centar" su Vukojević i Jurić. Đenovski Splićanin je nakon neuvvjerljive partije protiv Ukrajine i bure koju je digao izjavama nakon te utakmice sada opet potpuno neočekivano došao u prvi plan, ali također silom prilika, a ne izbornikovom željom.

Rakitić je također dulje vremena van forme pa je za očekivati da kreativni impuls na sredini daju Pranjić s lijeve i Kranjčar s desne strane. Dobra vijest je ovdje što bi Pranjić (također zbog više sile) konačno mogao zaigrati gdje mu je mjesto, bez straha da će ga Lennon ili Beckham ispreskakati na beku.

Ukoliko se Bilić odluči za trojku iza jedinog napadača, u njoj će sigurno biti mjesta za Eduarda, dok bi druga dva mogli (morali) biti Kranjčar i Pranjić.

Olića teško da može netko istisnuti iz špice, bio tamo sam ili u društvu s Eduardom. Tamo međutim neće biti jednog napadača.

Za Petrića nema mjesta u Bilićevim vizijama

Sjajni strijelac koji je i ovu sezonu nastavio onako kako je fantastično odigrao prošlu (golovima i asisitencijama u sva tri natjecanja) je takvim izvedbama zaslužio status četvrtog napadača i NBA riječnikom rečeno "garbage time" - ulaske od 78. minute nadalje, kada nekome treba prirediti standing ovation ili se panično braniti.

Mandžukić je nov Bilićev liebling i džoker a nezadovoljstvo prvog topnika HSV-a sve je veće i čini se da ovaj put, za razliku od prije dvije godine, nećemo vidjeti kako njegov šut  na Wembleyu skida ručnik u engleskoj maloj mreži.

Pročitajte više