Biliću, ne kmeči o sucima: Izmislili su crveni Vardyju, poklonili penal West Hamu i uzeli ga Leicesteru

Foto: Guliver Image/Getty Images

SMIJEŠNO je slušati stalne jadikovke Slavena Bilića na račun engleskih sudaca, koji su prema menadžeru Hammersa, njegov klub u posljednje vrijeme oštetili za desetak bodova, dok istovremeno Bilić mudro šuti na brojne primjere kada su suci pogrešno odlučivali u ključnim trenucima u korist njegove momčadi, a na štetu suparnika.

Neukusno je da se Bilić žali na suca nakon utakmice u kojoj je djelitelj "pravde" uništio njegovog protivnika

Posebno je neumjesno da se Bilić žali na suce nakon utakmice u kojoj je potpuno izgubljeni i nižerazredni sudac Jon Moss (loš čak i za HNL standarde suđenja, a kamoli vrijedan da mu se dodjeli veliki engleski derbi) suparnika njegovog West Hama unakazio teškim pogreškama; prvo je u 56. minuti prestrogo isključio ključnog čovjeka domaćih i strijelca do tada jedinog gola Jamiea Vardyja kada je ovaj u kaznenom prostoru gostiju pao nakon kontakta u trku s braničem gostiju Ogbonnom. 

Moss je to shvatio kao simuliranje i iznuđivanje penala te Vardyju dodijelio drugi žuti. Vardy nije glumio kontakt ni pad. Pao je nakon trke i očitog kontakta s West Hamovim braničem i to kao igrač koji je kontorlirao loptu, a čak i bez usporene snimke, vidljivo je da ga Ogbonna ne samo dodiruje nogom (što je u punom trku u kojem su obojica bili dovoljno za pad) nego i rukom drži za rame. Ne tvrdimo da je bio penal, ali još manje da je bio crveni karton za Vardyja.
 
Da ništa osim ovog nije napravio, Moss je potpuno neutemeljenim crvenim kartonom Vardyju (prvim kojeg je ovaj dobio još od petoligaških dana u Fleetwoodu 2011.) teško oštetio Leicester i pomogao Bilićevom West Hamu, ali to nije bilo sve što je odigrao za Hammerse.
Šest minuta prije kraja West Hamu je poklonio penal u situaciji kakvih doista ima na desetke na svakoj utakmici i prilikom svakog kornera, neovisno o stupnju natjecanja. Morgan i Reid, domaći i gostujući branič, međusobno su se potezali i naguravali, a Moss je drugospomenutog za teatralni pad, točnije odbijanje prsima od Morgana i lamatanje rukama po zraku, nagradio penalom iz kojeg je Carroll izjednačio. Ključno je da je svatko tko je gledao utakmicu vidio da je ovakvih dvoboja prilikom prekida bila pred oba gola tijekom cijelog susreta, ali Moss je reagirao samo prilikom ovog slučaja. Vardyja je za iznudu penala kaznio isključenjem, Reida za teatralni pad, odnosno odbijanje od Morgana, penalom. 
 
U zadnjim trenucima regularnog dijela, nova velika sučeva greška na štetu Leicestera, a u korist West Hama: Opet je Ogbonna bio u centru pažnje, ali sada je u kaznenom prostoru Hammersa nedvojbeno i s obje ruke povukao Hutha za ramena i srušio ga na travu. Teško da može biti čišći penal za Leicester, ali ga sudac nije dosudio.
 
I kada se u sudačkoj nadoknadi Moss već spremao za kraj odzviždati "I'm forever blowing bubbles", valjda je shvatio da će nakon ovakvog sramotnog igranja za West Ham imati problema s napuštanjem Leicestera u jednom komadu, jer navijači domaćih bili su razajreni načinom na koji sudac navija za Hammerse (i Spurse) i oduzima im teško zasluženi naslov prvaka i to su mu jasno davali do znanja.
 
Zato je pribjegao najgoroj metodi katastrofalno loših sudaca - kompenzacijskom penalu i Carrollov dodir sa Schluppom u kaznenom prostoru domaćih označio kao jedanaesterac za Leicester. Nepostojeći dakako. Ulloa ga je pretvorio u gol za kompromisnih 2:2, ali bio je to rezultat u režiji suca, a ne rezultat onog što su na terenu pokazali igrači obje momčadi ili što im Moss nije dao da pokažu, pa tako Leicester u iduće kolo odlazi kod Swanseaja bez najboljeg strijelca, neopravdano isključenog Vardyja. Pitanje je kako bi i ova utakmica završila da se sudac nije umiješao, jer dok su momčadi bile brojčano poravnate, Leicester je vodio i napadao.
 
Bilić se uhvatio velike sudačke greške na štetu West Hama, koja je neosporna, ali je jedna i posljedica. Uzrok su čak tri na štetu Leicestera
 
I onda Bilić nakon utakmice koja završi 2:2, ali zapravo 3:1 u korist njegove momčadi što se tiče kapitalnih sudačkih grešaka, ima obraza reći: "Ajmo biti pošteni i reći: To nije bio penal za Leicester! Znam da je teško sucima u ovako uzavrelom okružju, ali jasno je da nije bilo penala za domaće. Pokušavam biti pristojan prema sucu, ali jedva se suzdržavam..."
 
Kao što vidite, Bilić ni jednom riječju ne spominje teške sudačke greške na utakmici na štetu suparnika, koje bi na kraju Leicesteru mogle uzeti i naslov prvaka, nego se uhvatio one jedne na štetu Hammersa, koja je evidentna i neosporna, ali je jedna i posljedica. Uzrok su čak tri sudačke greške na štetu Leicestera.
Ali, nije ovo prvi put da pravednik Bilić vidi samo na jedno oko: prije mjesec dana, kada su Manchester United i West Ham igrali prvu utakmicu četvrtfinala Kupa na Old Traffordu (1:1), Bilić je žestoko napao suce umjesto da im je bio zahvalan što je dobio priliku igrati reprizu na Upton Parku. 
 
Selektivni pravednik: Žali se na sudačku pomoć Unitedu, ne spominje da je Payet prije gola iz poklonjenog slobodnjaka trebao biti isključen zbog gadljivog žicanja penala
 
Jer dvije minute prije što mu je Martin Atkinson poklonio slobodan udarac iz kojeg je Payet zabio gol, upravo je najbolji igrač Bilićeve momčadi trebao dobiti drugi žuti karton zbog prilično ružnog i nesportskog simuliranja, točnije žicanja penala nakon što mu je Royo čistim klizećim startom odnio loptu. Navijači Uniteda, smješteni iza gola vrištali su tražeći drugi žuti, isključujući karton za Francuza, no sudac se pravio da ne vidi. Kontakta s Rojom nije bilo i sudac je teško oštetio United. Ostavio je u igri najboljeg igrača West Hama, što se pokazalo ključnim samo dvije minute poslije.
 
Domaći su izjednačili u 83. minuti golom Martiala. Nakon ubačaja sa strane,Schweinsteiger je stajao tik do gostujućeg vratara i ometao ga, blokirajući mu pristup lopti. 
"Dvije krucijalne odluke suca bile su protiv West Hama. Svi neutralni gledatelji vidjeli su da je start nad Payetom bio za jedanaesterac. Također, prilikom njihovog gola Schweinsteiger je napravio očigledni prekršaj nad Randolphom. Lopta nije bila blizu njega a on je nepropisno spriječio našeg vratara da pokuša obraniti Martialov udarac", bjesnio je Bilić nakon utakmice. 
 
Schweinijev faul sudac je možda i mogao svirati, ali kontakti poput takvog u ostatku Europe nekad se i sude, na Otoku ne. I Bilić umjesto da napada suce, upravo njima mora biti zahvalan što je uopće dobio priliku izboriti polufinale FA kupa na svom stadionu. Ponovljenu utakmicu donio mu je gol Payeta, koji da sudac nije grubo pogriješio ne bi ni bio postignut, jednostavno, jer ne bi ga imao nitko postići. Također, bitno je i naglasiti da prekršaj iz kojeg je Payet majstorski zabio za Bilićevu momčad, također nije postojao.
 
Bilić ne spominje ni ovaj nedosuđeni penal za Arsenal protiv West Hama
 
Konačno, prije tjedan dana, West Ham je u londonskom derbiju igrao 3:3 s Arsenalom. Ne sjećamo se da je Bilić tada spomenuo ovo nekažnjeno rušenje Alexisa Sancheza u kaznenom prostoru West Hama pred kraj utakmice:
 

Pročitajte više