Bio je hrvatski wonderkid Managera. U stvarnom životu igrao je u Sarajevu i Vojvodini

Foto: Profimedia

FOOTBALL MANAGER mnogima je omiljena videoigra u kojoj gledajući ocjene tragaju ga mladim talentima, dovode ih i prodaju i pretvaraju se da vode vlastiti klub. Iako igra često na temelju skautskih izvještaja pogodi koji će igrač ostvariti fantastičnu karijeru, dogode se i promašaji. Give Me Sport je objavio popis najvećih talenata Football Managera, koji po njima nisu ostvarili potencijal.

Na desetom mjestu našao se Hrvat Matej Delač, danas 30-godišnji golman danskog Horsensa. Engleski medij o njemu piše: "U Football Manageru 2010. smatrali su ga budućim golmanom Chelseaja. No njegova priča ispala je drugačija. Nikad nije zaigrao za Chelsea iako je imao dugi staž u klubu.

Umjesto nastupa za Chelsea, više puta poslali su ga na posudbe i tako sve do 2018. godine, kada je zauvijek otišao. Hrvat, koji nikad nije debitirao za seniorsku momčad svoje zemlje, sada igra nogomet u Danskoj, daleko od uspjeha koje mu je Football Manager predviđao."

Delač danas brani u danskom Horsensu

Podsjetimo, Chelsea je Delača doveo kao 17-godišnjaka iz zaprešićkog Intera za tri milijuna eura. Otkako je 2010. napravio transfer karijere, londonski klub poslao ga je na niz posudbi u Vitesse, Češke Budejovice, Vitoriju Guimaraes, Zaprešić, Vojvodinu, Sarajevo, Arles, opet Sarajevo, Mouscron, a u ljeto 2017. konačno se vratio u Chelsea.

Ipak, nikada nije zaigrao u službenoj utakmici za klub te je bez odštete otišao u Horsens. Prošle sezone branio je redovno, sakupivši 27 nastupa. Trenutni ugovor vrijedi mu do 2025. godine, a Transfermarkt mu vrijednost procjenjuje na 350 tisuća eura.

"Chelsea je imao plan za mene i moju karijeru, ali neke stvari ne možete planirati. Kad sam stigao s 18 godina, sve se činilo kao film. Ne mogu opisati osjećaj. Pamtit ću veličinu Chelseaja koji me odgojio i naučio nogometnim i drugim manirima. Neću zaboraviti ni prvu utakmicu, u Ljubljani protiv Olimpije, kada sam igrao uz Fabregasa i Costu", rekao je Delač prilikom potpisa za Horsens.

Top 10 talenata Football Managera koji nisu ostvarili potencijal prema Give Me Sportu:

1. Cherno Samba
2. Carlos Fierro
3. Ganso
4. Freddy Adu
5. Keirrison
6. John Fleck
7. Igor Akinfejev
8. Henri Saivet
9. Gabriel Obertan
10. Matej Delač

Peto mjesto - Keirrison 

Keirrison (34) bio je obavezna kupnja u Football Manageru 2009. Barcelona je brazilskog napadača te godine dovela za 14 milijuna eura iz brazilskog Desportiva. Međutim, kao i Delač, nikad nije debitirao za Katalonce u službenoj utakmici. Bio je na brojnim posudbama, pa ostajao i bez kluba, a sada je u američkom Palm Beachu.

Četvrto mjesto - Freddy Adu 

Freddy Adu (34) možda je i najpoznatije ime s popisa talenata. Profesionalni nogometaš postao je već s 14 godina i kao takvog nazvali su ga "Novim Peleom". Američka špica obećavala je igrajući za DC United, no vrhunac mu je na kraju bilo igranje za Benficu i Monaco. Među ostalima, bio je član srpske Jagodine. Prema podacima Transfermarkta, bez kluba je od 2021., kada je napustio švedski Österlen.

Treće mjesto - Ganso 

Ganso (33) bio je obožavani brazilski veznjak u verziji igre iz 2010. godine. Danas član Fluminensea zapravo je imao iznimno dobru karijeru, koja uključuje osam nastupa za reprezentaciju te trogodišnji ugovor sa Sevillom, no nikad nije postao superzvijezda. Uz Neymara je bio član Santosa, s kojim je uzeo tri južnoamerička trofeja. 

Drugo mjesto - Carlos Fierro

Carlos Fierro (28) 2012. godine bio je meksički hit napadač od kojega je trebalo napraviti europsku zvijezdu. Mnogi su pokušali, možda u igri i uspjeli, no u stvarnosti je daleko od toga. Nije napunio ni 30 godina, ali još nije zaigrao izvan Meksika i SAD-a. U veljači je napustio Juarez i otada je slobodan igrač.

Prvo mjesto - Cherno Samba

Cherno Samba (38) najstariji je igrač na popisu engleskog medija. Godine 2001. fanovi su ga skautirali i obavezno dovodili u Football Manageru. Na kraju je vrhunac karijere gambijskog napadača bilo zabijanje golova za Millwall, Malagu i Cadiz. Umirovio se 2015. godine. Zadnji klub bio mu je norveški Tönsberg.

Pročitajte više