Bio je najbolji igrač HNL-a i nezamjenjivi Dalićev as. Što mu se dogodilo?

Foto: Profimedia

LUKA IVANUŠEC, 25-godišnji ofenzivni veznjak, prošle je sezone postao sve ono što mu se s obzirom na talent odavno predviđalo. Postao je ključan igrač Dinama u pohodu na titulu prvaka i, prema ocjeni većine navijača i struke, bio je najbolji igrač prvaka i čitave lige u finišu prvenstva u kojem su Plavi obranili prednost pred Hajdukom.

To mu je priskrbilo povratak u prvi plan što se tiče reprezentacije. Tako je na završnici Lige nacija startao i u polufinalu i u finalu. Na predzadnjoj utakmici turnira je briljirao protiv domaće Nizozemske i činilo se kako hrvatski izbornik i svi koji vole reprezentaciju imaju jednu brigu manje.

Sve to mu je donijelo i veliki transfer u Feyenoord. Nizozemski velikan je kao aktualni prvak svoje zemlje isplatio Dinamu nešto manje od osam milijuna eura. Činilo se da će Nizozemska biti savršena prilika za dokazivanje i potencijalna odskočna daska za odlazak na još veću scenu. Danas je Ivanušec u velikim problemima.

Ozljeda ga je usporila

Sve je išlo dobro do prvog kola grupne faze Lige prvaka protiv Celtica. Ivanušec je ozlijedio zglob pri jednom doskoku i u bolovima je na nosilima morao biti iznesen s travnjaka. Zbog te ozljede Ivanušec je propustio ključne dvije utakmice reprezentacije Hrvatske, koja je izgubila od Turske i Walesa.

Nakon malo više od mjesec dana pauze, Ivanušec se vratio u trećem kolu Lige prvaka u Rotterdamu gdje je Feyenoord pobijedio Lazio 3:1, a on je u igru ušao u 79. minuti. Vidjelo se već tad da će mu trebati neko vrijeme da se vrati u punu spremu.

Grafika: Sofascore

Trend forme kada se vratio je obećavao. Nakon samo četiri propuštene prvenstvene utakmice činilo se da se Ivanušec skroz vratio. Startao je u prvih pet od sedam utakmica u tom periodu, a Feyenoord je s njim od prve minute na terenu izgubio samo protiv nepobjedivog PSV-a.

Posljednjih mjesec dana je potpuno nestao

No, sve se promijenilo u zadnjih mjesec dana. Iako iz Nizozemske stižu polovične vijesti o tome da Ivanušec i dalje ima sitnih problema s ozljedama, činjenica je da je dovoljno spreman da bude u kadru i ulazi tek kao četvrta ili peta opcija s klupe.

Nije startao ni u jednoj od zadnjih pet prvenstvenih utakmica, a najveću minutažu imao je u prošlom kolu kada je sjajno namjestio gol u gradskom derbiju sa Spartom. Osim toga je odigrao triput po deset minuta, dok protiv Twentea nije ni ušao u igru, prvi put otkad je u Nizozemskoj.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ IVANUŠECOVU ASISTENCIJU

Velik je to problem za Dalića i reprezentaciju. Ivanušeca se najviše koristilo na krilnim pozicijama, a tamo su problemi s ozljedama najveći jer ni Ivan Perišić ni Mislav Oršić nisu zdravi. Europsko prvenstvo počinje za četiri mjeseca, a izbornik će s punom pažnjom pratiti što se događa u Rotterdamu.

Pročitajte više