INDEX STUDIO: IGOR BIŠĆAN

Bišćan ekskluzivno otkrio zašto je napustio reprezentaciju. "Svašta sam im izgovorio"

Foto: Index

MALO je nezgodnih poslova kao intervju s Igorom Bišćanom. Oni koji ga znaju odmah će znati i zašto, a onima koji ga ne znaju je vrlo teško objasniti. Naprimjer, možemo se sjetiti prvog razgovora koji smo vodili, kada smo do njega došli na prepad preko kućne adrese i to je začudo uspjelo. Svi su uvijek htjeli znati više o Bišćanu nego što je on želio govoriti. Intervju je bio super, čak i nakon što ga je on dva-tri dana kasapio i izvadio sve najbolje stvari.

 

Možemo tog Bišćana usporediti s ovim danas, koji je prošao cijeli krug i od "lica s tjeralice", čiji naprasni odlazak iz reprezentacije nikad do kraja nije objašnjen, postao izbornik mlade reprezentacije, s kojom je sad došao u fokus cijele Europe. Da se nije plasirao u četvrtfinale Eura, unatoč svim dogovorima i pregovorima, pa i dobrim odnosima, pitanje je kada bi Bišćan sjeo skoro dva sata ispred naše kamere. A kada smo ga konačno natjerali, pitali smo se treba li nam sve to. Taj razgovor može biti dobar samo ako Bišćan tako odluči.

Bišćan prvi put ovako govori o Dinamu i reprezentaciji

Nemoguće je procijeniti trenutak u kojem je sinoć u Indexovom studiju odlučio prvi put reći što se događalo u hrvatskoj reprezentaciji kada je naprasno otišao i pretvoriti ovaj intervju u jedan od svojih životnih, ali to je sigurno bilo zadnje što smo u tom trenutku očekivali. 

"Ja sam imao osjećaj velike nepravde, evo samo jedan primjer. Dobio sam poziv, okupljanje je bilo na aerodromu, mislim da smo išli za Španjolsku. Ulazim ja u zgradu, do mene dođe netko iz Saveza, ali ne izbornik, nego osoba iz Saveza. I kaže "ti ne ideš". Netko je morao ići umjesto mene, nije ni važno. Ali koji je to način? Ma dođi ti kao izbornik, stani ispred tog igrača, pojedi to govno koje si sam stvorio i ispričaj se. Povedi me kao prekobrojnog, izmisli nešto, ne možeš bez riječi to napraviti i tako mladom igraču pokazivati put. Svašta sam izgovorio i poručio sam za onog tamo svašta koji je to odlučio. Takvih situacija je bilo još", rekao nam je Bišćan. 

Prvi put u razgovoru povisio je ton. Možda je okidač bilo pitanje pitaju li ga njegovi mladi igrači danas o tom incidentu, zanima li ih zašto nikad više nije zaigrao u reprezentaciji. Inzistirao je da i dalje pričamo o tome.

"Evo, zamisli da sada ja to napravim nekome u reprezentaciji. To je mlada reprezentacija, nije to razina A selekcije, ali zamisli da to napravim igraču. Smiješno, danas se to ne može dogoditi. Ne, toga danas, ja mislim, više nema. Meni je predsjednik Saveza rekao da više nikada neću zaigrati za reprezentaciju dok je on predsjednik."

Bio je to Vlatko Marković, izbornik je bio Ćiro Blažević, a glasonoša - nije teško pogoditi - Zorislav Srebrić. Bišćan je pričao i o sličnim događajima u vrijeme Mirka Jozića i pokojnog Otta Barića.

Ide i korak dalje pa odlučuje javno kazati da se u reprezentaciju, kad je on bio u njoj, iz klubova dolazilo kao na rekreaciju i da ga je to strahovito živciralo. 

Prvi izbornik koji ovo može javno reći 

U Bišćanovom istupu najveću vrijednost svakako ima činjenica da sve ovo govori kao izbornik HNS-a, a da mu nitko zbog toga neće smjeti ni zucnuti. Nijedan činovnik HNS-a koji drži do sebe, a kamoli aktualni izbornik, nije sebi izgradio poziciju da ovako otvoreno govori o HNS-u i reprezentaciji, a da to bude i dobra, edukativna poruka njegovim igračima. Ili barem dosad takvog nismo imali, ne računajući podatak da je Niko Kovač, kad je odlazio, u Hiltonu verbalno našamarao i umalo doslovno nokautirao Davora Šukera, ali o tome još nikad nije odlučio progovoriti. 

 

Posebno emotivno Bišćan je odgovorio i na pitanje kako bi opisao što je za njega Dinamo i što mu to ime znači, a koje postavimo u pravilu svim dinamovcima koji gostuju u Indexovom studiju.

Što je za tebe Dinamo? Bišćan ima najluđu priču 

Zanimljivo je da su svi, od Robija Prosinečkog, preko Darija Šimića do Bišćana, na pitanje što je to Dinamo, pričali o svojoj obitelji. Šimić se sjetio prvih utakmica na koje ga je vodio stari i Cicine lutke, Prosinečki je rekao da se njegov otac vratio iz Njemačke kako bi njegov sin mogao igrati za Dinamo, a Bišćanov odgovor možda je i najupečatljiviji; on je neumorno nabrajao podvige i situacije u koje ga je uvalila njegova majka, ekstremna navijačica Dinama koja nije propuštala nijednu utakmicu puno prije nego je njezin sin jednog dana završio u Dinamovom kalendaru koji je ritualno visio na zidu svake godine i cijelog njegovog života. 

 

"Bilo je to malo i too much. Ona je bila na svakom sastanku, sjedila je ne u prvom redu, nego ispred prvog reda, na reklamama. Bila je prva na svakoj utakmici, znali su je svi na ulazu, mogla je ući kad je htjela. Dosta ekstremna je bila. Roditelji su mi rastavljeni, a ja i brat smo odrastali s majkom dinamovkom, koja bi trčala na stadion kad bi vidjela kroz prozor da se na Maksimiru pale reflektori. Išla je i svaku noć na Kvatrić po novine i onda je čitala što piše o Dinamu. Prva utakmica koje se sjećam je protiv Hajduka, 3:2 na Poljudu, pa Kujtima Shale na Maksimiru... Sve je to Dinamo, ali puno se to nažalost kasnije promijenilo"

Igor Bišćan s voditeljicom Deom Redžić prvi put ovako otvoreno pričao o Dinamu i reprezentaciji, otkrivao dosad nepoznate detalje o svojoj karijeri i transferu u Liverpool te danima provedenim u Dinamu. Nije dobio nijedno pitanje o Zdravku Mamiću, ali je odgovorio vjerojatno na sve što biste ga o tome htjeli pitati.

Iako rijetko progovara u medijima, Bišćan se potpuno otvorio te je govorio o Kloppovom Liverpoolu, Messijevoj Barceloni, najvećim talentima koje je trenirao i najnezgodnijim igračima koje je ikad čuvao. Govorio je o svemu o čemu gotovo nikad ne govori. Pitali smo ga kasnije što mu se dogodilo, a on se baš glasno nasmijao.

"Dogovor je bio da sam nakon emisije miran bar deset godina, nema pitanja."

Pogledajte cijelu emisiju.

Pročitajte više