EURO U-21

Bišćan: Što je to sreća? Pogoditi s 25 metara u rašlje u zadnjoj minuti?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

ODRŽANA je konferencija za medije na kojoj je Igor Bišćan govorio o današnjoj utakmici U-21 hrvatske reprezentacije i prolasku u četvrtfinale Eura. Engleska je pobijedila 2:1, ali Hrvatskoj je to bilo dovoljno za prolaz.

"Ja sam pokušao smiriti igrače nakon gola, a djelovao sam najnemirnije, ali najbitnije je da smo vjerovali do kraja i dočekali jednu situaciju. Prolaz ćemo pamtiti jako dugo, kao i taj gol. U ovako teškoj grupi čekati do zadnjeg trenutka da se kvalificiraš je stvarno poseban osjećaj. Toliko sam sretan zbog dečkiju, mog stožera i svih ljudi oko nas. Mi smo kompaktna, mala grupa, posebice sada, zbog svega oko covida. Živjeli smo skupa desetak dana, praktički u izolaciji. Stalno smo pričali da ima nešto u tim dečkima i tim odnosima što bi nas moglo prebaciti u trenucima kao što je bio kraj ove utakmice", započeo je izbornik.

Bišćan: Sreća? Što je to?

Svjestan je da su okolnosti u jednu ruku bile naklonjene Hrvatskoj, no ističe da su hrvatski reprezentativci sve to sami isprovocirali.

"Splet okolnosti nam je malo išao na ruku, ali mi smo to sve zaslužili. Sreća? Što je to? Pogoditi s 25 metara u rašlje u zadnjoj minuti? Za to treba imati malo petlje i mirnoće i treba vjerovati do kraja u to. Je li sreća što nam je sudio jedanaesterac? Nisam vidio snimku, ali po onome što ja znam o nogometu, teško da se to može nazvati jedanaestercem. Prešli smo i preko toga. Dečki imaju visok prag tolerancije podnošenja frustracije i pritiska. Bili smo pod pritiskom cijele kvalifikacije i cijeli turnir. Kapa dolje dečkima. Izaći iz ovako teške grupe, pa makar i na ovakav način, nemoguće je bez kvalitete", rekao je.

"Ne mogu se sjetiti da sam se ikad veselio zbog poraza"

Nije htio govoriti o tome koliko momčad može napredovati.

"Teško je to prognozirati. Pobijedili su ekipu koja je šest-sedam puta vrjednija od njih. Izašli su iz grupe u kojoj su dvije ekipe po svemu bile favoriti. Znači da vrijede više od onog što pokazuju neki parametri procjenjivanja mladih igrača. Ja bih to procjenjivao nečim što nema veze s novcem. Karakter, htijenje i zajedništvo se ne mogu izmjeriti, ali puno znače. Neki od njih su na pragu A reprezentacije, a neki od njih su prvi put došli u reprezentaciju u ovom sazivu. Neki od njih igraju u trećim ligama, a neki u manjim hrvatskim klubovima. Ovakve stvari mogu mladom čovjeku i mladom igraču pomoći da ispuni svoj potencijal", izjavio je.

"Ne mogu se sjetiti da sam se ikad veselio zbog poraza. Ovo je toliko sladak poraz da ima osjećaj kao sto pobjeda", završio je Bišćan sa smiješkom.

Pročitajte više