DIEGO MARADONA (1960. - 2020.)

Biserka Petrović: Maradona je dobro znao za Dražena. Neću zaboraviti njegove riječi

Foto: Facebook / MMC Dražen Petrović

DIEGO MARADONA triput je u životu posjetio Hrvatsku, u razmacima od 11 godina. Prvi put je bio u Zagrebu 1994. kad je Argentina igrala prijateljsku utakmicu s Hrvatskom na Maksimiru, a sljedeća dva puta dolazio je nakon završetka karijere, ali tada povod nije bio nogomet, nego tenis.

U lipnju 2005. došao je u Novi Vinodolski zbog veteranskog teniskog turnira Novi Classics, a usput je sudjelovao na revijalnoj nogometnoj utakmici. Konačno, vratio se u Zagreb 2016. i iz lože u Areni bodrio argentinsku reprezentaciju u finalu Davis Cupa.

Njegov prvi dolazak u Hrvatsku bio je vrlo emotivan. Posjet Zagrebu iskoristio je za odavanje počasti hrvatskom ekvivalentu svoje sportske veličine - Draženu Petroviću.

Rekao je Šukeru da želi posjetiti Draženov grob

Dražen je samo godinu dana ranije poginuo u prometnoj nesreći na autocesti u Njemačkoj. Diego je izrazio želju da posjeti njegov grob.

"On je vrlo dobro znao što je Dražen i Dražen je vrlo dobro znao što je Maradona", rekla je Biserka Petrović, koju smo pitali da se prisjeti susreta s nogometnom legendom.

Maradona je u sezoni 1992./93. igrao za Sevillu, gdje mu je suigrač bio Davor Šuker. Današnji predsjednik HNS-a bio je posrednik u tom susretu.

"Nemojte biti tužni, Dražen će živjeti vječno"

"Preko Šukera je izrazio želju da dođe posjetiti grob. Šuker me nazvao, našli smo se na Mirogoju. Ne sjećam se je li ga Šuker dovezao, ali i on je bio gore. Diego je položio vijenac i poklonio mi dres koji je držao preko ruke. Zagrlio me i rekao mi: 'Nemojte biti tužni, Dražen će živjeti vječno.' Nikad neću zaboraviti te riječi", prisjetila se Draženova majka.

Snimka na YouTubeu pokazuje da je Šuker uistinu bio s njima te je poslužio kao prevoditelj u razgovoru Biserke i Diega. Legenda kaže da je Maradona donio točno 62 ruže u znak 62 poena koja je Dražen kao igrač Real Madrida 1989. zabio Caserti u finalu Kupa pobjednika kupova.

"Ne sjećam se tog detalja, a cvijeće nismo brojili. Nije morao izraziti želju da dođe na grob, ali je došao. To su vrijednosti koje ne propadaju, velika gesta velikog čovjeka", rekla je gđa. Petrović i istaknula simboliku da je njen stariji sin Aco, koji je izbornik košarkaške reprezentacije Brazila, upravo sada u Argentini na kvalifikacijama za AmeriCup.

Turisti iz Argentine donijeli su još jedan Maradonin dres

Dres koji joj je Maradona darovao istaknut je u Draženovom muzeju, ali Biserka tvrdi da nije jedini.

"Kad je Muzej posjetila grupa turista iz Argentine, donijeli su Maradonin dres iz reprezentacije. Jedan od posjetitelja je bio veliki fan i rekao mi je da su njih dvojica imali sličnosti jer im je lopta bila u svakom dijelu tijela", rekla je Draženova majka.

Diego je bio četiri godine stariji od Dražena, ali u istom su razdoblju bili planetarno popularni.

"Ne znam jesu li se ikad upoznali, ali itekako su znali jedan za drugoga i međusobno se izuzetno cijenili", zaključila je Biserka Petrović.
 

Pročitajte više