UFC 199: Bisping nokautirao Rockholda i uzeo pojas, Mustapčić neporažen

Foto: Screenshot

MICHAEL BISPING novi je prvak UFC-ove srednje kategorije, nakon što je šokirao MMA svijet nokautiravši dosadašnjeg prvaka Lukea Rockholda u prvoj rundi. Dominick Cruz dominirao je kroz pet rundi protiv Urijaha Fabera, dok je sličnu situacije kroz tri runde Max Holloway imao protiv Ricarda Lamasa. Dan Henderson oduševio je brutalnim nokautom protiv Hectora Lombarda, dok je Dustin Poirier gotovo lakoćom sredio Bobbya Greena.

Kobna godina za prvake: Četvrti izazivač koji je uspio uzeti pojas

2016. je godina detroniziranja UFC prvaka, a to je dokazao Michael Bisping postavši već četvrti ovogodišnji izazivač koji je uspio preuzeo pojas dotadašnjem prvaku. I to kao zamjenski protivnik, koji je u borbu protiv Lukea Rockholda ušao prije samo dva tjedna, nakon što se ozlijedio prvi izazivač Chris Weidman. Velika Britanija tako je dobila svog prvoga, a Europa petog UFC prvaka u povijesti. I to na kakav način i u kakvoj maniri. Život uistinu piše bajke, a MMA piše legende.

Bisping je ušao vrlo sigurno i smireno u borbu protiv opuštenog Lukea Rockholda, koji se nije usudio napasti nego je više pokušavao graditi situaciju low kickovima. Izgledalo je to dobro, no vidjeti se da nema previše respekta prema snazi udarca Michaela Bispinga, koji je uhvatio potrebu distancu i jako dobro kombinirao. Krajem druge minute borbe, Rockhold je počeo napadati, no nije uspio destabilizirati Bispinga, iako je preuzeo sredinu kaveza. Izazivač je lukavo čekao i dočekao svoju priliku 90 sekundi prije kraja runde. Jedan Rockholdov napad Bisping je obranio te odmah izvukao lijevi overhand, kojim je protivnika poslao na pod. Rockhold odmah ustaje no Bisping je osjetio krv te povezao lijevi kroše. Rockhold je ponovno na podu, Bisping se baca na njega i slijedi ground n’ pound nakon kojeg sudac John McCarthy prekida borbu. Michael Bisping napokon je dočekao svoju priliku te ju je iskoristio i tako postao novi UFC prvak srednje kategorije!

Cruz i Faber kao 2011.

Dominick Cruz i Urijah Faber gotovo da su reprizirali svoju borbu iz 2011. godine, u kojoj je Cruz slavio jednoglasnom odlukom nakon pet rundi. Nešto tako dogodilo se i ovog puta, gdje Faber jednostavno nije uspio uhvatiti prvaka, koji se sada potpuno vratio u najbolju moguću formu. Ne može se reći da Faber nije pokušavao, no i kad bi pogodio Cruza, to bi većinom bio tek neki direkt na kojeg ne bi uspio apsolutno ništa povezati. S druge strane, Cruz je Fabera nekoliko puta uzdrmao, no u svojim udarcima nema dovoljno snage za nokautirati borca s bradom kao što je Faberova. No, na kraju mu to nije niti trebalo, budući da je Cruz obranio pojas po prvi puta nakon što ga je vratio u svoje vlasništvo. Dva suca dala su mu svih pet rundi, dok je po jednom sucu Faber unutar jedne dionice napravio dovoljno. Na kraju borbe Cruz je izjavio kako se sad tek zapravo vratio, dok je Faber spomenuo i možebitno umirovljenje.

Prema očekivanjima, vrlo uzbudljivu borbu pružili su Max Holloway i Ricardo Lamas te su publici pružili tri runde visokog tempa i odličnih kombinacija. Holloway je ipak napravio dovoljno da bi osigurao devetu pobjedu u nizu i to tako što je po sudačkim karticama slavio u sve tri runde. Momak s Havaja bio je precizniji i aktivniji te je odluka pobjeda potpuno zaslužena, no svakako vrijedi spomenuti posljednjih deset sekundi borbe. Lamas je rekao “let’s bang”, na što je Max pristao te je uslijedilo nešto nevjerojatno te ne bi bilo čudno da je jedan borac pogodio udarac koji bi ovog drugog srušio. No, to je na kraju ipak bio samo spektakl za publiku, a zanimljivo je kako Holloway na kraju uopće nije tražio borbu za titulu, iako je već sad bio jedini u povijesti koji se nije borio za naslov s osam u nizu. On je od Dane Whitea zatražio UFC event na Havajima.

Fantastičan nokaut Dana Hendersona

Dan Henderson još je jednom pokazao kako je najbolji kada ga gotovo svi otpišu, a nokaut kojim je savladao Hectora Lombarda automatski postaje jedan od kandidata za najbolji u cijeloj 2016. Što se tiče same borbe, Henderson u prvoj polovici prve runde je jednom ozbiljno uzdrmao Lombarda, no onda je krenuo previše neoprezno te završava srušen na podu, a do kraja runde Lombard dominira i teško je nabrojati kakve je sve napade Henderson izdržao. U odmoru između rundi čak je i liječnik bio u kavezu, no Hendo je ustvrdio kako je dobro i to se pokazalo točnim. Nakon nešto manje od minute druge runde, povukao je hick kick koji je dobro sjeo na vrat Lombarda, no ovaj nije pao nego uhvatio nogu, ali zato je pao samo sekundu kasnije, nakon desnog lakta u bradu. Potvrdu pobjede označio je još jedan lakat na podu, a koliko je ovo bilo brutalno dokazuje činjenica da su kubanskog borca još nekoliko minuta pokušavali dovesti potpunoj svijesti. Ukoliko ovo bude posljednja borba Dana Hendersona, sigurno ćemo u dugo pamtiti, jer teško je pronaći bolji način za oprostiti se od sporta kojem je dao toliko puno.

Dustin Poirier još je jednom bio senzacionalan, odnosno četvrti put u nizu, otkako se odlučio vratiti u laku kategoriju. Bez teškog skidanja kilograma Dustin izgleda fenomenalno, a to je osjetio povratnik Bobby Green. Green je ušao otvoreno te je čak i pozivao Dustina da ga napadne, a ovaj je to s oduševljenjem prihvatio. Već nakon minute borbe poslao je Greena prvi put na pod, a nakon toga je još nekoliko puta opasno pogađao, no Green bi sve izdržao te pokušao vratiti kontrom. Ipak, nakon nešto manje od tri minute borbe, jedan je lijevi kroše sjeo na uho, nakon čega je Green ponovno na podu, slijedi ground n’ pound i vrlo brzi prekid. Nakon Carlosa Diega Ferreire, Yancia Medeirosa i Josepha Duffya, na Poirierovoj listi je i Bobby Green. Još impresivnije zvuči ako znamo da u posljednjih osam borbi ima sedam pobjeda i poraz od Conora McGregora.

Uvodni program predvodila je borba između Claya Guide i Briana Ortega, gdje je veteran Guida izgledao sjajno u prvoj rundi, možda je dobio i drugu, da bi samo dvadesetak sekundi prije možebitne pobjede odlukom primio koljeno u bradu te završio nokautiran. Ortega tako nastavlja svoju sjajnu seriju, a ovo mu je druga pobjeda u nizu gdje je prekidom u trećoj rundi spasio vjerojatni poraz odlukom. Na pobjednički put vratio se Beneil Dariush, koji je nokautirao Jamesa Vicka. Vick je doživio prvi poraz u profesionalnoj karijeri, i to u borbi u koju je ušao neprepoznatljivo. Dariush je od prve sekunde napadao, a za pobjedu mu je trebalo nešto više od četiri minute. Fantastičan debi u slamka kategoriji upisala je Jessica Andrade, koja je apsolutno prebila bivšu izazivačicu Jessicu Penne, a Alex Caceres je savladao Colea Millera nakon što je samo deset dana ranije prihvatio borbu. No, to ga nije spriječilo da odradi impresivan i atraktivan nastup.

Mustapčić neporažen

Fight Pass uvodni program obilježila je fenomenalna borba dva mlada talenta velter kategorije, gdje je Sean Strickland slavio nad Tomom Breeseom, i to vrlo neizvjesnom podijeljenom odlukom. Jako nezahvalan posao za suce, posebno ako se zna koliki je bio ulog. A borba je uistinu bila nemoguća za donijeti pravu odluku. Luis Henrique Da Silva u UFC je debitao pobjedom prekidom, ostavši i dalje neporažen u karijeri, a pravi spektakl prva je prva borba eventa. Dong Huyn “Maestro” Kim i Polo Reyes gledateljima su priuštili pravu “šoru”, gdje su obojica više puta završavali gotovo nokautirao. Ipak, nokautiran je završio Koreanac, koji ipak nije izdržao seriju u trećoj rundi. Meksički borac tako je upisao pobjedu, a šteta da je ova borba bila tako rano te da ovaj spektakl nije popratilo više gledatelja.

Na uvodnom programu se našao Elvis Mutapčić, koji se borio protiv Kevina Caseya. Njihova je borba također bila vrlo zanimljiva te je možda i poštena odluka koja je mnoge iznenadila. Naime, suci su meč presudili kao neodlučen. Casey je tu bio puno bolji prvu rundu, gdje je pokazao kvalitetnu kontrolu, a jednako je tako bilo i prvu polovicu druge runde. Mutapčić se onda budi te napokon pokazuje koliko opasan zna biti. Treća runda u potpunosti je pripala borcu iz BiH, koji je dobrano prebio svog protivnika, no do prekida nije došlo. Na kraju je jedan sudac prve dvije runde dao Caseyu, jedan je drugu i treću dao Mutapčiću, dok je treći sudac imao vrlo zanimljivo bodovanje. Prve dvije runde kao je Caseyu, no treću Mutapčiću rezultatom 10-8 i borba je na kraju ostala bez pobjednika.

UFC 199 – Rezultati

Michael Bisping def. Luke Rockhold – TKO (R1 3:38)
Dominick Cruz def. Urijah Faber – jednoglasna sudačka odluka
Max Holloway def. Ricardo Lamas – jednoglasna sudačka odluka
Dan Henderson def. Hector Lombard – KO (R2 1:27)
Dustin Poirier def. Bobby Green – TKO (R1 2:53)

Brian Ortega def. Clay Guida – KO (R3 4:40)
Beneil Dariush def. James Vick – KO (R1 4:16)
Jéssica Andrade def. Jessica Penne – TKO (R2 2:56)
Alex Caceres def. Cole Miller – jednoglasna sudačka odluka

Sean Strickland def. Tom Breese – podijeljena sudačka odluka
Luis Henrique da Silva def. Jonathan Wilson – TKO (R2 4:11)
Kevin Casey vs. Elvis Mutapcic – neodlučena borba
Marco Polo Reyes def. Dong Hyun Kim – KO (R3 1:52)

Pročitajte više