HRVATSKI NOGOMETAŠI

Bivši dinamovac: Nisam tu došao zbog praznih stadiona, to sam imao i u Hrvatskoj

Foto: Andy Rowland/Guliver

VIŠE od dvije godine prošle su otkako je Dinamo jednog od svojih najboljih mladih igrača za osam milijuna eura prodao engleskom drugoligašu. Ivan Šunjić prošlog je tjedna odigrao već 100. utakmicu za Birmingham City.

Nije to bio dan dostojan proslave jubileja. Njegov klub izgubio je od QPR-a 2:0, a Šunjić je u završnici zaradio žuti karton, deveti od dolaska u Championship. U tom je razdoblju postigao tri gola, a mjesec dana prije jubileja ubilježio je drugu asistenciju.

Nisu to nimalo zavidne brojke, ali uloga bivšeg Dinamova veznjaka, koji će ovog tjedna napuniti 25 godina, nikad nije ni zahtijevala golove i asistencije. Osim toga, i on i Birmingham City u tih su 26 i pol mjeseci prošli pravi vrtuljak s promjenama trenera (Clotet, privremeno Spooner i Gardner, Karanka, Bowyer) i, naravno, pandemijom koja je poremetila puno više od njihova kluba.

Pogodili su ga prazni stadioni

Šunjića je, otkrio je u razgovoru za Birmingham Live, najviše pogodio izostanak publike, posebno zato što ga je na odlazak s Maksimira u Englesku inspirirala želja za bijegom od praznih stadiona.

"Kad pogledam unatrag, u Englesku sam došao radi atmosfere i navijača na stadionima. Prošla sezona bila je teška za sve, a za mene posebno jer nisam tu došao zbog praznih stadiona", rekao je Šunjić pa pojasnio.

"U Hrvatskoj stadion nije uvijek pun, samo za derbije ili Europa ligu, inače je prazan. Tu sam došao zbog atmosfere i nogometa i pola sezone sve je bilo normalno, a onda povratak na staro. Bilo je teško."

Prošle sezone na klupi je bio Aitor Karanka, bivši stoper Reala i Athletica, koji je već godinama radio kao trener u Engleskoj. No nije izdržao do kraja sezone, odstupio je u ožujku nakon niza od 19 utakmica u kojem je klub ostvario samo tri pobjede. Zamijenila ga je bivša klupska zvijezda Lee Bowyer, koji je ipak poznatiji po erama u Leedsu, Newcastleu i West Hamu, a protekle tri godine vodio je Charlton.

Odgovara mu visoki presing

"Prošle sezone kod Karanke nisam igrao u defenzivnoj ulozi, nego naprijed. Ponekad bih igrao na desnom krilu ili beku. Nije me briga, radit ću svoj posao, ali to nisu moje prirodne pozicije. 

Sviđa mi se kako igramo presing ove sezone. Tako sam igrao i u Hrvatskoj, visoki presing je moj stil igre. Ovdje ima nekoliko klubova koji znaju dodavati ako ih pritišćemo, ali mnogi počnu paničariti i ispucavaju, a to nam odgovara. 

Imam puno energije. Volim igrati presing i unositi se protivnicima u lice, što je moguće bliže njihovu golu", objasnio je Šunjić razlike između prošle i ove sezone.

Birmingham je prošlu sezonu završio na 18. mjestu, a trenutačno je 16. na ljestvici od 24 kluba i četiri je boda iznad zone ispadanja.

Svi su htjeli da Halilović ostane

"Nisam tu došao da bih se borio za ostanak, imam veće ambicije. Mislim da ove sezone možemo biti bolji nego prethodnih mjeseci. Osjećam pozitivnu promjenu, novu energiju", kaže bivši Dinamov veznjak koji je u Birminghamu prošle sezone igrao s drugim bivšim Dinamovim veznjakom. No Alen Halilović ovog se ljeta preselio u Reading.

"Bilo mi je drago što tu imam još nekog iz Hrvatske. Znamo se od mladosti, ista smo generacija i puno toga smo skupa prošli u mlađim selekcijama Hrvatske. Naravno da mi je bilo žao kad je otišao, ali ne znam zašto nije ostao. Rekao sam mu da svi želimo da ostane, ali to je bio njegov izbor", rekao je Šunjić.

Za mjesec dana ponovno će se susresti kad Reading bude gostovao na St Andrew'su.

"Veselim se tome. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere. Koliko znam, imao je dvije asistencije i gol u posljednjih par utakmica, mislim da će mu odgovarati Readingov stil igre", zaključio je Šunjić.

Pročitajte više