dinamo

Bivši dinamovci za Index: Ako Oršić želi ići, Dinamo ga mora pustiti

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

MISLAV ORŠIĆ sve je bliže odlasku iz Dinama koji će ga do kraja prijelaznog roka izgleda ipak prodati Burnleyju. Engleski prvoligaš se do kraja sezone grčevito bori za ostanak, a ostao je bez rješenja u napadu nakon što je Chrisa Wooda prodao Newcastleu za 25 milijuna eura.

Burnley se hitno mora pojačati za nastavak sezone, a jedan od igrača kojeg je Sean Dyche zatražio je upravo Oršić. U Engleskoj i dalje pamte njegov hat-trick Tottenhamu u osmini finala prošlogodišnje Europa lige, a Tottenham za taj novac u Europi realno ne može dobiti puno boljega krilnog igrača.

Oršić je napunio 29 godina i, iako dosad nije inzistirao na transferu jer uživa u Zagrebu, svjestan je da mu je ovo vjerojatno zadnja šansa da se okuša u najjačoj ligi svijeta. U Dinamu zarađuje oko 800.000 eura po sezoni, a Burnley mu navodno nudi dvostruko više, što nije zanemarivo.

Zaštitni znak kluba

Kako stvari stoje, Dinamo će u ovom prijelaznom roku ostati bez igrača koji je u ove skoro četiri godine postao jedan od zaštitnih znakova Dinama. Navijači su dugo čekali na jednog domaćeg dečka s kojim su se mogli poistovjetiti i njegovim odlaskom, ako do njega zaista dođe, Dinamo će izgubiti puno više od samo jako dobrog igrača.

Pred Oršićevom kućom već su osvanuli transparenti kojim ga navijači mole da ostane, a i na društvenim mrežama se mogu pročitati komentari u kojima navijači i od Dinama i od Oršića traže da on ostane u Maksimiru.

"Ja potpuno razumijem navijače, ali teško je tu dati jednostavan odgovor. Sama šansa da se ode u Premier ligu nevjerojatan je izazov. Da je riječ o nekom Leicesteru, West Hamu ili Evertonu, ja sam siguran da bi Oršiću odluka bila puno lakša, ali i prilika u Burnleyju koji ipak možda izbori ostanak u ligi djeluje primamljivo", kaže bivši Dinamov trener i igrač Nikola Jurčević i nastavlja:

"U čitavoj priči presudno je kako se on osjeća. Ako se njemu ide, onda mislim da mu Dinamo ne bi trebao raditi probleme jer je Oršić takav transfer zaslužio nakon svih onih velikih utakmica koje je odigrao za Dinamo. Možda se dvoumi jer želi pričekati do ljeta kad će isto vjerojatno imati priliku za transfer. No, znate kako to ide u nogometu, svašta se može dogoditi do ljeta."

Veliki hendikep u borbi za naslov

Iz Dinama su nedavno rekli da je Oršić ključan igrač u momčadi i s njim bi sigurno bili znatno oslabljeni u nikad neizvjesnijoj utrci za naslov u domaćem prvenstvu. Spominju se dolasci nekih drugih igrača ako Oršić ode, ali transferi Ojede i Emrelija su sad već gotovo sigurno propali.

"On je svakako veliki Dinamov adut u borbi za naslov prvaka, ali siguran sam da klub ima već neku A, B i C varijantu jer ga inače ne bi prodavao. On je stvarno postao simbol našeg Dinama. Odigrao je velike utakmice i sigurno da i on nekad razmišlja o transferu kad vidi gdje sve igrači iz Dinama odlaze. Tu ga treba razumjeti, iako, kažem, ne znam što je njemu u glavi", kaže Jurčević.

Odlazak u Burnley za Oršića je i veliki izazov, ali i veliki rizik. Burnley je trenutačno na dnu Premier lige s četiri boda, ali i četiri utakmice manje od zone spasa. Vrlo lako se može dogoditi da Burnley na kraju ispadne iz lige, a Oršić bi se onda za mjesto u Kataru morao boriti u Championshipu.

"Kod nas je Championship možda nezanimljiv, ali vjerujte mi da se tamo igra s jednakim žarom kao u Premier ligi i na terenu i na tribinama. Zašto bi Championship bio loš izbor? To je jako teška i jako atraktivna liga i ako će Oršić tamo dobro igrati, ne vidim zašto ne bi bio na Dalićevom popisu za Svjetsko prvenstvo", dodao je Jurčević i zaključio:

"U čitavoj priči zadnju riječ, jasno, ima Dinamo. No, ako igrač ima želju da ode, mislim da će Dinamo popustiti jer će u tom poslu ipak svi na kraju biti zadovoljni. Dinamo će dobiti jako dobru odštetu, a Oršić šansu da se okuša među najboljima na svijetu."

Mujčin: Dinamo mu mora izaći u susret

Slično razmišlja i Edin Mujčin, legendarni veznjak koji je za Dinamo odigrao više od 200 utakmica u svim natjecanjima, a danas je pomoćni trener u Lokomotivi. Mujčin smatra da o svemu najviše odlučuje upravo Oršić.

"Ako on stvarno želi ići, Dinamo mu treba izaći u susret jer se u njegovim godinama jako teško prodati u Premier ligu u kojoj svi žele igrati. Dinamu bi jako falio u borbi za naslov prvaka jer je uz Menala jedini igrač koji traži neku dubinu i napada prostor. Mislim da bi puno korisniji bio Dinamu u borbi za naslov nego Burnleyju u borbi za ostanak", rekao je Mujčin i dodao:

"Nisam siguran da li on sam može garantirati Burnleyju ostanak, ali vjerujem da mu je velika želja probati igrati u Engleskoj. Sumnjam da ga Dinamo tjera na transfer i moramo razumjeti Oršićevu želju jer on dosad nije imao neku zapaženu karijeru u inozemstvu. Uostalom, zašto iz Championshipa ne bi mogao igrati u reprezentaciji? On je igrač koji potezom rješava utakmice i takav igrač svima treba."

 

Pročitajte više