Bivši dobitnik Zlatne lopte progovorio o bolesti sina: Dao bih mu svoje oči

Foto: EPA

LEGENDARNI engleski napadač Michael Owen (44) iza sebe je ostavio veliku karijeru iako mnogi smatraju kako je ona mogla biti i puno bolja da mu razvoj nisu omele teške ozljede. Najdublji trag ostavio je u Liverpoolu, gdje je 2001. godine kao 22-godišnjak postao jedan od najmlađih osvajača Zlatne lopte u povijesti.

Te sezone osvojio je i Kup UEFA-e, a kasnije je još nosio dresove Real Madrida, Newcastlea, Manchester Uniteda i Stoke Cityja. Za Englesku je nastupio 89 puta i zabio 40 golova. Nakon igračke karijere Owen povremeno radi kao televizijski komentator, a u intervjuu za Daily Mail progovorio je o rijetkoj bolesti svog 17-godišnjeg sina Jamesa, koji je oslijepio.

"Slomio sam se prije 12 ili 13 godina kada mu je prvi put postavljena ta dijagnoza. To je nešto s čime mora živjeti i na što se mora prilagoditi. On mi znači više od svega na svijetu, kada bih mu mogao dati svoje oči i zamijeniti ih, to bih i učinio. Ali takve mu je karte život dao, nema smisla žaliti za onime na što nemate utjecaja. On ne razmišlja o tome zašto je baš on", rekao je Owen.

Jamesu je dijagnosticirana neizlječiva Stargardtova bolest koja uzrokuje degeneraciju stanica mrežničnog pigmentnog epitela i sloja fotoreceptora i od nje je oslijepio prije punoljetnosti. James Owen je izjavio kako pokušava ostati pozitivan:

"Znao sam dolaziti ljutit iz škole jer nisam mogao raditi neke stvari koje su mogla druga djeca. Neki su se ljudi znali šaliti na moj račun. Tada sam bio posve drugačija osoba. Bio sam puno negativniji zbog ove bolesti. Sada sve vidim na puno pozitivniji način. Za to je zaslužan moj otac. Pomogao mi je s time. Zbog njega sam sretnija osoba, naučio me čak i kako da se šalim na svoj račun..."

"Molim se da pronađu lijek"

Owen se nada kako će se jednog dana pronaći lijek za njegovog sina: "Molim se da mu pronađu lijek. Čekam s prekriženim prstima i stalno podižem svijest o toj bolesti. Međutim, nećemo samo prekrižiti idućih pet godina i samo sjediti nadajući se. Živimo život, ako se išta dogodi, odlično. Ako ne, i dalje će imati sjajan život."

Pročitajte više