europa liga

Bivši europski velikan i osvajač KPK-a primio je šest komada od ekipe s Farskih otoka

Foto: KI

GRUZIJSKI Dinamo Tbilisi je nekad bio veliki klub. Dinamo je za vrijeme SSSR-a bio dva puta prvak, Kup su uzeli dva puta, a najveći uspjeh u povijesti ostvarili su 1981. kad su u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova pobijedili Carl Zeiss Janu 2:1. Putem do finala Dinamo je izbacio velikane kao što su West Ham i Feyenoord.

Čuveni Helmut Schön, jedan od najvećih njemačkih trenera u povijesti i prvak svijeta 1974. je nakon tog finala rekao:

''Bit ću direktan, Dinamo je zaslužio pobjedu. Momčad je prepuna kvalitete i fantastičnih pojedinaca.''

Bili su momčad koja je rušila divove 

Prethodnih godina Dinamo je u europskim natjecanjima uredno rušio najjače momčadi Starog kontinenta u tom trenutku poput Liverpoola, Intera i Napolija.

Sinoć je slavni gruzijski klub dotaknuo samo dno. Klaksvík, poznatiji kao KÍ, klub s Farskih otoka u trećem pretkolu Europa lige natamburao je Dinamo s čak 6:1 i izbacio ih iz Europe.

Prvak Farskih otoka prošao je prvo pretkolo Lige prvaka izbacivši Slovan iz Bratislave 3:0, ali taj rezultat je ostvaren za zelenim stolom jer je slovačka momčad imala problema s pozitivnim igračima na koronavirus. Kako su zakoni ove minijaturne otočke države po pitanju covida-19 prilično rigorozni, igračima Slovana je bilo zabranjeno doći na Farske otoke i ispali su bez borbe.

Švicarski prvak Young Boys je u drugom pretkolu Lige prvaka bez problema pobijedio Klaksvík s 3:1 te ih natjerao da europski put nastave u kvalifikacijama za Europa ligu.

Blamaža slavnog kluba

Dinamo je bio veliki favorit, ali šest komada u mreži neka slavnog kluba odjeknuli su Europom. Srbin Deni Pavlović, Patrick Johannesen i John Johannesen zabili su po jedan gol, a junak je bio stanoviti Pall Klettskaro, koji je Gruzijcima uvalio hat-trick.

Klaksvik će tako put u grupnu fazu Europa lige i najveći uspjeh u klupskoj povijesti tražiti protiv irskog Dundalka.

Momčad koja na Transfermarktu vrijedi oko milijun i pol eura sinoć je napravila najveću senzaciju dana u kvalfikacijama Europa lige.

Pročitajte više