KOŠARKA

Bivši igrač Cedevite: Moj je otac bio vođa u ratu, a ja mogu biti u košarci

Foto: Profimedia

BOSANSKOHERCEGOVAČKI košarkaš Džanan Musa od prošle godine član je Río Breogána. Godine 2018. bio je 29. izbor na NBA draftu. Uzeli su ga Brooklyn Netsi, no ubrzo se vratio u Europu, prvo u Anadolu Efes, a zatim u španjolski klub. U velikom intervjuu za El Mundo 22-godišnjak rodom iz Bihaća govorio je o ratnom razdoblju.

"Nisam imao djetinjstvo. Kao da sam s 12 godina bio odrastao. Osjećam se kao da mi je sada 40", rekao je Musa pa nastavio o tome kako je s 11 godina napustio grad, ostavivši obitelj: "Bilo je jako teško. Ne znam bih li to mogao ponoviti. Daleko od obitelji, daleko od prijatelja... Otići u velik grad, u Sarajevo, živjeti sam i tako mlad. No, na kraju dana, imao sam košarku, ostvarivao sam svoj san."

Smatra kako se sve događa s razlogom. "Nisam imao djetinjstvo, nisam imao vremena igrati se vani, družiti se s prijateljima, uvijek sam trenirao. Zahvaljujući tim danima sada uživam u onome što radim", kazao je.

Otac mu je bio u ratu

Pitali su ga o ratu u Bosni i Hercegovini. Musin otac bio je vojnik. "Ispričao mi je mnogo toga. Mnogo loših i tužnih stvari koje su se dogodile našoj zemlji i svima oko nje. Mislio je kako je to najgora stvar koja se može dogoditi u životu. Nadam se da se nikada neće ponoviti. No to mi je pomoglo. Kako je on bio vođa u ratu, tako ja mogu biti u životu, u košarci", izjavio je bivši igrač Cedevite.

Uspoređivali su ga s Lukom Dončićem, slovenskom zvijezdom i jednim od najboljih košarkaša na svijetu. "Košarka za mene nikad nije pritisak. Uživao sam. Pritisak je kada ljudi nemaju posao, ne mogu raditi i ne znaju hoće li sutra imati što jesti", rekao je španjolskim novinarima.

Potvrdio je kako mu je bilo teško kao 18-godišnjaku doći u NBA. Ipak, ponovio je kako smatra da se sve događa s razlogom. Ostavio je otvorenim mogući povratak u najjaču košarkašku ligu na svijetu. Dotad mu je cilj donositi najbolje odluke kako bi nastavio uživati u košarci.

Pročitajte više