Bivši igrač Hajduka i suigrači na letu ostali bez kisika. Zamalo su poginuli

Foto: Gambian Football Federation

NOGOMETNA reprezentacija Gambije za dlaku je izbjegla tragediju na letu za Obalu Bjelokosti, u kojoj će od sljedećeg tjedna sudjelovati na Afričkom kupu nacija. Gambija je u skupini sa Senegalom, Kamerunom i Gvinejom, a njezini igrači su na putu doživjeli pravu dramu.

Devet minuta nakon polijetanja iz glavnoga grada Banjula nekoliko igrača i ostalih putnika naglo je zaspalo, a neki su izgubili svijest. Uskoro je i većini u zrakoplovu pozlilo, a pilot je u zadnji trenutak shvatio da u zrakoplovu nema dovoljno kisika i da putnici gube svijest jer ne mogu normalno disati.

Nije radio sustav opskrbe kisikom

Hitno je okrenuo zrakoplov i zatražio prinudno slijetanje u Banjulu, koje mu je i odobreno, i zrakoplov se odmah vratio u zračnu luku. Utvrđeno je da u zrakoplovu nije dobro radio sustav opskrbe kabine kisikom, a u zraku je bila opasna količina kobnog ugljikovog dioksida. 

Među igračima Gambije bio je i bivši Hajdukov igrač Hamza Barry, a brojni njegovi suigrači su se na društvenim mrežama požalili na katastrofalan tretman i činjenicu da su bili par minuta od moguće smrti.

Igrači i izbornik bijesni

"Nevjerojatno. Putovali smo iz trening-kampa u Saudijskoj Arabiji i zbog dugih presjedanja smo do Gambije putovali 32 sata. Čim smo ušli u zrakoplov, primijetili smo da je užasno vruće i da nema dovoljno kisika. Posada nas je uvjeravala da će klima-uređaj brzo proraditi. Vrućina je uskoro postala neizdrživa, a što je let duže trajao, sve više ljudi gubilo je svijest", napisao je na Instagramu Saidy Janko.

"Svi smo mogli biti mrtvi. Jako brzo smo zaspali, a neki se nisu probudili ni nakon što smo sletjeli. Da smo na ovom letu bili pola sata, svi bismo danas bili mrtvi. Ovo je nedopustivo", rekao je za nizozemsku televiziju izbornik Tom Saintfiet. 

Njegova reprezentacija vratila se u hotel i navečer odradila trening. Nitko od igrača nije imao posljedice i svi su se na kraju probudili iako su bili u šoku. Gambija bi danas trebala poletjeti za Obalu Bjelokosti, koja je ustupila jedan od svojih zrakoplova.

Pročitajte više