rukometni euro

Bivši nogometni reprezentativac sredio Francuze, sad je prijetnja Hrvatskoj

Foto: Profimedia

IAKO je ostala bez teoretske šanse za plasman u polufinale Eura, hrvatska rukometna reprezentacija u nekom ludom raspletu još može do trećeg mjesta u skupini, koje vodi u susret za peto mjesto i direktni plasman na iduće Svjetsko prvenstvo. Da bi zadržala šanse do posljednjeg kola, momčad Hrvoja Horvata u ponedjeljak (15:30) treba pobijediti Island, i to što višom razlikom, za slučaj stvaranja kruga koji bi ovisio o brojnim drugim rezultatima.

Islanđani odlični unatoč problemima

A to joj neće biti nimalo jednostavno jer islandska reprezentacija na Euru izgleda odlično, unatoč velikim problemima sa sastavom, te iz tri utakmice s protivnicima iz skupine I ima dvije pobjede i poraz. U prvoj je skupini nanizala tri pobjede pa je u drugoj izgubila od Danske, ali zatim odgovorila senzacionalnom pobjedom nad Francuzima 29:21.

Junak pobjede nad Francuskom je bivši nogometni reprezentativac

Islanđanima je zbog covida otpalo čak šest igrača, među kojima zvijezde poput Palmarssona, Sigurdssona, Smarasona, ali ostatak momčadi odlično se snalazi, a u velikoj pobjedi nad olimpijskim prvacima posebno se istaknuo Viggo Kristjansson s devet golova.

Taj 28-godišnji desni vanjski specifičan je jer je paralelno s rukometnom karijerom dugo ganjao i nogometnu. Štoviše, bio je veznjak U-17 i U-19 selekcija svoje države te igrao za Breidablik, s kojim je 2013. čak bio u kvalifikacijama za Europa ligu.

Na kraju te godine konačno je odabrao rukomet, koji je od mlađih kategorija igrao u lokalnoj Grotti, a 2016. je otišao u inozemstvo te igrao za danski Randers, austrijski West Wien, a od 2019. je islandski reprezentativac i igrač Bundeslige, u kojoj je nastupao za Leipzig, Wetzlar i Stuttgart, a sad je ponovno u Leipzigu.

Nije za usporedbu, ali...

Prema podacima Transfermarkta, Kristjansson je kao nogometaš u 66 klupskih i osam reprezentativnih utakmica postigao ukupno tri gola. Na ovom je Euru kao rukometaš zabio četiri dok se nije potpuno raspištoljio protiv olimpijskih pobjednika i probušio ih devet puta.

Pročitajte više