Bizarna razmjena u NBA ligi. Klubove promijenili igrači koji uopće ne mogu igrati

Foto: Profimedia

ŠEST je dana ostalo do isteka roka za razmjene igrača u NBA ligi, a za "zagrijavanje" su Memphis Grizzliesi i Houston Rocketsi odradili naizgled zbunjujuć trejd u kojem su razmijenili dva veterana koji zbog ozljeda propuštaju cijelu sezonu.

Grizzliesi su novozelandskog centra Stevena Adamsa poslali u Houston u zamjenu za Victora Oladipa i tri picka druge runde drafta - dva ovogodišnjeg i jedan 2025. Nijedan od njih nije igrao ove sezone niti će se oporaviti do njenog završetka.

Adams je 30-godišnjak koji je u 12 NBA sezona imao prosjeke od 9.2 poena i 8.2 skoka, a ovu propušta zbog operacije koljena. Oladipo je bivši drugi izbor drafta i dvostruki All-Star koji je zbog raznih ozljeda u posljednjih šest sezona odigrao samo 138 od mogućih 437 utakmica, a aktualnu ozljedu koljena doživio je u travnju prošle godine. Od tada je razmijenjen već tri puta - iz Miamija u Oklahoma City, pa u Houston i sad u Memphis.

Čemu ovakva razmjena?

Iako takva razmjena na prvu izgleda kao pretakanje iz šupljeg u prazno, što u smislu utjecaja na parket ove sezone i jest, Rocketsi su za sljedeću sezonu nabavili iskusnog centra uz kojeg može rasti njihova mlada zvijezda Alperen Sengun, a Grizzliesi su dobili nešto kapitala na draftu i, što im je puno važnije, financijsko olakšanje.

Riješili su se Adamsova ugovora od 12.6 milijuna dolara, koji ih je držao opasno blizu druge granice poreza na luksuz, čije prelaženje donosi ogromne financijske posljedice, a budući da Oladipu istječe ugovor na kraju sezone, on se neće računati u salary cap.

Memphisu, možda i najuzbudljivijoj mladoj momčadi lige prošle sezone, ova je potpuno propala zbog nevjerojatnog niza ozljeda koji se nalijepio na suspenziju superstara Jaa Moranta zbog neprestanog mahanja oružjem na društvenim mrežama. Trenutačno im je ozlijeđeno deset igrača, mnogi su usred višetjednog odsustva, a Morant je, baš poput Adamsa, izgubljen za cijelu sezonu.

Pročitajte više