Bizarna situacija u ženskom nogometu. Škotskoj istovremeno trebaju i pobjeda i poraz?

Foto: EPA

ŠKOTSKE nogometašice nalaze se u poprilično bizarnoj situaciji u Ligi nacija. Naime, lako je moguće da će im u zadnjem kolu više odgovarati poraz nego pobjeda protiv Engleske! Razlog tome je što Liga nacija u ženskom nogometu ujedno služi kao kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu.

I dok Škotska i Engleska imaju odvojene reprezentacije u svim FIFA-inim i UEFA-inim natjecanjima, na Olimpijskim igrama uz Wales i Sjevernu Irsku nastupaju pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva. Za plasman Ujedinjenog Kraljevstva na Olimpijske igre bori se Engleska kao najbolje rangirana reprezentacija.

Škotske nogometašice moraju izgubiti od Engleske ako žele na Olimpijske igre

Stoga škotske nogometašice, ako žele igrati na Igrama u Parizu, moraju navijati da na prvom mjestu njihove skupine bude Engleska. A da bi Engleskinje to uspjele, prvo moraju pobijediti Nizozemsku, a onda u zadnjem kolu - Škotsku!

Situacija postaje još kompliciranija kada znamo da u teoriji postoji mogućnost da će Škotskoj iz drugih razloga u istoj toj utakmici trebati pobjeda. Pobjede li škotske nogometašice Belgiju u idućem kolu, slavljem nad Engleskom bi možebitno osigurale ostanak u Ligi A, dok će u protivnom ispasti u Ligu B. Tako se može dogoditi da bi iz različitih razloga Škotskoj u istoj utakmici odgovarala i pobjeda i poraz.

Treba napomenuti da Olimpijske igre u ženskom nogometu imaju mnogo važniji status nego u muškom. Reprezentacije redovito stižu u borbu za medalje u najjačim sastavima, dok u muškom nogometu igraju U-23 momčadi.

Pročitajte više