HNL EUROPA

Bjelica: Basela je razbio trećeligaš i glavni golgeter im ima koronu? To je nebitno

NENAD BJELICA, trener Osijeka, najavio je jedinu utakmicu 2. pretkola Europa Lige protiv Basela, koja se sutra od 20:45 igra u Gradskom vrtu.

Nakon što su dvije prethodne godine u istoj fazi EL-a tijesno ispadali od Glasgow Rangersa i CSKA Sofije, Osječani sada na svom terenu, ali bez pomoći publike, žele proći tamo gdje nisu bili od 2017. 

Basel je jako težak protivnik. Prošle sezone prošetao se do četvrtfinala Europa Lige prvim mjestom u skupini te pobjedama u sve četiri utakmice nokaut faze, prije nego što ga je u jedinoj utakmici četvrtfinala izbacio Šahtar.

"Basel je sigurno iskusnija momčad od nas u Europi. Prošle sezone igrao je četvrtfinale Europa lige, tako da nemamo što razglabati o njegovoj kvaliteti. Međutim, mi smo usredotočeni na sebe, želimo proći dalje i tako ćemo se postaviti. Za to će nam trebati igra iz prvih 45 minuta iz susreta protiv Rijeke koju trebamo produžiti na cijelu utakmicu. Pri tome će možda najvažnije biti da smo koncentrirani u fazi obrane", rekao je trener Osijeka. 

Uvjeren je da Osijek ima prednost u odnosu na suparnika:

"Švicarsko prvenstvo još nije počelo, tako da Basel nije igrao još nijednu službenu utakmicu, a mi smo prošli već četiri i to teške. To bi trebala biti naša prednost. Mala je prednost i što igramo na svom terenu. Naravno, ta bi prednost bila još veća kad bismo imali podršku navijača. Nažalost, njih neće biti na tribinama."

Neće tamo biti ni Arthura Cabrala, najboljeg strijelca Basela prošle sezone (18 golova), za kojeg je Palmeirasu plaćena odšteta od 4,5 milijuna eura. On je zaražen koronavirusom.

"Znam da Basel na toj utakmici neće imati Cabrala, ali zato su tu druga dva sjajna napadača, Ricky van Wolfswinkel i Kemal Ademi", upoznat je Bjelica sa situacijom u Baselu. 

Zna i da je Basel u generalki za Osijek teško stradao protiv njemačkog trećeligaša Saarbrückena, 5:1.

"Analizirali smo taj meč, ali neće me zavarati taj težak poraz Basela, jer nikada nisam davao previše važnosti prijateljskim utakmicama. One ne daju realnu sliku. Zato sam daleko veću pažnju posvetio igri Basela u finalu švicarskog kupa prije 16 dana. Istina, tada je momčad vodio Marcel Koller, a ne njegov nasljednik Ciriaco Sforza. Međutim, on igra slično kao prethodnik."

Kako će Bjelica igrati protiv uglednog europskog protivnika, točnije kako će za njega pripremiti igrače Osijeka, koji su prošlih godina bili impresionirani suparnicima u EL-u?

"Zadnjih par godina igrao sam europske utakmice kao trener Lecha i Dinama. Poštujem protivnika neovisno je li mi s druge strane makedonski Pelister u Europa Ligi ili Manchester City u Ligi prvaka, ali vjerujem u svoju momčad."

Bjelica ne žali što mu za ovaj susret nije došao Damjan Bohar, igrač poljskog Zaglebija i prva želja: "Ako dođe, on neće biti igrač za jednu utakmicu, nego za tri godine."

Bjelica je za kraj poručio: "Očekujem prolazak".

Pročitajte više