OTIŠAO NENAD BJELICA

Bjelica je nakon Dalića prvi kandidat. U Maksimir nije došao samo po odštetu

Foto: Pixsell / M. Lukunić

NENAD BJELICA se, kao što smo pisali, u Maksimir nije vratio samo po odštetu. Unatoč vulgarnostima koje su pratile njegov razlaz s Dinamom, klub je napustio s više novca nego što su braća Mamić u startu htjeli dati i uz osmijeh na licu. 

 

Bjelica nikad nije skrivao što želi u Dinamu i jednog dana u hrvatskoj reprezentaciji, no mnogi ga tek sada čuju što govori. Odjednom o tome pišu i drugi mediji i zauzimaju svoje pozicije.

Nikad nije skrivao što želi u Dinamu 

Jedan od najboljih trenera u povijesti Dinama od kluba se nakon dvije godine oprostio uz nekoliko rečenica. Pregovori sa šefom struke Zoranom Mamićem trajali su gotovo četiri sata, ali opet je sve završilo nekako brzo za trenera koji je promijenio puno toga u Dinamu. No Bjelica od prvog dana u Dinamu ima svoju računicu, napravio je rezultat zbog kojeg je ušao u ovaj pakt i neće dugo žaliti što ide dalje. Tko god je pratio njegov stav protekle dvije godine, vidio je neskrivenu želju za stepenicom dalje. Bjelica, štoviše, nikada nije skrivao da je Dinamo odskočna daska, o tome je javno govorio, ali to se ignoriralo u sveopćoj opčinjenosti trenerom s mudima koji je vratio publiku na Maksimir, a to ga je, između ostalog uz tragično i skupo ispadanje od Šahtara, koštalo svih onih vulgarnosti na relaciji s Mamićem.

Mjesec dana analizirao se njihov dobro poznat odnos, a način na koji će Bjelica otići najavljivao se kao spektakularna vijest, unatoč već desetljeće poznatom i toliko puta viđenom scenariju po kojem treneri odlaze od Mamića. No Bjelica je to učinio nešto drugačije. Dok su svi oko njega dizali histeriju i analizirali pozadinu i pravne opcije, Bjelica je u Klagenfurtu kulirao i SMS-om se ogradio da mu nije dopušteno komunicirati o situaciji.

Potom je odradio karantenu u Zagrebu i zadnji put, barem u ovoj rundi, došao na Maksimir. Uoči sastanka doznalo se da su Mamići spremni isplatiti ga do 700 tisuća eura za ugovor koji važi još godinu i pol dana. Bjelica je bio u dobroj pregovaračkoj poziciji, s ugovorom vrijednim 1,5 milijun eura godišnje i pojačan odvjetnikom Tomom Kasalom, jednim od pedantnijih poznavatelja sportskih zakona i sporova s klubovima i igračima. Drugi izvor uvjeravao nas je da Dinamo Bjelici neće ponuditi ništa, osim smanjenog ugovora koji je ranije odbio potpisati, jer se ekipi u Maksimiru svidjela ideja jednostranog raskida ugovora s igračima koji ne pristaju na dogovor, iz Fifinog kriznog paketa mjera za pomoć klubovima. U Dinamu je preko stotinu ljudi pod ugovorima i neki od njih završit će u ovom birokratskom sukobu, ali Bjelica nije jedan od njih. 

On je na kraju dobio bruto od milijun eura, odnosno još sedam plaća, dok mu je tri rate Dinamo za 2020. godinu već isplatio.

Dvije rečenice na odlasku 

Zdravko Mamić iz bjegunstva u Hercegovini objavio je tijekom pregovora s Bjelicom preko grafike na Fejsu da mu je klub dosad isplatio 25 milijuna kuna plaće. Bjelica na to ništa nije odgovorio, ni sada kada mu je dopušteno govoriti. Nije se pred novinarima očitovao na ucjenu sa smijenjenim stožerom, iako smo doznali da je na pregovorima s Mamićem apostrofirao da dio novca mora dati stožeru, ukazujući na nepošten otkaz koji su dobili. Bjelica je bio potpuno spreman za sve opcije, a iz kluba je izašao miran i zadovoljan. Dvije rečenice koje je jedan od najuspješnijih u povijesti Dinama rekao na odlasku također puno govore o tome što Bjelica misli o cijelom poslu. Na kraju mu treba čestitati na uspjehu u baš svako segmentu. 

"Još prije mjesec dana slagali smo momčad, a onda je došlo do problema u komunikaciji. Nema svađe, nismo se mi ni uspjeli posvađati i nije važno tko je što rekao i napravio", sažeo je Bjelica u dvije rečenice svoj mandat u Dinamu. 

Bez posebne poruke, bez objašnjenja i u konačnici bez prave istine i posebne zahvale za kraj. Nije bilo drame jer Bjelici ovaj rastanak nije toliko teško pao. Otišao je uz osmijeh jer je osim odštete, došao zadržati i solidne odnose ako se jednog dana odluči vratiti. Od trenera s mudima mnogi su očekivali bespoštedno pranje poda s Mamićem, ali odjednom su čuli da on cijelo vrijeme govori nešto drugo. Bjelica je uspio u svakom pogledu. Možda nekome u očima više nema status žrtve, ali od početka on traži da mu takav status ne dajete. On ni u kojem pogledu nije Mamićeva žrtva, već suradnik, s jasnim početkom, rezultatima i krajem te suradnje.

Nikad nije skrivao što želi u reprezentaciji 

Pred nogometom je turbulentna godina, odgođeni Euro poremetio je nogometno tržište pa će iduće ljeto biti prijelomna točka post-pandemijske krize, moment oporavka i lakših angažmana. Zlatko Dalić produžit će ugovor s reprezentacijom do kraja Eura, a njegovo mjesto neformalno u krugovima oko HNS-a kao i u medijima bliskima Dinamu već mjesecima pripisuju Bjelici. Počelo je kao zgodna opcija i špekulacija, činilo se vrlo daleko, a onda je 2021. stigla pred vrata, a Dalić sada već ne razmišlja da bi mogao prelomiti i ostati nakon pomaknutog Eura. Bjelica nikada o mjestu izbornika nije odbio govoriti, nije poricao da ga zanima i da se jednog dana vidi tu.

"To je svakome želja i vidim se jednog dana tu", rekao je prije nekoliko mjeseci, kao što je tijekom svoje karijere u Dinamu često isticao da ima planove za dalje.

Bjelica u Maksimir nije došao po potporu za bilo koje mjesto niti mu je Zdravko Mamić u HNS-u više može dati, ali u nijednoj kombinaciji ne treba Dinamo protiv sebe. Bjelica je karijerist, a uz Dinamo je naučio da može samo profitirati i od prvog dana suradnje objasnio je svoje korake. 

Priča se odmah iskristalizirala, prije dva dana objasnili smo Bjeličine stavove kada se vratio na Maksimir i razlog zbog kojeg se nije spuštao na Mamićevu razinu i odgovarao na ispade, o tome danas otvoreno i naširoko pišu i Dinamovi mediji, pa treba dodati da priča dobiva i drugu dimenziju i konkretnije obrise. 

No ništa se tu neće dogoditi do odlaska Zlatka Dalića koji i dalje uživa u poziciji koju je stvorio u reprezentaciji od prvog dana - otići ću kad ja budem htio. Tu poziciju mudro u svom trenerskom putu zastupa i Bjelica. 

Pročitajte više