europa liga

Bjelica je stvorio najljepšu priču Europa lige. Seoski klub je među gigantima

Foto: Gulliver / Getty Images

NOKAUT-fazu Europa lige izborili su Manchester United, Milan, Tottenham, Ajax, Roma, Arsenal... i klub iz gradića u austrijskoj provinciji, čiji je stadion kapaciteta 7 tisuća mjesta toliko mali da u Europi i kao domaćin igra u gostima i koji je do prije deset godina bio u trećoj ligi. Tada ga je preuzeo Nenad Bjelica.

U slaboj austrijskoj ligi bore se za opstanak, a u Europi šamaraju velikane

Wolfsberger je slab čak i u okvirima nejake austrijske lige, u kojoj duboko u sezoni drži tek sedmo mjesto te se 13 bodova iza lidera nalazi u zoni Lige za opstanak. Klub koji je Dinamo dobro upoznao u skupini EL-a senzacionalni uspjeh ostvario je pobjedom (1:0) u zadnjem kolu skupine nad europskim velikanom Feyenoordom. Isti klub je na njegovom terenu razbio 4:1, a uvjerljivo je (3:1) savladao i CSKA iz Moskve, još jednog osvajača europskog trofeja.

Najskuplji transfer u povijesti im je Čakovčanin koji se nije probio u Rijeci

Patuljku iz pospanog gradića s 25.035 tisuća stanovnika na austrijsko-slovenskoj granici najskuplje pojačanje u povijesti je Dario Vizinger, mladi (22) Čakovčanin koji nije uspio u Rijeci, ali se posudbama u Hrvatskom Dragovoljcu i Velenju izborio za odlazak u Celje. Tamo je ljetos zaslužio Wolfsbergerov rekordni transfer od 800 tisuća eura.

Prošle sezone naslutili su što će napraviti ove

Među gigante europskog i svjetskog nogometa probio se klub bez povijesti, koji je u Europi odigrao ukupno 16 utakmica, a prošle sezone, tek druge u euro-kupovima, bio je zadnji u skupini EL-a. Međutim, tada je dao naslutiti ono što će napraviti sada. Prošle sezone je dva puta remizirao protiv Rome, a Borussiju Mönchengladbach razbio 4:0.

Među milijardere se ušuljao klub jeftiniji od Gorice ili Gvardiola

U društvu klubova čije momčadi vrijede stotine milijuna eura ušuljao se klubić koji prema Transfermarktu vrijedi manje od Gorice ili Lokomotive. Svi igrači Wolfsbergera zajedno procijenjeni su na 13.75 milijuna eura ili 2.5 milijuna manje nego što je Dinamo dobio za 18-godišnjeg Joška Gvardiola.

Bjelica stvoritelj i najtrofejniji trener kluba. Osvojio je treću i drugu ligu

Bajku eurokupova počeo je prije deset godina pisati Nenad Bjelica. Tada je trenerski početnik preuzeo trećeligaša koji se zbog fuzije s klubom iz susjednog sela zvao WAC St. Andra i koji je 22 godine čekao veliki cilj, ulazak u drugu austrijsku ligu. Bjelica ga je dosegao iz prvog pokušaja i to isključivo s domaćim dečkima iz Koruške. Povijesni pothvat ostvaren je u dodatnim kvalifikacijama protiv Parndorfa. Bjelica se tu nije zaustavio nego je odmah 2012. uvjerljivo ušao u prvu austrijsku Bundesligu te tako postao najtrofejniji trener u povijesti kluba kao osvajač treće i druge lige.

U prvoj sezoni u prvoj ligi Europa mu je pobjegla za jedan bod

Premda ogromne, to nisu jedini Bjeličine zasluge. Natjerao je vječnog trećeligaša na ekspresnu prilagodbu prvoligaškim standardima; građenje tribine za gostujuće navijače i postavljanje semafora. Bjelica je inicirao još jednu povijesnu promjenu. Raskid sa St. Androm, nakon kojeg klub opet postaje i ostaje Wolfsberger. U prvoj sezoni u prvoj ligi bio je peti, a taj pothvat Bjelica je zamalo nadogradio još većim. Plasman u Europa ligu pobjegao mu je za jedan bod. Nakon što je Wolfsberger doveo dalje nego što se itko usudio sanjati, otišao je u velikana Austriju Beč. 

Europsko čudo iz austrijske provincije stvorio je Hrvat

Wolfsberger je i bez njega prvo opstao u prvoj ligi, a zatim nizao povijesne uspjehe. Treće mjesto, prvi plasman u Europu te sada prvo proljeće u Europi. Međutim, europsko čudo iz austrijskog sela stvorio je Hrvat.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više