Blanka Vlašić traži od kineskog predsjednika slobodu za Tibet i slobodu izražavanja u Kini

VIŠE od 40 atletičara koji nastupaju na Olimpijskim igrama zatražilo je mirno rješavanje pitanja Tibeta, religijske slobode i slobodu mišljenja u Kini.

Ukupno 127 atletičara, od kojih 40 nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu poslalo je peticiju kineskom predsjedniku Hu Jintaou u kojem traže ujedinjavanje sporta i ljudskih prava. Kinezi tvrde da je situacija oko Tibeta i razgovori o tome, politizacija igara u Pekingu.

"Tražimo da se omogući mirno rješenje za pitanje Tibeta i ostale konflikte u vašoj zemlji u skladu s ljudskim pravima", stoji u pismu koje su kineskom predsjedniku uputile udruga "Sport za mir", Amnesty International i Međunarodna kampanja za Tibet.

Trakođer od Hu Jintaoa traže "slobodu izražavanja, religijske slobode i slobodu mišljenja u Kini, uključujući i Tibet".

Hrvatska visašica Blanka Vlašić također je potpisala ovu peticiju, kao i drugi svjetski poznati atletičari, piše Reuters.

Od poznatijih atletičara tu su svjetski rekorder na 110 metara prepone Dayron Robles, inače Kubanac, američka atletičarka DeeDee Trotter koja trči na 400 metara te panamski skakač u dalj Irving Saladino.

Reuters koji je objavio ove informacije, također ističe da nije uspio potvrditi od organizatora peticije da su sve navedene velike zvijezde svjetske atletike stavile potpis, međutim čini se kako se ipak radi o još jednoj akciji za slobodu kineske pokrajine Tibet.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više