LIGE PETICE

Bloomberg: Uzbuna u Londonu. Milijarderi čekaju šansu da kupe Chelsea od Abramoviča

Foto: EPA

RUSKI milijarder Roman Abramovič nedavno je dobio zabranu prebivanja u Velikoj Britaniji, objavili su engleski mediji. Vlasnik Chelseaja već mjesecima nije viđen u svom londonskom domu, a izvori iz Engleske tvrde da se više nikad neće smjeti tamo vratiti. Imigracijski dužnosnici navodno su dobili upute da zabrane Abramoviču povratak u njegovu kuću blizu palače Kensington, koju je platio 125 milijuna funti. Na njegovom slučaju radi specijalna imigracijska jedinica. 

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove opozicije Aleksej Navalni ocijenio kao ključne pobočnike Putinovog režima u Rusiji. Abramovič je 2018. godine postao državljanin Izraela, što mu je pomoglo da uđe u Britaniju na šest mjeseci, a s izraelskom putovnicom je došao na kratki izlet u London.

Hoće li Abramovič ostati bez Chelseaja?

Svoje je bogatstvo ruski milijarder stekao tako što je prodavao nekretnine i posjede koji su prije raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države. Nogometni klub Chelsea kupio je 2003. godine. Bio je to tad prosječni engleski prvoligaš, a Abramovič je od njega stvorio jedan od najuspješnijih nogometnih klubova u 21. stoljeću. Sada bi mogao ostati i bez njega.

Na Abramoviču je veliki pritisak, Daily Mail piše da je moguće da će ruski oligarh uskoro krenuti u proces prodaje Chelseaja, a o tome piše i Bloomberg. Američki medij koji se bavi ekonomijom navodi da je prodaja Chelseaja izgledna te da je Abramovič na nju gotovo pa prisiljen reakcijom javnosti.

"Brojni pojedinačni investitori, međunarodni konzorciji i neke američke tvrtke trenutno su uzbunjeni oko stanja u Chelseaju te pomno prate i čekaju šansu da kupe londonski klub. U ovom trenutku očekuje se da bi Abramovič Chelsea bio spreman prodati za 1.5 milijardi funti, a ulagača koji su voljni platiti taj iznos ne nedostaje", piše Bloomberg.

Pročitajte više