Boca i River dobili nemoralnu ponudu: Superclasico na drugom kraju svijeta?

Foto: Gulliver / Getty Images

NAVIJAČKO NASILJE odgodilo je, a zatim iz Buenos Airesa preselilo uzvrat finala Cope Libertadores, u kojem je River Plate prošle subote na svom Monumentalu trebao ugostiti Boca Juniors. 

Ali sve je upropastila sačekuša koju su navijači Rivera priredili igračima Boce. Kada je njihov autobus išao prema stadionu Rivera, navijači tog kluba okružili su ga i zasuli kamenjem i suzavcem, pri čemu je nekoliko nogometaša Boce ozlijeđeno. 

Cijeli nogometni svijet napeto je iščekivao kako će izgledati kada o naslovu prvaka Južne Amerike prvi put u povijesti budu odlučivala dva derbija Buenos Airesa, najluđeg i najdivljijeg derbija na svijetu.

Prvi na Bocinoj Bomboneri završio je 2:2 i bez incidenata. Međutim, ono što je uslijedilo prije uzvrata i odgodilo ga, nitko nije mogao očekivati. Spomenuto kamenovanje busa s Bocinim igračima i zatim ulični rat Riverovih huligana i policije. 

Zatim je Boca tražila trofej bez borbe, River odgođenu utakmicu na svom Monumentalu i to s publikom, ali nakon sastanka s Južnoameričkom nogometnom konfederacijom (CONMEBOL-om) postignut je kompromis.

Uzvrat se igra 8. ili 9. prosinca i to u inozemstvu.

Odmah se krenulo špekulirati o potencijalnim domaćinima tog prestižnog i sada dodatno intrigantnog meča: Asuncion, Medellin, Miami, Barcelona, Madrid, Sao Paulo...

Ali, svi oni blijede pred Dohom. Katarska prijestolnica dala je finalistima ponudu koja se ne odbija. 12 milijuna eura. Preuzima nagradni fond koji jamči CONMEBOL: šest milijuna pobjedniku i tri milijuna finalistu.

Riveru daje još bonus od tri milijuna jer gubi zaradu koju bi imao kao domaćin, a za CONMEBOL je predviđen džeparac od pola milijuna eura. Qatar Airways glavni je sponzor južnoameričke nogometne federacije i osim navedenog, platio bi i put te smještaj klubovima i delegacijama. 

Međutim, to je samo osnovni paket koji superbogati Katarani jamče argentinskim velikanima, bez marketinških bonusa. 

Utakmica bi se igrala na Khalifa International Stadiumu, prvom objektu završenom za SP 2022. u ovoj zemlji. Stadion je kapaciteta 40 tisuća mjesta.

 

Pročitajte više