Bohemians dolazi do povijesnog uspjeha ili Salzburg potvrđuje ulogu favorita?


U IRSKOJ prijestolnici Dublinu večeras u 20:30 počinje uzvratni dvoboj drugog pretkola Lige prvaka u kojem će Bohemians ugostiti Red Bull Salzburg, nama posebno zanimljiv zbog toga što će protiv pobjednika naš Dinamo igrati u trećem pretkolu.

Prvi dvoboj ovih dvaju suparnika prije tjedan dana završio je u Salzburgu rezultatom 1:1 čime svakako zadovoljniji mogu biti Irci. U utakmici u kojoj su imali nebrojeno više prilika, domaći su nogometaši poveli u 25. minuti kada je novopridošli Dušan Svento iz praške Slavije izveo korner, a glavom poentirao Srbin Milan Dudić.

Jankov promašeni jedanaesterac dao nadu gostima

Napadi domaćina nakon toga nisu jenjavali, propušteno je još nekoliko lijepih šansi, sve do 58. minute koja je okrenula tijek utakmice. Dosuđen je tada jedanaesterac za Red Bull Salzburg, a loptu je uzeo najbolji igrač Austrijanaca Marc Janko, strijelac nevjerojatnih 39 golova u 34 nastupa protekle sezone. Međutim, njegov udarac je obranio gostujući vratar Brian Murphy te tako svojoj momčadi ubrizgao novu dozu samopouzdanja. Netom nakon Murphyjeve obrane Jankova udarca, rezultat je izjednačio 33-godišnji kamerunski veznjak. Joseph Ndo nakon asistencije Jasona Byrnea, a još je pred kraj utakmice Louis Ngwat Mahop pogađanjem vratnice nagovijestio uzbudljiv i neugodan uzvrat.

Koliku god bi katastrofu u rezultatskom i ekonomskom smislu zagrebačkom Dinamu predstavljalo eventualno sinoćnje ispadanje od Pjunika, nesumnjivo bi oproštaj od Europe već u srpnju puno jače odjeknuo u Red Bullovoj svlačionici. Vlasnik kluba Dietrich Mateschitz već godinama silno priželjkuje plasman u Ligu prvaka, ali najelitnije europsko klupsko natjecanje uporno zaobilazi Salzburg.

Nakon osvajanja naslova prvaka uoči ove sezone smijenjen je Co Adriaanse, a doveden je nizozemski stručnjak Huub Stevens, iskusni lisac koji uspjehe gradi iz utakmice u utakmicu: "Prije utakmica trećeg pretkola čeka nas u subotu prvenstveni dvoboj protiv bečke Austrije, želim punu koncentraciju", pozivao je na oprez Stevens, a njegova je momčad nakon početnog vodstva gostiju pogotkom u 90. minuti ostvarila pobjedu.

Momčad koja je ispadala od Rige ima aktivan rezultat uoči uzvrata protiv Salzburga

Večerašnji protivnik Austrijanaca Bohemians nakon 20 odigranih kola vodeća je momčad Irske s pet bodova više od drugoplasiranog Shamrock Roversa, a na dupkom ispunjenom Dalymount Parku (kapacitet 12.200 mjesta) pokušati će izboriti povijesni uspjeh budući da su dosad na ispadali od puno slabijih momčadi nego što je Red Bull Salzburg kao što su latvijska Riga ili švedski Halmstada.

S obzirom na činjenicu da Red Bull Salzburg osjetno lošije igra u gostima, iznenađenje u ovom susretu nije nemoguće. Salzburgova momčad po priznanju vlastitog trenera nije u punoj formi, složio se s njim i trener amaterske momčadi Red Bulla Niko Kovač pa ostaje za vidjeti mogu li Irci do čuda i jednog od većih iznenađenja u ovoljetnim kvalifikacijama eurokupova.

Pročitajte više