Bojanu Kuraici Memorijal "Mije Udovičića"

U Domu sportova danas je odigran prvi šahovski brzopotezni festival na kojem su sudjelovali gotovo svi najbolji hrvatski šahisti i šahistice, a nastupilo je 79 igrača koji su se natjecali u 4 skupine.

Najveću pozornost privukao je seniorski turnir, 42. po redu novogodišnji "Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića", na kojemu je nastupilo 26 šahista iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske od kojih su devetorica bili velemajstori, a osmorica sa titulama međunarodnih majstora.

Nakon maratona od 25 kola, u tempu od 5 minuta po igraču za partiju, zasluženo je pobijedio velemajstor Bojan Kuraica sa 18,5 bodova koliko je imao i drugopalsirani Robert Zelčić. Treći je Dejan Zečević s 18 bodova, Hrvoje Stević je 4., Emir Dizdarević 5., a Zdenko Kožul 6. Podbacio je jedan od najboljih Krunosalv Hulak koji je osvojio tek 19. mjesto sa 10,5 bodova.

Poredak najuspješnijih seniora Kuraica i Zeličić po 18,5 bodova, Zečević 18, Stević 16,5, Dizdarević i Kožul 16, Kirštović i Lončar 15, Živković 14,5, Rogulj i Vukić po 14 bodova itd.

Odigran je i 6. brzopotezi turnir šahistica na kojem je sudjelovalo čak 20 igračica koje su odigrale 13 kola po švicarskom sustavu natjecanja. Ugodno je pobjedom iznenadila riječanka Tina Trtanj koja je prva s 10 bodova. Olimpijka Rajna Šajnać je 2, a Vlasta Maček 3. Više se očekivalo od majstorice Mirjane Nedić koja je završila tek na 7. mjestu sa sedam bodova.

Konačan poredak najuspješnijih igračica: Trtanj i Šargać po 10 bodova, Maček 9,5, Frančišković 9, Režek 8,5, Švaljek 7,5, Medić 7, Kruljac, Mihalinčić, Gorbelšek i Štadler po 6,5 bodova itd.

Na 4. juniorskom novogodišnjem brzopoteznom turniru bilo je 19 igrača, a pobijedio je igrač Julijan Plenča ispred svog sugrađanina Marina Bosiočića i zagrepčanina Gorana Đurovića.

Konačan poredak najuspješnijih juniora: Plenća 9,5, Bosiočić 9, Đurović 8,5, Zlomislić 7, Rukavina i Vernački po 6,5, Novosel 6 bodova itd.

Odigran je i prvi veteranski brzopotezni turnir na kojem je bilo 14 sudionika poslije 13 kola. Pobijedio je velemajstor Vlado Kovačević sa 9,5, a isto toliko osvojili su drugoplasirani Stanko Košanski i treće plasirani Jure Nikolac.

Konačni poredak najuspješnijh veterana Kovačević, Košanski i Nikolac po 9,5, Bukal, Bertok i Marangunić po 8,5 bodova itd.

(Hina) xvkov yad

Pročitajte više