"BOJIM SE ZA SVOJ ŽIVOT" Ruski liječnik koji je otkrio najveću doping aferu u povijesti plaši se osvete

Foto: Guliver Image/Getty Images

LIJEČNIK Grigorij Rodčenkov pobjegao je iz Rusije 2016. godine kako bi raskrinkao veliku doping aferu pod pokroviteljstvom ruske države tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, piše Travis Waldon za Huffington Post.
 
Nakon odluke Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da izbaci Rusiju s Olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu 2018. godine, Rodčenkovljev je odvjetnik izjavio da njegov klijent živi u stalnom strahom od odmazde ruskog predsjednika Vladimira Putina. 
 
"Izuzetno je zabrinut za svoju obitelj, koju je morao ostaviti u Rusiji", kazao je Rodčenkovljev odvjetnik Jim Walden na konferenciji za novinare u utorak. "Nada se da će ih svijet zaštititi u slučaju pokušaja osvete."
 
"Kremlj se pokazao kao vrlo odlučan i težak protivnik", rekao je Walden. "Sa sigurnošću mogu reći da će se Grigorij do kraja života osvrtati preko ramena."
 
"Čovjek skandalozna ugleda"
 
Rodčenkov, bivši šef ruskog antidopinškog laboratorija, aferu je otkrio za The New York Times 2016. godine. O njemu je 2017. godine snimljen Netflixov dokumentarac, u kojem otkriva dodatne detalje operacije tijekom koje su ruski dužnosnici navodno preinačili stotine doping uzoraka kako bi zaštitili ruske olimpijske sportaše.
 
MOO je u utorak Ruskom olimpijskom odboru zabranio pojavljivanje na Igrama 2018. godine te dvojici visokih ruskih dužnosnika, uključujući zamjenika premijera Vitalija Mutka, trajno zabranio sudjelovanje na Igrama. Ruski sportaši moći će se natjecati na ograničenoj osnovi pod neutralnom zastavom.
 
Rusija poriče većinu optužbi protiv svojih sportaša i dužnosnika, unatoč rezultatima višestrukih istraga MOO-a i Svjetske antidopinške agencije (WADA). Putin je ranije Rodčenkova okarakterizirao kao "čovjeka skandalozna ugleda".
 
U studenom je ruska vlada priopćila kako od SAD-a planira zatražiti izručenje Rodčenkova, izvijestio je Reuters. Rusija i Sjedinjene Države nemaju sporazum o izručenju.
 
Ruska represija
 
Prema pisanju CNN-a, Walden je u studenom izjavio da "Rusija ignorira činjenicu da politika WADA-e zabranjuje odmazdu protiv zviždača i pokušava ušutkati Rodčenkova". U utorak je potvrdio da je WADA-a upozorila Rusiju da se suzdrži od pokušaja odmazde.
 
Putinova Rusija već se dugo suočava sa svjetskim osudama zbog progona osoba kritičnih prema vlasti. Prema međunarodnoj neprofitnoj organizaciji za ljudska prava Human Rights Watch, Rusija je danas "represivnija nego ikad od ulaska u post-sovjetsku eru". Na svojim internetskim stranicama navode da je Rusija "korištenjem raznih alata pojačala nadzor nad slobodom izražavanja, okupljanja i govora, s ciljem ušutkavanja neovisnih kritičara".
 
Zviždači i vladini kritičari dospjeli su u zatvor ili bili ubijeni pod sumnjivim okolnostima u nekoliko visoko-profilnih incidenata. 2009. godine ruski odvjetnik Sergej Magnitsky umro je u zatvoru nakon razotkrivanja multimilijunske korupcijske sheme protiv američkog bankara. Njegov slučaj potaknuo je javnu pobunu protiv ruske vlade i sankcije od Sjedinjenih Država.
 
Rusija je uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine zatočila ekološke aktiviste kritične prema vlasti i Igrama. 2015. godine u Moskvi je ubijen glasni Putinov kritičar. Prošle je godine u Kijevu ubijen izbjegli ruski zakonodavac nekoliko sati nakon što je upozorio da je postao meta Putinove vlade.
 
Putin i ruska vlada demantirali su optužbe o tome da su povezani s tim smrtima.
 
Strah za obitelj
 
Rodčenkov vjeruje kako su kazne koje su nametnute Rusiji "poštene i primjerene", izjavio je Walden u utorak.
 
"On ne želi zlo Rusiji", rekao je Walden. "Ne želi zlo poštenim ruskim sportašima. On želi da se svijet ujedini i prestane samo razbacivati lijepim riječima pričajući o potrebi za antidoping reformom… On očito jako voli svoju zemlju te se nada da će ruska vlada postupiti netipično i prihvatiti odgovornost."
 
Rodčenkova komunikacija s obitelji od njegova bijega iz Rusije je ograničena, rekao je Walden.
 
"Kao svatko u sličnoj kriznoj situaciji, on ima dobre i loše dane", rekao je Walden. "Vrlo je zabrinut zbog svoje obitelji. Rusija je u ovom slučaju pala iznenađujuće nisko, umjesto da se suoči s istinom. Nada se da će ruska vlada postupiti ispravno i ostaviti njegovu obitelj na miru", zaključio je.

Pročitajte više