Boks je danas sranje. Ali ako u nečemu mogu biti dobar nakon zatvora, to je to

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

FILIP HRGOVIĆ, specifičan kakav već jest, u najavama meča ove subote u Areni za titulu internacionalnog teškaškog prvaka po WBC verziji poručio je Amiru Mansouru da je spreman potući se s njim na vaganju, na ulici ili gdje god treba.

Kad je čuo Mansourovu biografiju, poručio mu je da se fura na nekog gangstera i da ni on baš nije rođen na Beverly Hillsu, aludirajući na zagrebačku Dubravu u kojoj je odrastao. No koliko god u Filipovim izjavama bilo trash-talka, kojim jest ili nije htio pokušati preplašiti svojeg protivnika, Mansouru je meč u prepunoj Areni protiv 20 godina mlađeg protivnika dječja igra u usporedbi s onim što je u životu prošao.

Taj čak i simpatičan 44-godišnji Amerikanac, ako se čovjeka koji je 16 i pol godina sjedio u zatvoru zbog dilanja droge može nazvati simpatičnim, nakon press konferencije je s nekolicinom hrvatskih kolega novinara potpuno otvoreno pričao o zatvorskim danima, problemima sa zakonom i svemu onome lošem u SAD-u što ga je natjeralo da u životu krene nekim drugim, mračnijim putevima.

Amir Mansour, rođen pod drugim imenom do kojeg ćemo tek doći, odrastao je u Salemu u saveznoj državi New Jersey. A tko je god nogom stupio u New Jersey, a autor teksta je imao tu (ne)sreću, na prvi pogled je shvatio da na tim ulicama preživljavaju samo oni najčvršći. Ili najsnalažljiviji, ako vam je tako draže.

"Ja se, recimo, na smrt bojim zmija. Uopće mi nije jasno kako ih se netko ne može bojati. No da sam odrastao u šumi vjerojatno ih se ne bih bojao. Tako vam je bilo i u mojem kvartu, periferiji i predgrađu. Stvari kojima sam se ja bavio vama možda zvuče strašno i opasno. No ja sam od kad sam znao za sebe bio oko neke droge i kriminala. To ti postane potpuno normalno, što je loše. U tom miljeu sam upoznao stotine, možda i tisuće ljudi. I vjerujte mi, nijedan od njih nije bio sretan što se time bavi niti je to želio raditi. Jednostavno, nemaš izbora", kaže Mansour.

U zatvoru je u životu ukupno proveo 16 i pol godina. Boksom se profesionalno počeo baviti tek s 25 godina, a u prve četiri godine stigao je do omjera 9-0. No onda ga je zakon došao glave i osam i pol godina je odležao zbog dilanja droge. Izašao je prvi put 2010. godine, ali se 2012. ponovno vratio u ćorku na 14 mjeseci nakon što je prekršio uvjetnu kaznu.

"Ako postoji ijedan posao u kojem možeš biti dobar kad se vratiš iz zatvora, iako te zatvor ne može učiniti boljim ni u čemu, onda je to boks. To je fizički sport. U zatvoru ne juriš za ženama, ne partijaš, nego jako dobro paziš na svoje tijelo. Ja sam cijelo vrijeme samo čitao i trenirao. Zamišljao sam da sam u kampu i da se spremam za borbu za svjetsku titulu. Naravno da mi je žao zbog toga, kako mi ne bi bilo. Imam petero djece kojima želim i moram biti uzor i to mi je, iskreno, glavna motivacija nakon izlaska iz zatvora. Želim da mogu biti ponosni na mene i želim im nadoknaditi propušteno vrijeme'', iskren je Amir.

Osim bivanja s djecom, Amir je propustio i najbolji dio boksačkih godina. Tih osam i pol godina je umjesto u ringu proveo u zatvorska četiri zida. Tko zna gdje bi danas bio da je to vrijeme boksao, možda bi…

Na svakog uspješnog crnca njih tisuću završi u zatvoru

''Ma danas bih bio umirovljeni svjetski prvak. U to sam siguran, bio sam zaista jako dobar. U mojem kvartu i gradu, kao i mnogim drugima u Americi, postoji toliko dobrih i talentiranih sportaša kojima je strašno teško doći na vrh i ostvariti potencijal koji imaju jer završe u zatvoru. Na svakog crnca koji je u Americi uspio, tisuću ih je u zatvoru. To vam je jednostavno tako. To ne znači da su svi oni loši, nego će tu borbu koji svaki crnac u Americi vodi od dana svojeg rođenja dobiti jedan od nas tisuću. Vrlo jednostavno'', smatra Mansour.

S Amerikancem koji zaista ne izgleda kao tip koji je gotovo pola života proveo iza rešetaka dotaknuli smo se i slučaja Colina Kaepernicka. Bivši quarterback San Francisco 49ersa je prije dvije godine pokrenuo trend klečanja tijekom intoniranja himne prije utakmica čime je želio ukazati na brutalno postupanje američke policije prema Afroamerikancima.

Nakon što je njegov potez protumačen kao izdajnički i antiamerički, a kritizirao ga je i Donald Trump, Kaepernicku nijedna od 32 momčadi u NFL-u nije željela ponuditi novi ugovor. No tvrtka Nike je nedavno pokrenula kampanju u čast 30. obljetnice slogana ''Just Do It'' i upravo je Kaepernick glavno lice na plakatima i spotovima. To je pokrenulo lavinu bojkotiranja Nikeovih proizvoda u SAD-u.

''Amerika jednu stvar radi savršeno - iskrivljavanje stvarnosti i istine. Colin i ostali igrači nisu klečali jer ne poštuju himnu ili zastavu. Naprotiv, oni je poštuju i baš tim potezom žele ukazati na loše stvari i pružaju otpor prema sistemu. On je svojim potezom strašno puno riskirao, ali je dobro znao da kleči samo zato da skrene pozornost na sve one podmićene, prljave i zle policajce koji crnce ubijaju i tuku samo zato što su crnci, a uopće nisu naoružani niti kriminalci. Ljudi, to se zaista događa. I uvijek se događalo, ali sad imate internet i mobitele i sve se snima i objavljuje pa je izašlo na vidjelo. Danas u SAD-u svaki dan čujete da je neki policajac ubio crnca bez razloga. Amerika je zemlja s najviše zatvorenika na svijetu, a 85 do 90 posto su crnci i Latinoamerikanci. To nije normalno'', kaže Mansour.

Do 2014. godine imao je savršen omjer 20-0. Dvaput je osvajao interkontinentalnu titulu po WBF-u i još dvaput je obranio. Hrgović je za svoju titulu ove subote u Areni trebao boksati protiv Britanca Garyja Cornisha, ali je on otkazao meč zbog zdravstvenih problema. Uskočio je Mansour koji u meč ulazi s omjerom 23-2-2.

''Jasno, nisam imao vremena za pripremu kao Filip, ali jako se dobro osjećam. Razlika u godinama može i odmoći i pomoći, a u ovom meču je to moja prednost. Jako puno toga ovisi o šteti koju si u karijeri pretrpio, a ja nisam puno. Nisam boksao amaterski, nisam primio puno udaraca i fizički sam u jako dobrom stanju. Može Hrgović imati tisuću amaterskih borbi, ali to mu ništa ne znači kad uđeš u ring na 12 rundi. I to protiv tipa koji je to radio puno više puta nego ti, a tebi je zapravo prvi put. Nema tog amaterskog boksa koji te može na to pripremiti'', samouvjeren je Amir.

Filip Hrgović ima omjer 5-0 i već u šestoj borbi ulazi u meč za titulu interkontinentalnog prvaka. Je li to veliki pritisak ili olakšanje da si toliko brzo dobio takvu priliku?

''Ma ne budite ludi, kakvo olakšanje? On je usran od straha. Ja to na njegovom mjestu nikad ne bih napravio. U šestoj borbi za titulu protiv toliko iskusnog tipa kao što sam ja… Nema šanse! No čak i ako izgubi ne mislim da će ga to skršiti. Mlad je, ima vremena za sve. Pa i Kličko je dobio jako puno batina prije nego što je postao svjetski prvak'', objašnjava Amir koji je 2017. godine napao boksački svijet jer nije dobio priliku za borbu za titulu.

Najodlikovaniji boksač u povijesti koji nikad nije dobio priliku za titulu

Tvrdio je da ga boksači iz samog vrha izbjegavaju. Govorio je da se prema njemu ponašaju kao da ima kugu pa nitko s njim ne želi boksati. Kad je boksao s Travisom Kauffmanom organizatori su rekli da će se pobjednik s Joshuom Wilderom boriti za svjetsku titulu po WBC-u. Wilder je pristao jer je računao da će Kauffman pobijediti, no nakon što ga je Mansour pobijedio Wilder je odustao od borbe. Tim Aleksandra Povetkina mu je ponudio borbu, ali tek nakon što dobije renking. Kad ga su ga WBC i WBO postavili na 15. mjesto, Povetkinov tim se navodno više nije javljao.

''Ma teška kategorija je danas teško sranje. Ja sam najodlikovaniji boksač u povijesti koji nikad nije dobio priliku za svjetsku titulu. Ozbiljno, provjerite na internetu, ako mi ne vjerujete. Hrgoviću zaista neće biti lako, ozbiljno. Meni su ovakvi mečevi kao dobar dan, njemu baš nisu'', rekao je Mansour pa se vratio na priču o teškoj kategoriji:

''Braća Kličko su ubili tešku kategoriju, postala je dosadna. Pa te borbe su u vrijeme Tysona i Holyfielda bile gledanije od Super Bowla. Mike i Evander su se borili samo s top 10 borcima i boksali su za prestiž, a nikad samo za lovu. Nikad svojoj djeci ne bih dao da se bave boksom. A Kličko? Postane prvak i onda se tuče s nekim klošarima. Nevjerojatno. Onda Joshua i Wilder dođu na vrh pa rade istu stvar. Daj mi neke klošare da ih namlatim, to nema smisla. Zato mi se sviđa ovo što radi Filipova promocija. Guraju ga na najbolje i idu pravim putem. Ako hoćeš biti prvak, pokaži da si prvak. Tako se to radi.''

Iako je dojam javnosti da Hrgović boksa protiv nekog starca, Mansour ne djeluje kao netko tko je došao samo pokupiti lovu i otići.

Imao prezime iz doba ropstva

''Ja obožavam ovaj sport. Ja sam napadački borac i napravit ću što god treba da pobijedim. Nisam prljav. Pogledajte moje borbe i ako vidite jedan prljavi potez dat ću vam tisuću dolara. Godine mi nisu problem. Rekao sam si da ću, kad osjetim da sam prespor, reći da je dosta. No taj trenutak još nije došao i iskreno se veselim borbi'', uvjerava nas Mansour.

Amir Mansour mu, jasno, nije pravo ime. Hrgovićev protivnik rodio se pod imenom Lavern Moorer.

''Vrlo rano sam počeo istraživati svoje ime i došao do nevjerojatnog zaključka. Kad je ropstvo ukinuto u Americi, robovi su dobili prezime svojeg vlasnika. Tako je moja obitelj postala Moorer. Nije bilo nikakve šanse da nosim to prezime. A ime je bilo žensko, pazite to!? Nisam mogao biti boksač kojemu će u najavi meča u ringu pročitati žensko ime'', kaže kroz smijeh Amir koji je jako brzo prešao na islam i uzeo sadašnje ime.

''Bilo je to godinu prije nego što sam prvi put završio u zatvoru. Pričao sam s jednim čovjekom koji mi je stalno govorio da je jedini način da upoznam boga da štujem samo njega i nikog drugog. To mi je bilo dovoljno'', zaključio je fascinantan razgovor Amerikanac.

Stisnuli smo si ruku i zaželjeli smo mu sreću. Ne u subotu. Ovom tipu sreća u ringu ne treba. Nego u životu. Najveća pobjeda u karijeri bit će mu ako će se njegovih petero djece, najstariji od 21 godine i najmlađe od samo tri mjeseca, jednog dana njime ponositi.

To mu iskreno želimo.

Pročitajte više