PREMIER LIGA

Bolest mu je oduzela san o odlasku na SP, a pad s motocikla upropastio karijeru

Foto: Profimedia

MATT JANSEN, napadač premierligaša Blackburn Roversa, nikada neće zaboraviti 2002. godinu. Postigao je dvoznamenkasti broj pogodaka kao vodeći strijelac Blackburna u prvoj sezoni nakon promocije u Premier ligu, a zabio je i prvi gol u nezaboravnoj pobjedi u finalu Liga kupa protiv Tottenhama.

Zbog takve forme bio je na pragu poziva u englesku reprezentaciju baš na vrijeme za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji tog ljeta. No, tada ga je pogodila nesreća, jer ga je bolest izbacila iz kadra za prijateljsku utakmicu prije turnira.    

Mislili su da je mrtav. Ponovno je učio hodati

Ono najgore je tek slijedilo, jer je tijekom ljetnog putovanja u Rim doživio nesreću na motociklu zbog koje se borio za život. "Bila je to borba na život i smrt", rekao je Jansen za Mirror Sport dva desetljeća nakon traumatičnog incidenta za koji kaže da ga je potpuno promijenio.

"Mislili su da sam mrtav, ali izgleda da sam stisnuo ruku svoje djevojke. Bio sam u komi šest dana s krvarenjem u mozgu. Naposljetku su me vratili u Englesku i neko sam vrijeme išao kod specijalista i neurokirurga. Bio sam poput djeteta. Nisam mogao hodati. Dakle, morao sam krenuti od nule. Nisu mislili da ću ikad više igrati".

Jansen se ipak vratio u akciju u Blackburnu, Boltonu i još nekoliko drugih momčadi, ali nikada nije ponovno dosegnuo formu koja ga je dovela do engleske reprezentacije. Bolest mu je možda oduzela priliku da pokaže svoje umijeće u toj prijateljskoj utakmici prije SP-a, ali još je bolniji bio način na koji je situacija riješena.

Jansen tvrdi kako mu je uoči posljednje prvenstvene utakmice rečeno da će biti u momčadi, ali umjesto toga mjesto u reprezentaciji dobio je Martin Keown iz Arsenala.

"Rečeno mi je da ću ući", dodao je Jansen i nastavio: "Igrali smo s Liverpoolom posljednju utakmicu sezone. I našem je tadašnjem treneru Graemeu Sounessu izbornik Sven-Göran Eriksson rekao neka se pobrine da se ne ozlijedim jer ću biti u momčadi za Svjetsko prvenstvo".

Rekli su mu da će ići na SP pa se u zadnji čas predomislili

"Souness je odmah došao ravno do mene i prenio mi vijest, što mi je osnažilo samopouzdanje. Igrao sam dobro i zabio. Mislim da smo na kraju izgubili 4:3. Odmah nakon utakmice nazvao sam tatu da mu kažem što će se dogoditi. Sljedeći dan u Blackburnu smo imali trening. Souness je rekao da mogu otići ranije kako bih poslušao objavljivanje mog imena".

"Došlo je do kašnjenja, a zatim i do odgode. Vozio sam se kući i slušao objavu sastava na radiju, ali moje ime nije pročitano. Nazvao sam svog agenta pokušavajući otkriti što je pošlo po zlu. Tek kasnije saznao sam da su u posljednji trenutak odučili pozvati dodatnog braniča Martina Keowna, umjesto mene. A ni on nije igrao ni minute!"

Jansen priznaje da ni danas nije prebolio razočaranje zbog odluke da ga odbace, ali kaže da je nesreća koja će uslijediti stavila stvari u perspektivu. Svoju posljednju utakmicu Premier lige odigrao je s 28 godina s Boltonom, a uslijedili su nastupi u nižim ligama. Njegov posljednji klub bio je Chorley koji će potom voditi kao trener od 2015. do 2018. Danas 44-godišnji Jansen u Stockport Countyju pomaže igračkom i upravljačkom osoblju.

"Stotine puta sam pomislio 'samo da se ne razbolim'. Razmišljao sam kako imam samo 24 godine, da sam sve bolji i da će doći moje vrijeme", rekao je Jansen i zaključio:

"Ali onda sam otišao u Rim na kratki odmor sa svojom djevojkom koja je sada moja supruga, i tada se dogodila nesreća. Još uvijek sam bijesan zbog toga što mi je to skratilo karijeru dok sam bio u usponu. Imao sam dobru karijeru dok je trajala, ali ima i drugih stvari u životu".

Pročitajte više