Bombarder Vlaović: Nitko tko je gledao nogomet 90-ih neće zaboraviti njegovo ime

Foto: Screenshot YouTube

''ON se definitivno ne može nazivati fenomenom, ali nitko tko je volio nogomet devedesetih ne može zaboraviti njegovo ime. Riječ je o Goranu Vlaoviću koji je ostavio neizbrisiv trag među svim navijačima Padove.''

Tim riječima počinje tekst Padova newsa s naslovom ''Amarcord calcio Padova: La storia del bomber Goran Vlaovic''.

''Tada su u Italiji igrali čudesni napadači, poput Batistute ili Crespa, no Goran Vlaović je uspio upisati svoje ime na listu najvažnijih igrača Serie A u to doba'', piše autor teksta i onda u kratkim crtama donosi presjek životnog i nogometnog puta Gorana Vlaovića.

''Rođeni centarfor rodio se 1972. u Novoj Gradiški, na tlu Hrvatske. Kao klinac je odmah pokazao da ima izvrstan nos za golove, ali prije svega izvanrednu taktičku inteligenciju. U Dinamu je tražio put za međunarodnu scenu, a rat je samo ubrzao njegovu odluku da ode u neki europski klub. Došao je u Italiju s nadom da će u Padovi pronaći sreću. Padova, klub koji je dugo balansirao između druge i treće lige, dugo je pratila Vlaovića koji je zabio 61 gol u 81 nastupu za Dinamo. Željeli su ga i doveli su ga. Bio je to pun pogodak'', piše novinar padovskog lista koji na kraju izdvaja tri detalja zbog kojih će navijači Padove uvijek pamtiti hrvatskog napadača:

''Prvi je play-off za ostanak u Serie A protiv Genove. Zabio je u regularnom dijelu, a onda je pogodio i odlučujući penal. Zatim golčina u 3:0 pobjedi protiv Reggiane nakon koje je cijela Padova bila u zanosu. Treći je činjenica da je zabio 13 golova u 23 utakmice nakon teške ozljede glave. Zbog njega su navijači Padove mogli sanjati.''

Goran Vlaović je za Padovu igrao od 1994. do 1996. Odigrao je 50 utakmica i zabio 18 golova. Nakon Italije otišao je u Valenciju za koju je nastupao od 1996. do 2000., a u 73 utakmice postigao je 19 golova. Karijeru je završio u Ateni 2004., gdje je u dresu PAO-a zabio 29 golova u 64 nastupa.

Za Hrvatsku je od 1992. do 2002. odigrao 52 utakmice i zabio je 15 golova.

Pročitajte više